Agenția pentru Protecția Mediului (APM) este o instituție guvernamentală cu un rol esențial în protecția și conservarea mediului. Activitatea APM constă în monitorizarea și reglementarea activităților care pot avea un impact asupra mediului, cu scopul de a asigura respectarea standardelor și legislației în domeniul mediului. Această instituție este responsabilă pentru implementarea politicilor de mediu la nivel național și joacă un rol crucial în monitorizarea conformității cu legile și reglementările de mediu. Iată 3 lucruri importante de știut despre raportarea la APM!
Cine este responsabil de raportare APM
Conform Ordonanței de Urgență 92 din 2021 și Hotărârii de Guvern 856/2002, entitățile juridice, adică toate societățile comerciale, au obligația să întocmească și să transmită către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) raportări legate de deșeurile pe care le generează. Aceste raportări trebuie să fie detaliate, incluzând tipurile de deșeuri produse, volumul acestora, modul în care au fost colectate sau tratate și operațiunile de valorificare sau eliminare. [1,2]
Pentru a facilita procesul de raportare, APM pune la dispoziție entităților juridice posibilitatea de a face acest lucru în format fizic sau electronic. În cazul raportării electronice, APM oferă o platformă online, numită Sistemul Integrat de Mediu (SIM). Platforma SIM urmărește eficientizarea procesului de transmitere a datelor, oferind un instrument util și rapid pentru societățile economice care generează deșeuri. Dacă ai nevoie de ajutor în privința raportărilor către agențiile de mediu, alege externalizarea serviciilor de mediu!
Ce sancțiuni primesc entitățile dacă nu respectă cadrul legal privind raportările APM
Nerespectarea cadrului legal privind raportările la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) este considerată contravenție și se sancționează cu amenzi, a căror valoare poate varia în funcție de gravitatea încălcării.
De exemplu, nepredarea raportării anuale la APM și lipsa evidenței gestiunii deșeurilor cel puțin 3 ani, pot atrage amenzi de la 15.000 la 30.000 lei. Se aplică amenzi cuprinse între 20.000 lei și 40.000 lei în cazul în care nu este încadrat și colectat separat fiecare tip de deșeu, precum și pentru lipsa fișei de caracterizare a deșeurilor periculoase generate din propria activitate. [3]
Raportări APM prevăzute de lege
Există mai multe tipuri de raportări pe care entitățile trebuie să le efectueze, în funcție de specificul activității lor. Raportările pot fi lunare, trimestriale, semestriale sau anuale și se referă la cantitatea de deșeuri generate.
De asemenea, este necesară o raportare semestrială a uleiurilor uzate și o raportare anuală a DEEE-urilor (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice) colectate. Entitățile sunt, de asemenea, obligate să raporteze anual cantitățile de ambalaje introduse pe piață.
Pe lângă gestionarea deșeurilor, APM solicită și raportări legate de monitorizarea factorilor de mediu. Acestea includ apa, aerul, solul și subsolul, zgomotul și vibrațiile.
În concluzie, raportarea la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) este o responsabilitate importantă pe care organizațiile și persoanele fizice nu o pot neglija.
Surse
[1] “ORD de URGENTA 92 19/08/2021 – Portal Legislativ.” Just.ro, 2021, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/245846. Accessed 3 Nov. 2023.
[2] “HG 856 16/08/2002 – Portal Legislativ.” Just.ro, 2023, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/38294. Accessed 3 Nov. 2023.
[3] http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/05/2012-05-17_LEGE_211_2011.pdf. Accessed 4. Dec. 2023.
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.