3 proceduri medicale moderne care îți vor reda sănătatea fără operații

0
133

Este bine cunoscut faptul că prevenția reprezintă un pas important pentru a ține bolile la distanță. Sunt analize uzuale pe care le putem face, în special odată cu înaintarea în vârstă. De exemplu, colesterolul este responsabil de apariția bolilor cardiovasculare prin depunerea acestuia pe pereții arterelor. Astfel, este bine să fie verificate periodic valorile colesterolului, lucru care se face foarte simplu cu o simplă vizită într-o clinică sau un laborator de analize.

Prețuim cel mai mult sănătatea atunci când este pusă în pericol. Ne temem de intervențiile chirurgicale și ne dorim soluții care să nu implice bisturiul, internarea ori ieșirea din confortul nostru cotidian. Din fericire, medicina a avansat. În zilele noastre putem beneficia de proceduri medicale minim invazive, cu maxim de avantaje pentru pacient, ca de exemplu risc scăzut de complicații sau recuperare rapidă. În acest articol îți vom prezenta trei astfel de proceduri medicale de succes, fiindcă a fi informat este un pas important pe care îl poți face pentru sănătatea ta. 

1. Coronarografia

Bolile cardiovasculare provoacă mortalitate, iar stilul de viață dezechilibrat reprezintă o cauză principală. Mai precis, trebuie spus că factorii de risc pentru afecțiunile cardiovasculare îi reprezintă tabagismul, sedentarismul și alimentația nesănătoasă. 

Coronografia, cunoscută și sub numele de angiografie coronariană, este o metodă de diagnosticare, cu ajutorul ei se obțin informații despre starea de sănătate a inimii și a arterelor coronare, care au rolul de a aduce sânge oxigenat la miocard. Este o procedură simplă care implică injectarea unei substanțe de contrast prin puncționarea arterei radiale sau a celei femurale. Pacientul rămâne conștient și poate comunica cu medicul. Acesta din urmă obține imagini ale circulației sângelui în artere.

Când ai nevoie de o angiografie coronariană? Dacă te-ai confruntat cu o angină pectorală, acea durere în piept, senzație resimțită ca o „gheară”. De asemenea, este utilă înainte de a programa o angioplastie coronariană, procedură prin care arterele coronare îngustate sau blocate de depunerile de colesterol și calciu, sunt lărgite cu ajutorul unor stenturi. Nu în ultimul rând, angiografia coronariană este considerată a fi cea mai bună metodă de diagnosticare a bolii coronariene (cauzată de depunerea de colesterol pe pereții vaselor de sânge) [1].

CITEȘTE ȘI:  Peste 2.000 de experți internaționali în securitate cibernetică se întâlnesc la București, pe 28 și 29 noiembrie, la conferința regională DefCamp, pentru a analiza noile provocări și soluții împotriva amenințărilor online

2. Angioplastie coronariană cu stent

Tot în sfera bolilor de inimă, deci o soluție de avut în atenție pentru pacienții cu factor de risc cardiovascular, este angioplastia coronariană cu stent, amintită de altfel în rândurile de mai sus. Boala arterială coronariană, cunoscută și sub numele de cardiopatie ischemică, înseamnă că arterele coronare au fost afectate din cauza depunerii de grăsimi pe pereții lor. Prin urmare ele se îngustează și reduc fluxul de sânge spre inimă. Dacă boala avansează poate apărea preinfarctul sau infarctul.

Așadar, angioplastia coronariană cu stent este recomandată ca tratament pentru boala arterelor coronare – cardiopatia ischemică. Este o procedură minim invazivă, cu scopul de a îmbunătăți fluxul sangvin al inimii, prin lărgirea arterelor coronare, îngustate sau blocate de depunerile de grăsime. Pentru aceasta se vor implanta stenturi la nivelul arterelor coronare, unul sau mai multe, decizie pe care o va lua medicul cardiolog intervenționist în funcție de: gradul de afectare al acestor artere, vârsta pacientului, afecțiunile de care suferă.

În timpul procedurii, un tub lung si subțire, numit cateter, este introdus prin artera radială (de la încheietura mâinii) sau prin artera femurală (în zona inghinală), fiind ghidat către artera coronară blocată sau îngustată pentru a insera stentul, cu rol de a ține artera deschisă [2].

3. Ureteroscopie flexibilă

Calculii renali, numiți popular pietre la rinichi, sunt des întâlniți. Reprezintă depuneri de minerale și săruri acide, această afecțiune fiind cunoscută în termeni medicali sub numele de litiază renală. În cazul în care pietrele de la nivelul rinichilor se deplasează, cauzează colica renală, care se manifestă prin dureri abdominale intense. De multe ori pietrele la rinichi sunt descoperite în mod întâmplător, asta pentru că de regulă pacientul nu prezintă simptome.

CITEȘTE ȘI:  Productivitatea este sporită cu ajutorul AI: descoperă cum poți folosi tehnologia în avantajul tău!

Ureteroscopia flexibilă este o procedură minim invazivă, mai precis nu implică nicio tăietură și are rolul de a fragmenta într-un mod țintit pietrele de la rinichi. Mai precis spus, se folosește un utereoscop flexibil care este introdus pe calea urinară a pacientului, prin uretră, vezică urinară și dincolo de uretere, în căile urinare intrarenale [3]. Odată ce se ajunge cu uteroscopul la nivelul calculilor renali, aceștia sunt fragmentați și extrași cu același instrument. 

Pacientul are nevoie de o singură noapte de spitalizare și își reia în cel mai scurt timp activitățile uzuale.

Astăzi, pacienții pot beneficia de proceduri moderne menite să nu le afecteze calitatea vieții. Inciziile pot să nu existe, cum este cazul intervențiilor mai sus descrise, disconfortul după intervenție este unul minim, recuperarea este foarte rapidă, activitățile cotidiene sunt reluate foarte repede. Dacă ești un posibil pacient pentru o astfel de procedură modernă, vorbește cu medicul specialist și află toate detaliile. Multă sănătate! 

Referințe:

  1. Nhs.uk. Cardiac catheterisation and coronary angiography. 2022, https://www.nhs.uk/conditions/coronary-angiography/. Accesat în data de 23 noiembrie 2022.
  2. Nhs.uk. Coronary angioplasty and stent insertion. 2022, https://www.nhs.uk/conditions/coronary-angioplasty/. Accesat în data de 23 noiembrie 2022.
  3. ems-urology.com. Flexible ureteroscopy. 2022, https://www.ems-urology.com/stone-management/flexible-ureteroscopy. Accesat în data de 23 noiembrie 2022.