Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri pentru orice ființă umană, iar îngrijirea corectă a ochilor copiilor poate influența în mod semnificativ sănătatea lor pe termen lung. O vedere bună nu este doar importantă pentru reușita copiilor la școală, ci și pentru dezvoltarea lor socială și emoțională. Din acest motiv, este important să ne asigurăm că luăm măsurile necesare pentru a asigura îngrijirea adecvată a ochilor copiilor noștri.
1. Antrenează vederea copilului din primele zile de viață
Creierul copilului se dezvoltă rapid în această perioadă, motiv pentru care este important să îi antrenezi și vederea. Stimularea vederii încă din primele zile de viață te va ajuta să-l pregătești pe copil pentru a face față provocărilor viitoare.
Folosește imagini caracterizate de un contrast puternic, cum sunt cartonașele cu ilustrații în alb și negru. Utilizează, în decorurile camerei, modele geometrice în nuanțe contrastante. Dă-i jucării colorate și lasă-i timp să le exploreze din toate unghiurile. Apropie de el diverse obiecte, din unghiuri diferite, astfel încât să își lărgească câmpul vizual. Jucați diverse jocuri care antrenează coordonarea mână-ochi.
Desigur, majoritatea problemelor de vedere ale copiilor pot fi remediate cu intervenție precoce, cu ochelari de calitate – și la acest capitol îți recomandăm să verifici oferta de rame ochelari Ray Ban pentru copii – dar de ce să nu previi tot ce poate fi prevenit?
2. Oferă-i o alimentație echilibrată
Există o serie de nutrienți despre care s-a demonstrat, de-a lungul timpului, că au un efect benefic asupra sănătății ochilor. Lista lor include zincul, luteina, acizii grași omega-3, vitamnele A, C și E.
Fructele și legumele bogate în vitamina C (citrice, căpșuni, afine, mango, ardei gras) ajută la regenerarea tisulară și previn infecțiile. Acizii grași omega-3 joacă un rol important în lubrefierea ochilor și reduc riscul de cataractă. Legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamina A și combat deteriorarea vederii în întuneric. Proteinele din ouă și nuci pot diminua consumul de carne roșie și dezavantajele sale.
3. Protejează ochii împotriva radiațiilo UV
Radiațiile ultraviolete (UV) pot avea un impact negativ asupra ochilor copiilor, exact la fel ca în cazul adulților. Protejarea împotriva expunerii la radiații UV este esențială pentru a evita probleme cronice legate de vedere.
Primul pas este să cumperi ochelari de soare adecvați pentru copil. Ochelarii trebuie să fie marcați cu indicativul „UV400” care garantează că blochează toate razele UV, atât cele UVA cât și cele UVB, sau cu 99%UV sau 100%UV.
4. Redu impactul ecranelor asupra vederii
S-a demonstrat că expunerea prelungită la ecrane are impact negativ asupra vederii, iar acest impact crește pe măsură ce vârsta copilului scade. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, copiii cu vârsta mai mică de 2 ani nu ar trebui expuși la nici un fel de ecrane. După vârsta de 2 ani, timpul petrecut în fața ecranelor ar trebui limitat.
Obișnuiește copilul, încă de mic, să țină telefonul sau tableta la o distanță adecvată, de minim 45 cm față de ochi. Învață-l și încurajează-l să aplice regula conform căreia,la fiecare 20 minute petrecute pe un ecran, trebuie să își fixeze privirea pe un obiect aflat la o distanță de minim 6 m, pentru cel puțin 20 secunde.
5. Fii atent la eventualele semnale de alarmă
Este posibil ca juniorul tău să aibă unele probleme de vedere pe care nu țtie să le descrie, dar care pot fi remediate mai eficient dacă se intervine din timp. Astfel, observă-l atent și consideră ca fiind semnale de alarmă:
- Lipsa de interes pentru obiecte aflate la distanță;
- Micșorarea ochilor atunci când urmărește cu atenție ceva;
- Înclinarea capului atunci când folosește analizatorul vizual;
- Ținerea obiectelor foarte aproape de ochi;
- Frecatul des la ochi;
- Sensibilitatea la lumină;
- Coordonarea deficitară mână-ochi.
În cazul în care observi aceste manifestări, programează un consult medical.
Sănătatea ochilor este foarte importantă pentru fiecare dintre noi. Protejeaz-o, la copilul tău, încă din primele zile de viață.
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.