Eroii zilei lucrează la stat

1
4813
Antreprenor in Romania
Nivel de apreciere

În România este suficient să spui despre cineva că este bogat, pentru a-l discredita. ”Nu poți să fii bogat, spune o vorbă populară, decât dacă furi, sau dacă moștenești un hoț.”

În România, a fi patron este sinonim cu a fi hoț. Percepția publică este majoritar negativă.

Eroii României sunt fie sportivi, fie angajați la stat: pompieri, medici, polițiști, procurori, profesori. Niciodată antreprenori. Niciodată directori de companii, mici sau mari. Niciodată corporatiști. Numai angajați la stat.

Situația aceasta nu este numai vina noastră. Actorii și regizorii de la Hollywood sunt unii dintre cei mai bogați oameni din lume, iar influența lor este cu adevărat globală în formarea ideilor și gusturilor publicului.

Onorariile lor ajung la cifre astronomice, uneori de zeci de milioane de dolari pentru un singur rol. Cu toate că sunt atât de bogați grație capitalismului, liberei întreprinderi și pieței libere, oamenii de la Hollywood sunt niște socialiști fervenți. Eroii lor sunt pompieri, soldați, polițiști, medici, profesori, la fel ca eroii populari români.

Majoritatea angajaților din orice economie liberă din lume lucrează în companii private, majoritatea lor companii antreprenoriale.

Conform datelor ONRC, nu mai puțin de 4 milioane de angajați din România lucrează în companii private, dintre care 64% sunt SRL-uri. Peste 90% dintre aceste SRL-uri sunt microîntreprinderi. Prin comparație, numărul bugetarilor era 1,19 milioane în decembrie 2016.

Întreaga societate s-ar prăbuși în maxim o săptămână fără companiile private și fără angajații lor. Milioanele de oameni care pun în mișcare economia, care asigură hrana, energia și serviciile indispensabile vieții moderne nu par să ne impresioneze cu nimic. Nu fac aproape niciodată ceva interesant și notabil. Nu sunt modele și nu merită să facem filme despre ei, nu merită să scriem articole și cărți despre ei, cu excepția situațiilor când avem nevoie de niște personaje negative.

Bill Gates Salesman PrideOriunde te uiți în jurul tău vei vedea produse și servicii indispensabile vieții care nu ar fi existat fără oamenii care lucrează în companii antreprenoriale, care la rândul lor nu ar fi existat dacă antreprenorii nu ar fi înființat firmele respective.

Scriu aceste rânduri la un laptop HP (înființată de dnii. Hewlett și Packard într-un garaj din Palo Alto), cu un sistem de operare Windows [1] produs de o companie înființată de doi prieteni, care a devenit una dintre cele mai mari companii din lume, la un editor de texte produs de cea mai mare companie de advertising din istorie, Google, înființată de doi doctoranzi.[2]
[1] Paul Allen and Bill Gates pose for the camera on October 19, 1981, in a sea of PCs after signing a pivotal contract with IBM.
[2] The garage in Palo Alto where Hewlett and Packard began their company

vanzari antreprenor in romania

Tot ce are valoare în viața noastră, tot ce definește ceea ce numim azi civilizație modernă, este rezultatul inovării produse în sectorul privat, în companii antreprenoriale. În condițiile acestea vreți să credem că nu există eroi care să merite menționați, citați și glorificați public decât în sectorul public?

Atitudinea asta păguboasă este o frână în calea dezvoltării economice, pentru că îi descurajează pe oamenii cu inițiativă să devină antreprenori. Școlile de poliție, academiile serviciilor secrete și secțiile de administrație publică ale facultăților sunt printre cele mai dorite instituții de învățământ din România.

Mulți dintre tinerii care absolvesc aceste facultăți se văd ulterior prinși în menghina ierarhiilor din sectorul public care omoară aproape orice fel de inițiativă. Mulți dintre ei ar fi făcut mai mult, mult mai mult în sectorul privat, iar unii dintre ei ar fi putut deveni antreprenori de succes.

Dacă aveți copii de vârstă școlară, ajutați-i să aleagă libertatea, să aleagă meserii pentru sectorul privat și nu destine de bugetari!

Notă: Drepturile de autor precum și responsabilitatea ce decurge din conținutul articolelor aparține autorului lor. Reproducerea textelor autorului publicate în cadrul portalului www.antreprenorinromania.ro se poate face doar cu acordul acestuia.

Newsletter portal afaceriConsideri informatia utila? Te rugam sa dai Like si Share pentru ca si alti antreprenori sa afle despre portalul nostru si te invitam sa te inscrii la newsletter pentru primirea ultimelor noutati din mediul afacerilor.

Membership portal

  • Anca

    Felicitari ptr articol