Mecanismele prin care se acordă cei 200.000 lei prin Start-up Nation

0
3498

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări și totodată, adesea, greșit înțeleasă idee despre Start-up Nation este cum sunt acordați banii pe care un beneficiar îi poate obține în urma câștigării proiectului. Înțelegerea acestui mecanism este foarte importantă pentru a ști inclusiv cum trebuie făcut bugetul proiectului în mod corect, dar și dacă este fezabil să aplicați pentru acest program. Din neînțelegerea modalității de acordare a banilor derivă în același timp și câteva dintre percepțiile negative ce țin de acest program: „că statul nu are banii pentru program”, că „beneficiarii nu și-au primit banii”, că „nu sunt bani”.

Start-up Nation este unul dintre cele mai facile programe guvernamentale de finanțare nerambursabilă, fiind relativ ușor de aplicat, câștigat și implementat proiectele, criteriile de aplicare nefiind foarte restrictive și angajamentele pe 3 ani nefiind foarte greu de îndeplinit.

Este foarte important însă ca fiecare potențial aplicant să înțeleagă în ce fel poate primi cei 200.000 lei și ce are de făcut odată ce a semnat contractul de finanțare.

Întotdeauna principul pe care trebuie să îl aveți în vedere este acela că trebuie să aveți facturi pentru a primi banii prin Start-up Nation și că pentru a ajunge să aveți facturile respective trebuie să îndepliniți procedura de achiziție indicată în schema pentru Start-up Nation și să aveți dosarele de achiziție conforme. Prin urmare, nu veți primi banii în avans, nu îi veți avea automat în contul firmei și ei vor putea fi folosiți doar respectând procedura indicată.

Există  3 modalități în care puteți implementa proiectul și, implicit, primi banii obținuți prin semnarea contractului: rambursare din surse proprii, rambursare prin credit punte și cerere de plată.

  1. Rambursarea din surse proprii

Acest mecanism presupune ca beneficiarul va plăti facturile aferente achizițiilor aprobate prin proiect din surse proprii și ulterior va depune cerere de rambursare pentru a-i fi restituiți banii. Conform programului pot fi depuse maxim 3 cereri de rambursare (decontare), după ce ați plătit integral și primit bunurile aprobate în proiect.

În cazul acestei proceduri trebuie avut în vedere că la prima cerere de rambursare trebuiesc incluse toate echipamentele și software-urile aprobate. Astfel, în cazul unui proiect de 100 puncte sau de 95 puncte trebuie să dispuneți de minimum 100.000lei surse proprii pentru a achiziționa și ulterior deconta toate echipamentele și software-urile aprobate. Suma de care aveți nevoie depinde desigur și de valoarea totală a echipamentelor pe care le veți achiziționa. Spre exemplu, dacă veți achiziționa un echipament de 180.000lei, va trebui să dispuneți de acești bani.

Această modalitate de a primi banii se poate dovedi a fi cea mai rapidă modalitate de a implementa proiectului nedepinzând de nicio altă terță parte. Odată făcute achizițiile puteți depune cererea de decont împreună cu toate documentele solicitate și, așa cum s-a întâmplat cu în cazul beneficiarilor Start-up nation 2017 în maximum 60 de zile veți primi banii înapoi. Condiția este să respectați procedurile de achiziție, să fie totul corect întocmit și să depuneți dosarul complet.

  1. Cererea de plată

În cazul în care beneficiarul poate găsi furnizori care să accepte livrarea echipamentelor cu plată la termen (recomandat să obțineți minim 45 de zile, pentru a evita penalizări dacă se întârzie la Agenții din cauza numărului mare de dosare), atunci se poate opta pentru decontarea facturilor prin cerere de plată. În practică, acest lucru înseamnă că beneficiarul va demara procedura de achiziție și va întocmi dosarul de achiziție, îi vor fi livrate de către furnizor echipamente și apoi va depune cererea de plată către Agenție, urmând ca în urma analizei dosarului să îi fie acordați banii necesari efectuării plății către furnizor.

Și această metodă este una rapidă de implementare, cu condiția să fie identificați furnizori care acceptă plata la termen. Nu implică costuri suplimentare, decât dacă sunt întârzieri de plată și furnizorul vă percepe penalizări, dar depindeți de identificare acestui furnizor.

Trebuie să știi că dacă se depășește termenul de plată și ai prevăzute penalizări per zi întârziere, penalitățile le vei suporta tu și nu îți vor fi decontate, de aceea, recomandăm negocierea unui termen cât mai mare pentru efectuarea plății.

De asemenea, dacă vrei să achiziționezi din străinătate, să ai în vedere încă din etapa de scriere a proiectului să verifici dacă furnizorul  acceptă o asemenea metodă de plată. Din experiența noastră, companiile din afara României nu vor accepta această modalitate de plată.

Cererea de plată nu poate fi utilizată pentru salarii, chirii, utilități. Pentru acestea va trebui să depuni cerere de rambursare.

  1. Cerere de rambursare din credit punte

Pentru cei care nu pot susține investiția din surse proprii și nici nu găsesc furnizori care să accepte plata la termen există și a treia posibilitate de implementare: creditul punte.

Creditul punte poate fi acordat de una dintre băncile partenere în program (anul trecut au fost Banca Transilvania, BCR și CEC Bank) în baza contractului de finanțare semnat. Creditul punte este relativ ușor accesibil, este garantat în proporție de 80% de FNGCIMM și 20% prin ipotecă pe bunurile achiziționate în program și este stins imediat ce banca își primește banii de la stat. Banca nu vă poate refuza cheltuielile aprobate în program sau re-analiza proiectul, dar îl va trece prin sistemele interne de analiză și verificare și ulterior va trebui să fie aprobat și de către FNGCIMM și, după caz, și de Fondul de Contragarantare.

Comisioanle de gestiune și dobânda aferentă nu sunt foarte mari și pot fi decontate prin program, cu condiția să fie de la început bugetate.  Din punct de vedere al costurilor poți plăti până la 5.5%/an comisioane bancare, dobândă și alte cheltuieli, comisionul de garantare FNGCIMM (2,48%sau 3,8% dacă se renunță la Fondul de Contragarantare). Odată aprobat creditul punte, te poți prezenta oricând ai nevoie să fie efectuată o plată pentru achizițiile aprobate: ex. lunar pentru salarii și chirie, sau în aceeași lună în zile diferite pentru diferite achiziții. Va trebui și în acest caz să respecți procedura indicată și să depui dosarul complet de achiziție și la bancă. Banca va analiza pe o perioadă de maximum 5 zile corectitudinea dosarului și apoi va face plata.

Din momentul în care este efectuată fiecare plată banca va începe să perceapă și dobândă lunară pentru suma cheltuită, astfel că, recomandat este să faci cât mai repede achizițiile de echipamente și software pentru a depune dosarul de rambursare și a restitui valoarea consumată din credit, reducând astfel dobanda aferentă. După ce ai depus dosarul de rambursare și acesta va fi analizat de Agenția de care aparții, și, dacă este corect realizat, va efectua plata și astfel creditul va fi stins.

Ce trebuie să știi despre acest mecanism:

  1. Banca funcționează pe principiul că nu poate să îți acorde credit ca să plătești cheltuielile aferente creditului – adică nu își poate auto-finanța cheltuielile pe care le are cu creditul punte. De aceea, îți va percepe în avans comisionul FNGCIMM pe o perioadă de maximum 1 an (dacă închizi creditul mai devreme ți se va restitui din comisionul FNGCIMM contravaloarea lunilor achitate în avans), și lunar va trebui să plătești din surse proprii comsioanele de gestiune și dobanda. Ulterior, prin cerere de rambursare poți solicita să ți se deconteze și aceste cheltuieli, dacă le-ai bugetat!
  2. Procesul de acordare a creditului punte durează între 1-3 luni și ești dependent în implementare de o terță parte: banca.
  3. Dacă vrei să optezi pentru credit punte și să îți decontezi cheltuielile aferente, bugetează-le de la început și ține cont de durata în care poți avea acces la bani pentru a bugeta corect salariile și chiria.
  4. Pentru a stinge creditul trebuie să depui cerere de rambursare.
  5. Dacă vrei să plătești cât mai puțin aceste cheltuieli financiare, încearcă să finalizezi într-un timp cât mai scurt toate achizițiile și plățile.

Așteptăm părerile voastre despre acest material și vă invităm să-l distribuiți în rândul prietenilor și cunoștintelor dvs. pentru a asigura o informare corectă cu privire la această sursă de finanțare.

DACĂ DORIȚI SĂ APLICAȚI LA START-UP NATION 2018 ȘI AVEȚI NEVOIE DE CONSULTANȚĂ ÎN SCRIEREA PROIECTULUI

[mailmunch-form id=”652853″]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.