Companiile interesate sa inoveze si/sau sa creeze noi produse pe care sa le introduca in piata pot aplica pana pe 15 februarie 2018 pentru a obtine asistenta financiara nerambursabila de pana la maxim 22.500.000 lei prin intermediul Programului Operational Competitivitate – Proiect Tehnologic Inovativ, Axa prioritare 1, Actiunea 1.2.1. Daca compania pe care o conduci isi propune sa inoveze un proces sau produs sau sa creeze noi produse intr-unul dintre sectoarele economice cu potential de crestere identificate in cadrul programului: Bioeconomie, Tehnologii Informationale si de Comunicatii, Spatiu si Securitate, Energie, Mediu si Schimbari Climatice, Eco-Nano-Tehnologii si Materiale Avansate si Sanatate, indiferent daca ai o companie mica, mijlocie sau mare din Bucuresti sau orice alt judet al tarii, poti aplica in cadrul programului pentru a obtine o parte din finantarea necesara investitiei in activitati de inovare si cercetare.
Valoarea asistenței financiare nerambursabile acordate unui proiect nu poate depăși 22.500.000 lei, durata maxima a proiectelor fiind de 36 de luni (fără a depăși data de 30 decembrie 2023). Bugetul total pentru acest apel este de 286.378.700 lei din care pentru Bucuresti-Ilfov 68.700.000 lei, pentru regiuni mai putin dezvoltate (fara zona ITI Delta Dunarii), 177.184.700 lei si pentru proiectele in teritoriul ITI: 40.500.000 lei.
Intreprinderile solicitante trebuie sa fie inregistrate in România sau intr-un stat membru al UE (la momentul contractarii, solicitantul inregistrat intr-un stat membru UE trebuie sa fie inregistrat in România in baza prevederilor Legii privind societatile nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare), si care au obiect de activitate cercetare-dezvoltare (cod CAEN 72..), dar pentru care activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate. Intreprinderile solicitante trebuie sa nu aiba obligatii de plata scadente catre instituiile publice, sa nu fie o intreprindere in dificultate.
Toti aplicantii vor trebui sa co-finanteze proiectul, existand cote diferite de finantare pe tip de activitate. Pentru detalii, a se consulta ghidul programului: http://www.fonduri-ue.ro/images/files/programe/COMPETITIVITATE/POC/2017/14.11.2017/GHID_PROIECT_TEHNOLOGIC_INOVATIV.pdf.
Se pot deconta cheltuieli pentru activitati precum:
– Cercetare industriala
– Dezvoltare experiementala
– Realizarea de studii de fezabilitate pregatitoare pentru activitățile CD (studiile de fezabilitate realizate inaintea perioadei de implementare a proiectului propus nu sunt eligibile la deconare)
– Activități de inovare privind obtinerea, validarea si protejarea brevetelor si altor active necorporale (eligibil doar pentru IMM-uri)
– Alte activitati de inovare (eligibil doar pentru IMM-uri):
– Detasarea de personal cu inalta calificare
– Achizitia de servicii de consultanta in domeniul inovarii
– Achizitia de servicii de sprijinire a inovarii
– Inovare de proces si organizationala (eligibil doar pentru IMM-uri)
– Investitii initiale pentru inovare in vederea introducerii in productie a rezultatelor obtinute din cercetare-dezvoltare.
Cheltuielile eligibile includ cheltuieli salariale pentru personalul implicat in proiect, cheltuieli pentru achizitia de instrumente si echipamente, cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale, cheltuieli pentru achizitia de servicii de cercetare si cheltuieli pentru amortizare pe cladiri si spatii, cheltuieli pentru obtinerea, validarea si protejarea brevetelor, cheltuieli pentru achizitia de materiale, consumabile si alte produse similare.
Proiectele se pot desfasura in colaborare cu una sau doua universitati sau organizatii de cercetare-dezvoltare. Recomandam un parteneriat de acest tip pentru ca dialogul intre mediul academic-cercetare si mediul privat constituie un element esential pentru progres si avans tehnologic, mediul academic si organizatiile de cercetare fiind la curent cu ultimele tehnologii, inovatii, cercetari in diferite domenii, iar mediul privat avand contact direct cu piata si cererea existenta.
Proiectele de cercetare si inovare au un altfel de specific fata de celelalte proiecte pe fonduri structurale, de aceea va recomandam sa va alegeti cu grija consultantul cu care veti pregati proiectele. Inovarea reprezinta pentru cele mai multe companii internationale cheia succesului sau fundamentul pentru o afacere sustenabila si competitiva. Ne-am dori ca tot mai multe companii romanesti sa se implice in dezvoltarea de produse inovative si in cercetare, sa isi creeze in interiorul lor celule de cercetare si inovare sau macar sa apeleze din cand in cand la servicii de consultanta in domeniu pentru a putea identifica cele mai noi trenduri si/sau solutii astfel incat activitatea desfasurata sa tina pasul cu tendintele si sa poata beneficia de oportunitatile lansate.
Daca ai vrea sa afli mai multe despre cum poate compania ta sa devina o intreprindere inovativa, ce ar presupune activitatea de inovare si cercetare, cum ti-ai putea forma o echipa in acest sens sau accesa finantari, sau vrei doar sa afli daca o idee a ta se poate incadra pentru o finantare precum cea prezentata mai sus sau alte finantari pentru inovatii, poti completa formularul de mai jos si echipa noastra impreuna cu o echipa de consultanti in inovare si accesare de fonduri de inovare la nivel international te vor contacta in vederea stabilirii unei intalniri.
[mailmunch-form id=”589476″]
Consideri informatia utila? Te rugam sa dai Like si Share pentru ca si alti antreprenori sa afle despre portalul nostru si te invitam sa te inscrii la newsletter pentru primirea ultimelor noutati din mediul afacerilor.
Expert în accesarea de fonduri nerambursabile și achiziții publice pentru proiecte naționale și internaționale pe procedurile specifice Comisiei Europeane și Băncii Mondiale, manager proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare cu o experiență profesională de peste 9 ani dobândită în cadrul unor companii naționale și multinaționale cu rezonanță în piața din România.
Programele de finanțare pe care am lucrat până în prezent: ORIZONT 2020, EUREK, CELTIC PLUS, AAL, ERA.NET, Norway Grants, fonduri guvernamentale și fonduri structurale.