SOIURI DE ROȘII
La noi în ţară se cultivă peste 70 de soiuri, hibrizi şi populaţii locale de tomate. La nivel mondial, se cultivă, desigur, un număr mult mai mare și mai variat de soiuri, menite să satisfacă cerința mare a industriei alimentare și a consumatorilor. Soiurile de roșii au diverse clasificări, în funcție de mai multe criterii.
În funcție de nivelul de creștere avem soiuri:
- cu creștere determinată – după ce pe tulpina principală, în apex se formează o inflorescenţă şi, astfel, creşterea mai departe a axului tulpinii principale este stopată.
- cu creștere nedeterminată – prezintă o tulpină principală care posedă în apex un mugure vegetativ, ce îi asigură o creştere continuă.
Soiuri de roșii în funcție de perioada de vegetație:
- soiuri timpurii (95 – 120 zile)
- soiuri semitârzii (120 – 130 zile)
- soiuri târzii (peste 130 zile) – cel mai des utilizate în țara noastră
În prezent, printre cele mai des întâlnite tipuri de culturi se numără următoarele:
- culturi în câmp deschis (neprotejat)
- culturi în spații protejate (sere, solarii)
ETAPELE PLANTĂRII SEMINȚELOR DE ROȘII
- Plantarea semințelor de roșii începe, în general, cu aproximativ 6-8 săptămâni înainte de ultimul îngheț al primăverii. Plantarea nu este dificilă, însă necesită respectarea anumitor condiții.
- Pentru început, plantează semințele de roșii înăuntru, într-un ghiveci sau container cu pământ umed și bine afânat. În acel vas realizează câteva brazde adânci de cel puțin 1 cm, în care pui semințele de roșii, păstrând o distanță de mai puțin de 1 cm.
- Fiecare brazdă se acoperă cu pământ, apoi udă semințele de roșii și mută vasul într-un loc cald, cu o temperatură de 20-25º C. Atunci când semințele de roșii încep să germineze și apar răsadurile, este important ca planta să aibă parte de lumină bună.
- În a 7-a zi de la plantare, semințele de roșii vor germina și vor apărea primele frunze.
- În ziua 30 de la plantare, când sunt formate adevăratele răsaduri de roșii, este momentul potrivit pentru a le muta în vase separate, individual, în care pui pământ de calitate, bine afânat. După mutarea răsadurilor, ele trebuie udate.
- Cand primavara isi intra in drepturi si nu vor mai fi ingheturi, este momentul sa plantezi rasadurile sanatoase, cu radacini puternice afara. Pentru a obisnui planta cu temperaturile de afara, intai trebuie sa muti rasdurile la soare, in fiecare zi, cel putin cate patru ore, apoi gradual, le lasi din ce in ce mai mult afara, pana ce vor sta toata ziua la soare.
PREGĂTIREA SOLULUI PENTRU PLANTAREA SEMINȚELOR DE ROȘII
Se recomandă ca solul să fie tratat de două ori:
- toamna – după recoltare, trebuie distruse buruienile;
- primăvara – sapă terenul înainte de a cultiva semințele de roșii.
BOLI ȘI DĂUNĂTORI
- Mana – este o boală care atacă majoritatea fructelor şi legumelor (ardei, vinete, cartofi, castraveţi, roşii). Provoacă pagube mari şi este cea mai întâlnită boală la tomate.
- Ofilirea bacteriană / cancerul bacterian – Ofilirea bacteriană / cancerul bacterian
- Atacă întreaga plantă, începând cu frunzele de la bază care încep să se păteze şi să se usuce până când boala ajunge în vârful plantei.
- Putregaiul cenuşiu – este una dintre cele mai păgubitoare boli ale roşiilor, atacând frunzele, tulpinile dar şi fructele acestora. Apare, în special, în cazul legumelor cultivate în spaţii protejate (sere, solarii), dar şi în câmp în anii ploioşi. Boala este favorizată de umiditatea din aer crescută, lipsa aerisirii şi udarea excesivă.
- Pătarea cafenie a tomatelor – Boala este specifică mai ales tomatelor cultivate în spaţii de cultură protejată. Trebuie ştiut că atacul apare pe frunzele plantelor dezvoltate, semnele bolii făcându-şi apariţia pe faţa frunzei sub forma unor pete galbene, care se extind.
RECOLTAREA ROȘIILOR
Pentru a obține roșii suculente și aromate, trebuie lăsate să se coacă pe rug și culese exact înainte să înceapă să se înmoaie. Trebuie evitată păstrarea roșiilor în frigider, recomandându-se depozitarea lor la temperatura camerei. Pentru a te bucura de roșii până toamna târziu, recoltează ultimele fructe mature când dau primele semne de schimbare a culorii din verde spre portocaliu. Învelește-le în hârtie și păstrează-le la o temperatură de 12-15.
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.