Solutii pentru IMM-uri: Finantari, Fiscalitate – cele mai importante informatii din cadrul dezbaterii marca Romania Durabila

0
5957
Romania durabila

In data de 21 septembrie 2017 AntreprenorinRomania a avut prilejul de a participa in calitate de partener media la un eveniment valoros care a reusit sa reuneasca patru oameni “cu greutate”  pentru a dezbate solutii pentru finantarea IMM-urilor si unul dintre cele mai fierbiti subiecte din zona de fiscalitate. 

Daniel Apostol a moderat conferinta care i-a adus impreuna pe Alexandru Petrescu -Director General al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Ramona Ivan – Director al Directie Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank, Daniela Marin- Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si pe avocatul Gabriel Biris – fost Secretar de Stat in Ministerul Finantelor Publice.

Evenimentul s-a remarcat printr-o calitate ridicata a informatiilor prezentate si a utilitatii lor, exemple concrete de solutii de finantare si proiecte, si deschiderea invitatilor de a dezbate cu auditoriul subiectele care ii preocupa din zona obtinerii de finantari de la institutiile de credit din Romania si cele europene, dar si pe problema legata de masura actualului Guvern – Split TVA.

Agenda a fost dupa cum urmeaza:

Agenda Romania Durabila IMM

Astfel, in cadrul conferintei, Alexandru Petrescu a vorbit despre rolul si sprijinul pe care IMM-urile il pot primi de la FNGCIMM pentru a obtine garantiile necesare primirii unui credit de la institutiile de credit romanesti, dar si despre nevoia de reformare a FNGCIMM, care se va realiza cu consultarea directa a IMM-urilor. “Institutia FNGCIMM, desi este o institutie din 2003, este  inca numita de multi proiect. FNGCIMM  isi doreste sa fie cea mai pragmatica expresie a sprijinului pentru IMM-uri, dar din pacate momentan stim ca nu se regaseste ca fiind prima varianta la care IMM-urile apeleaza, nici a doua si nici a treia. Ne-am propus insa sa ne intoarcem spre IMM-uri si sa creem in baza informatiilor pe care acestea ni le ofera un nou portofoliu de produse, adaptate la cerintele pietei si realitatea de astazi in care se regasesc IMM-urile”, a declarat Alexandru Petrescu.

CITEȘTE ȘI:  5 aspecte care garanteaza succesul unui eveniment corporate

Prezentarea Ramonei Ivan s-a concentrat pe cateva dintre initiativele CEC Bank dedicate antreprenorilor romani si oferirea de exemple concrete de proiecte finantate si rezultate obtinute, dand cateva sfaturi utile despre cum ar trebui prezentate proiectele catre CEC Bank. Unul dintre programele mentionate, de remarcat este PROSME – prin care, CEC Bank joaca rolul de institutie partenera a Retelei Enterprise Europe Network care sprijina IMM-urile sa inoveze si sa creasca la nivel international. IMM-urile se pot adresa gratuit CEC Bank pentru a fi inscrise in Reteaua EEN unde isi pot inregistra profilul pentru a-si gasi noi parteneri sau clienti la nivel international.

La randul sau, Daniela Marin a prezentat o initiativa a BERD prin care companiile pot avea acces la finantare in vederea obtinerii de consultanta pentru a-si imbunatati business-ul, fie ca vorbim despre consultanta pentru dezvoltarea afacerii, pentru identificarea de noi oportunitati de extindere a portofoliului, de consultanta privind sistemele informatice folosite, consultanta pentru promovare si branding. Programul care finanteaza aproximativ 50-60 de companii anual constituie un bun exemplu cu privire la cat de mult poate schimba un proiect de consultanta o companie, fie ca vorbim despre cresterea cifrei de afaceri, a profitului, a productivitatii sau scaderea costurilor sau a consumului de energie, proiectele finantate de BERD au avut un impact semnificativ.

Unul dintre cele mai dezbatute subiecte ale conferintei a fost cel legat de schimbarile fiscale privind TVA-ul, care l-a avut in centrul atentiei pe avocatul Gabriel Biris. Acesta a declarat de la inceputul prezentarii faptul ca atat el, cat si alte numeroase institutii si experti financiari s-au opus cu vehementa proiectului si nu au vrut sa propuna imbunatatiri intrucat “il consideram rau in integritatea lui, nu avem ce sa imbunatatim”. Avocatul a prezentat schimbarile principale pe care Ordonanta 23/2017 privind plata defalcata a TVA le introduce, precum si cateva spete ce deriva din implementarea acesteia pentru care Ministerul nu a oferit inca un raspuns clar.

CITEȘTE ȘI:  Peste 2.000 de experți internaționali în securitate cibernetică se întâlnesc la București, pe 28 și 29 noiembrie, la conferința regională DefCamp, pentru a analiza noile provocări și soluții împotriva amenințărilor online

Pentru cei care nu au avut ocazia sa participe alaturi de noi, va punem la dispozitie un set de imagini de la eveniment:

Romania-Durabila-IMM-uri

Per ansamblu, aceasta conferinta s-a inscris in liniile tipice ale dezbaterilor Romania Durabila, cautand sa identifice solutii concrete la cateva dintre problemele actuale si de interes pentru mediul de afaceri.

Proiectul ROMÂNIA DURABILĂ identifică necesitățile economiei private și le transpune în subiecte de dezbatere publică împreuna cu toate părțile implicate. Sectoare economice relevante sunt analizate atât prin prisma potențialului de dezvoltare, cât și a capacității de atragere a investițiilor, fiind scoase în evidentă sursele dezvoltării economice, prioritățile de dezvoltare, dar și problemele economice cu care se confruntă comunitatea de afaceri care activează în domeniile respective.

Newsletter portal afaceri

 

Consideri informatia utila? Te rugam sa dai Like si Share pentru ca si alti antreprenori sa afle despre portalul nostru si te invitam sa te inscrii la newsletter pentru primirea ultimelor noutati din mediul afacerilor.

Membership portal