Implanturile dentare sunt lucrări dentare cu rol estetic, dar și funcțional. Ele pot reface complet dantura și pot reda aspectul plăcut al zâmbetului, permițând pacientului să își folosească din nou dinții fără probleme. Deși reprezintă o intervenție chirurgicală, procedura este una extrem de rapidă și poate asigura reconstrucția danturii în doar 24 de ore.
Rolul implantului dentar este acela de a înlocui un dinte lipsă, astfel redând integritatea danturii. Însă, acesta poate fi utilizat și în cazul lipsei mai multor dinți sau a edentației totale (atunci când pacientul nu mai are niciun dinte sănătos, care poate fi salvat).
Iată care sunt tipurile de implanturi dentare la care poți apela și ce ar trebui să știi despre fiecare în parte.
Implantul dentar individual
Acest tip de implant dentar este recomandat pentru înlocuirea unui singur dinte lipsă sau pentru a reface individual mai multe zone afectate ale danturii. Poți apela la un astfel de dispozitiv dacă dinții din jurul regiunilor afectate nu au fost compromiși și nu au nevoie de restaurare.
O lucrare dentară de acest tip este formată dintr-o rădăcină artificială din titan, care are rolul de a înlocui rădăcina dintelui pierdut. Această componentă reprezintă de fapt implantul dentar, deoarece se va insera în os. De rădăcină se va atașa un bont protetic, care are rolul de a sprijini coroana dentară, adică dintele artificial.
Această procedură este utilizată în cadrul tehnicii One Day Implant. Implantul dentar într-o zi presupune inserarea rădăcinii și atașarea unei coroane provizorii astfel încât, la finalul zilei, pacientul își poate folosi dantura fără probleme. După ce rădăcina se integrează eficient în os, se va atașa și coroana permanentă. Totul se realizează la un grad înalt de precizie, cu ajutorul unui ghid chirurgical realizat după măsurători exacte ale cavității bucale.
Implantul dentar pentru refacerea unei arcade sau a întregii danturi
Există situații în care o întreagă arcadă sau toată dantura sunt compromise și au nevoie de reconstrucție. În această situație, poți apela la refacerea zâmbetului cu ajutorul implanturilor dentare. Principala diferență dintre acesta și cel individual este că nu se va insera câte un implant pentru fiecare dinte.
Această procedură constă în realizarea unui număr mai mic de implanturi pentru a susține o proteză dentară fixă, care va arăta exact ca o dantură naturală. Mai precis, vor fi necesare între 4 și 6 implanturi. Reconstrucția danturii se poare realiza prin mai multe tehnici, în funcție de producătorii implanturilor.
Fast & Fixed
Acest sistem de implanturi este produs de către compania Bredent și asigură o dantură nouă și funcțională într-o singură zi. Procedura presupune inserarea de 6 implanturi în maxilarul superior și 4 în cel inferior, care vor reprezenta suportul pentru o proteză. În primă fază, proteza va fi provizorie, dar fixă, astfel încât pacientul să-și poată folosi dinții. Apoi, la câteva luni, se va fixa și proteza permanentă.
All on 4/All on 6
Sistemul de implanturi All on 4/6 este extrem de similar, având câteva mici diferențe. Producătorii acestuia sunt Nobel Biocare și recomandă în general utilizarea a 4 implanturi drept suport pentru proteză. În anumite situații, pot fi necesare 6 implanturi pentru maxilarul de sus.
În rest, procedura decurge la fel. Aceste implanturi vor susține proteza provizorie și, după ce are loc osteointegrarea lor, se va atașa și proteza permanentă. Însă, pacientul va avea un set de dinți funcționali în aceeași zi.
Implantul dentar reprezintă cel mai bun mod de a reface complet o dantură sau de a rezolva problema lipsei unor dinți. Dacă și tu te confrunți cu acest fenomen, mergi la stomatolog și discutați împreună despre ce fel de implanturi poți utiliza. În funcție de starea generală a danturii tale, acesta îți va putea recomanda cea mai bună soluție.
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.