Vrei să-ţi deschizi o firmă de instalaţii electrice? 5 sfaturi

0
1314

Şantierele de construcţii sunt într-o continuă dezvoltare. Un segment important al acestei activităţi îl reprezintă instalaţiile electrice. Activitatea unui instalator nu se rezumă doar la faza de construcţie, ci continuă cu mentenanţă, reparaţii, renovări, extinderi şi îmbunătăţiri. Dacă ai o serie de abilităţi în acest domeniu şi doreşti să lucrezi pe cont propriu, este momentul să-ţi deschizi propria firmă de instalaţii electrice. Iată ce ai de făcut:

Obţine acreditarea

În primul rând, pentru a activa în domeniul instalaţiilor electrice trebuie să fii acreditat ca specialist. Acreditarea o poţi obţine fie prin absolvirea unei şcoli cu atestat de calificare profesională, fie prin urmarea unor cursuri autorizate de calificare. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este instituţia statului care poate autoriza electricieni, în urma unui examen. Adeverinţa de electrician autorizat are o valabilitate nelimitată, însă trebuie vizată periodic. Autorizarea de tip A îţi dă voie să proiectezi instalaţii electrice, cea de tip B îţi permite executarea lor. Gradele de autorizare variază de la I (poţi lucra sub coordonarea sau supravegherea unui electrician autorizat cu gradele IIB, IIIB sau IVB) până la IVB (poţi executa instalaţii electrice cu orice putere instalată tehnic realizabilă, la orice tensiune nominală standardizată).

Întocmeşte documentaţia

Deschiderea unei firme te pune în situaţia de a trece pe sub furcile caudine ale birocraţiei. În primul rând trebuie să alegi ce fel de personalitate juridică vei avea: întreprindere individuală, întreprindere familială, persoană fizică autorizată, societate cu răspundere limitată, societate pe acţiuni etc. De acest aspect te poţi ocupa personal, cu multe drumuri la diferite ghişee, hârtii de completat, dosare de depus şi taxe de achitat, sau poţi contracta serviciile unei firme care mijloceşte acest demers.

CITEȘTE ȘI:  Peste 2.000 de experți internaționali în securitate cibernetică se întâlnesc la București, pe 28 și 29 noiembrie, la conferința regională DefCamp, pentru a analiza noile provocări și soluții împotriva amenințărilor online

Ce servicii vei oferi

Cele mai căutate în prezent sunt serviciile de realizare a instalaţiilor electrice de la zero. Pentru astfel de proiecte vei lucra în paralel cu echipa de constructori, care îţi vor asigura front de lucru şi vor relua activitatea în urma ta. La fel de solicitate sunt şi lucrările de refacere a unei instalaţii electrice vechi sau precare, precum şi de îmbunătăţire a infrastructurii şi echipamentelor disponibile. Pentru acest tip de intervenţii, vei avea de lucru de la cutia electrică pentru instalaţie până la ultimul întrerupător din clădire. O mulţime de aparaturi ce ţin de siguranţă şi confort necesită expertiza unui instalator electric: alarme, camere de supraveghere, instalaţii de climatizare.

Investeşte în aparatură

Pentru a răspunde oricărei solicitări va trebui să fii pregătit din punct de vedere tehnic. Rămâi conectat la cele mai noi apariţii în domeniu şi investeşte în instrumentarul necesar. Partea cea mai bună este că electricianul poate avea un kit de intervenţie mereu la îndemână în portbagajul maşinii. Diferenţa dintre lucrările mici şi proiectele căutate şi foarte bine plătite este dată de priceperea electricianului şi de capacitatea de intervenţie cu sculele potrivite.

CITEȘTE ȘI:  5 beneficii ale implementării unui sistem software integrat pentru producție și proiecte

Fă-te cunoscut

Orice început de afacere este dificil. Din fericire, există o mulţime de metode de a te face cunoscut. Recomandarea clienţilor este esenţială. Oricine caută un electrician priceput îşi întreabă mai întâi cunoscuţii. Dacă primii tăi clienţi au fost mulţumiţi, fii sigur că telefonul tău va suna. În plus, ai la dispoziţie canalele de social media, care îţi oferă o expunere largă. Încarcă materiale foto şi video cu lucrările realizate şi rămâi conectat pentru a primi şi alte lucrări.

Deschiderea unei firme de instalaţii electrice are două aspecte esenţiale: cel legal şi cel tehnic. Asigură-te că ai toată documentaţia la zi, din punct de vedere al acreditării profesionale şi al înregistrării fiscale. Investeşte în aparatura şi instrumentarul potrivit lucrărilor pe care doreşti să le realizezi şi pune pasiune în ceea ce faci. Astfel vei căpăta experienţă şi îţi vei crea un nume în domeniu, iar lucrările nu vor întârzia să apară.