5 sfaturi utile pentru părinții care nu au timp

0
160

În zilele noastre părinții sunt din ce în ce mai ocupați, au un job sau uneori chiar două și nu mai au timp să se îngrijească de ei înșiși, darămite de un copil. Ceea ce nu ne spune nimeni este că a fi părinte poate fi un job în sine. Chiar dacă avem salarii extraordinare și un nivel de trai de invidiat, ne permitem vacanțe în destinații exotice și putem angaja bone care să stea toată ziua cu copii noștri, simțim că ceva lipsește, nu-i așa? 

Nu există jucărie, telefon mobil, lecții de pian sau de scrimă pe lumea asta care să înlocuiască timpul de calitate pe care îl petrecem cu propriul copil. Pentru că știm că ești extrem de ocupat, îți oferim 5 sfaturi pentru a petrece câteva momente de calitate cu propriul copil, chiar și atunci când crezi că nu ai timp. 

Petrece timp de calitate cu tine însuți 

Poate părea ciudat, dar primul punct de pe lista noastră nu este despre timpul petrecut cu copilul, ci despre timpul petrecut cu propria persoană. Oricine are nevoie de timp pentru reîncărcarea bateriilor și, dacă nu profiți de o pauză din când în când, ai putea să te trezești că ai devenit un partener sau un părinte deplorabil. Pentru a putea funcționa în societate și a da ce-i mai bun în relațiile din viața ta, trebuie să ai în primul rând grijă de tine. Copiii au o capacitate de percepție extraordinară și vor detecta imediat dacă ceva este în neregulă cu tine. Așadar, înainte de a construi o relație cu ei, asigură-te că lucrurile stau bine sau foarte bine în propria viață. 

CITEȘTE ȘI:  5 beneficii ale implementării unui sistem software integrat pentru producție și proiecte

Scapă de stereotipul părintelui perfect 

Nu există părintele perfect, așa că scapă de această noțiune eronată. Datoria ta ca părinte este să faci tot ce-i mai bine pentru tine și pentru copilul tău, dar nu poți controla totul. Dacă faci tot ce ține de tine și ești prezent cât mai mult posibil în viața copilului tău, acest lucru va fi suficient. Nu uita, așa cum nu există părintele perfect, nu există nici copilul perfect, deci nu pune presiune pe copilul tău cu așteptările tale nerealiste. 

Axează-te pe calitate, nu pe cantitate

În încercarea de a petrece cât mai mult timp cu copilul tău s-ar putea să scapi din vedere esențialul și anume faptul că timpul pe care îl petreceți împreună trebuie să fie benefic pentru amândoi. Nu petrece această perioadă, care și așa este scurtă în majoritatea cazurilor, criticându-l sau spunându-i ce nu face bine. Încearcă pe cât posibil să fii un exemplu pentru copilul tău și oferă-i cât mai multe experiențe pozitive. Adoptă o metodă de educație fermă dar pozitivă, punând accentul pe ce e bine să facă, nu pe ce a făcut greșit. Investește pe cât posibil în educația lui, de exemplu prin achiziționarea unui manual pentru școala online

Arată-i că îl iubești prin acțiuni, nu prin daruri

O parte esențială în dezvoltarea oricărei persoane cuprinde sentimentul că este valoros și merită timpul și afecțiunea altor persoane. Dacă vrei să compensezi timpul pe care nu îl mai petreci cu el printr-o mulțime de cadouri și diverse activități pentru copilul tău, te anunțăm de pe acum că aceasta este o strategie pierzătoare. Decât să-i cumperi ultimul model de telefon, ai putea să pleci puțin mai târziu la muncă și să luați micul dejun împreună sau să petreci măcar jumătate de oră seara înainte de culcare întrebându-l cum a fost ziua lui. Sunt lucruri mici, dar care pot arăta că îți pasă.

CITEȘTE ȘI:  Peste 2.000 de experți internaționali în securitate cibernetică se întâlnesc la București, pe 28 și 29 noiembrie, la conferința regională DefCamp, pentru a analiza noile provocări și soluții împotriva amenințărilor online

Fă planuri și respectă-le 

Înțelegem, în timpul săptămânii nu există pur și simplu posibilitatea de a petrece mai mult decât câteva minute cu propriul copil. Este trist, dar adevărat în prea multe cazuri. Atunci clar trebuie să dedici măcar în weekend câteva ore acestei relații. Plănuiește din timp o activitate care să facă plăcere amândurora și asigură-te că respecți cu strictețe această promisiune. Poate părea ciudat să plănuiești activități cu propriul copil, dar în ziua de azi a devenit o necesitate. Doar așa te mai poți asigura uneori că petreceți timp de calitate.  

Contrar opiniei populare, copiii nu au nevoie de atât de multe lucruri materiale pentru a se dezvolta armonios. La fel ca o plantă pe care o uzi pentru a crește, așa au și ei nevoie de atenția, prezența și dragostea ta.