Care sunt tehnologiile viitorului?

0
143

Secolul 21 a reprezentat, de la începuturile sale, perioada cu poate cele mai mari salturi tehnologice din istorie. Viața noastră este acum într-o legătură mai strânsă cu tehnologia ca niciodată, de la smartphone-ul pe care îl utilizăm câteva ore pe zi, la smartwatch-ul care ne spune câți pași am făcut și cât de bine am dormit sau căștile fără fir la care putem vorbi cu un asistent digital care să ne facă o listă de cumpărături. Tehnologia este omniprezentă în viețile noastre în 2023 și va continua să fie așa și în viitor, iar unele ramuri ale sale vor fi din ce în ce mai vizibile în jurul nostru. Iată trei dintre acestea:

Inteligența artificială (AI)

Inteligența artificială și întregul proces de machine learning deja sunt prezente în majoritatea gadget-urilor pe care le folosim în ziua de azi. „Transformarea digitală este o șansă de a face lucrurile mai bine, de a eficientiza semnificativ și de a implica resursa umană existentă în acele zone care generează valoare adăugată spre lumea digitală, spre inteligența artificială, spre automatizare și robotizare”, spune Dr. Daniel Metz.

Inteligența artificială va fi prezentă în viitor în aproape toate aspectele vieții moderne, însă acest lucru va aduce și pericole considerabile, în cazul în care progresul nu va fi unul controlat. Unul dintre cele mai celebre citate ale lui Stephen Hawking este „Succesul în crearea inteligenței artificiale va fi cel mai mare eveniment din istoria omenirii. Din nefericire, ar putea fi și ultimul, dacă nu învățăm cum să evităm riscurile pe care le propune”.

Riscurile acestea presupun, bineînțeles, folosirea inteligenței artificiale în scopuri distructive, adesea exemplificate de armele care se folosesc de astfel de tehnologii pentru eliminarea țintelor.

AI-ul este probabil piesa de puzzle de la care pornește totul în ceea ce privește tehnologiile viitorului, un element central fără de care concepte ca Internet of Things, realitatea virtuală sau mașinile autonome, nu ar fi putut fi puse în practică. Este de asemenea și tehnologia care va transforma unele locuri de muncă, înlocuind aspectele cele mai dificile și epuizante ale angajaților.

CITEȘTE ȘI:  Tehnologii moderne utile în lumea medicală: cum funcționează un viewer DICOM?

3D Printing

Imprimarea 3D (3D Printing) presupune crearea unui obiect fizic dintr-un fișier digital, prin construirea sa „bucată cu bucată”. Chiar dacă nu are posibilitățile aproape infinite ale inteligenței artificiale, imprimarea 3D nu trebuie subestimată, fiind tehnologia care poate revoluționa complet construcțiile și industriile de manufactură.

Imprimantele 3D sunt deja folosite intens într-unul dintre sporturile recunoscute pentru inovație și folosirea tehnologiei de ultimă generație: Formula 1. De fapt, în 2019, Renault F1 Team (devenită acum Alpine) recunoștea că fiecare dintre cele două monoposturi ale sale conțineau în orice moment aproximativ 100 de piese imprimate 3D. Motivul este simplu: fiecare circuit conține propriile sale provocări, iar echipa are nevoie de noi componente pentru acestea, astfel că procesul de imprimare 3D este foarte util în acest sens. „Cu fiecare nouă aplicare, procesul științific avansează și învățăm să înțelegem fundamentele sale” explică Kevin Baughey, de la compania 3D Systems, cu care lucrează în prezent cei de la Alpine.

Și în zona de construcții imprimarea 3D a făcut progrese uriașe. Recent, o imprimantă 3D gigant a construit o platformă pentru piscină la marginea orașului Melbourne, un moment care ar putea fi esențial pentru viitorul locuințelor realizate în acest fel. Tehnologia de printare a folosit un beton special, fiind printre primele construcții majore realizate cu ajutorul tehnologiei 3D în Australia. Nick Holden, CEO-ul Contour 3D, compania care a realizat construcția așa-numită „cabana pool”, spune că „o casă obișnuită rezistă timp de aproximativ 50 de ani până când sunt necesare renovări majore, iar oamenii o refac”, indicând că locuințele care vor fi realizate prin imprimarea 3D de către compania sa vor fi mai prietenoase cu mediul, iar materialul utilizat va putea rezista până la 100 de ani.

CITEȘTE ȘI:  5 tipuri de asigurări pentru companii și ce rol au acestea

Extended Reality

Extended Reality, sau XR, este domeniul care înglobează realitatea virtuală, realitatea augmentată și realitatea mixtă, folosindu-se de tehnologie pentru a crea experiențe digitale mai imersive, care să te facă să te „pierzi” cumva în alte lumi.

Încercarea Meta de a populariza acest domeniu prin crearea a ceea ce au numit Metaverse a atras atenția publicului asupra sa și a generat multe discuții despre utilitatea și viitorul pe care îl propun aceste tehnologii. Realitatea extinsă oferă noi moduri de a interacționa cu oameni din jurul lumii și poate aduce o schimbare radicală pentru felul în care folosim tehnologia. Cartea „Ready Player One”, recent transformată și într-o peliculă de succes, explorează un astfel de viitor, în care viața într-un univers digital pare chiar să primeze asupra celei din realitate.

Momentan, suntem departe de un astfel de scenariu, accesibilitatea tehnologiei fiind destul de limitată – ochelarii de realitate virtuală sunt mari și scumpi și presupun folosirea unor spații libere pe care nu toată lumea le are la dispoziție. Dintre cele trei tehnologii expuse, XR pare să fie cea mai îndepărtată de o aplicare la scară largă, însă faptul că una dintre cele mai mari companii din lume este atât de interesată de popularizarea sa, face ca aceasta să fie, fără dubiu, una dintre potențialele tehnologii ale viitorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here