Ce trebuie să cunoști despre coroanele dentare, înainte de a apela la ele?

0
161

O coroană dentară este utilizată pentru a restabili și a proteja un dinte grav deteriorat sau ca structură pentru un implant. De îndată ce coroana dintelui este realizată, medicul dentist o fixează cu ciment special. Coroana acționează apoi ca o acoperire de protecție care acoperă complet ciotul dinților și îi redă stabilitatea și forma.

Alternative la coroana dentară

De obicei, medicul stomatolog recomandă o coroană dacă dintele este prea deteriorat pentru a fi reparat cu o umplutură. Coroana parțială poate fi o alternativă la coroana completă. Dacă dintele este distrus prea adânc sau este deja slăbit, poate avea mai mult sens să îl trageți și să îl înlocuiți complet, de exemplu cu un pod sau un implant. Însă, înainte de a te decide ce ți se potrivește, trebuie să ții cont de tot ceea ce înseamnă fiecare variantă pentru un implant nobel biocare preț.

Oricine are în vedere încoronarea dinților sănătoși din motive pur estetice ar trebui să solicite sfatul medicului dentist cu privire la fațete, deoarece acestea pot fi atașate cu o pierdere mică sau inexistentă de substanță dentară.

Materiale folosite pentru coroane dentare

În cabinetul stomatologic DentoCare, pot fi utilizate numai materiale care sunt aprobate conform legii dispozitivelor medicale și prelucrate corespunzător. În mod obișnuit sunt utilizate coroanele din:

  • metale care conțin metale prețioase (amestec de metale prețioase și de bază, aliaje de aur)
  • metale neprețioase (materiale din metale neprețioase, „aliaj de economisire” colocvial)
  • amestecuri de materiale (de exemplu, bază metalică cu fațetă ceramică)
  • materiale fără metale (ceramică, materiale plastice speciale)
CITEȘTE ȘI:  5 beneficii ale implementării unui sistem software integrat pentru producție și proiecte

Coroanele realizate din materiale mai scumpe (de exemplu, ceramice) sunt deseori dorite din motive estetice sau pentru a reduce riscul de alergii (alergii metalice).

Aspectul coroanei dintelui

Aspectul coroanei finite depinde de tipul și materialul coroanei. În cazul coroanelor colorate pentru dinți, culoarea este determinată mai întâi, deoarece tehnicianul dentar de obicei nu vede pacientul și, prin urmare, lucrează cu informațiile despre culoare de la dentist. Cel mai bun rezultat estetic se obține cu coroane din ceramică; acestea sunt practic indistincte de dinții naturali. În cazul coroanelor parțial fațetate, zona vizibilă este de culoarea dintelui. Coroanele metalice simple sau complet turnate arată argintiu sau auriu, în funcție de metalul utilizat. Forma dintelui natural este reprodusă în toate coroanele.

Pentru ce dinți este potrivită o coroană dentară?

În principiu, fiecare dinte poate fi încoronat atât timp cât rădăcinile și gingiile sale sunt sănătoase și dintele este așezat ferm în maxilar. Medicul dentist verifică acest lucru printr-o examinare în care maxilarul este, de asemenea, radiografiat. După unele tratamente preliminare (tratamentul canalului radicular, tăierea nervului dentar, implant), trebuie respectată o perioadă de așteptare înainte de încoronare.

CITEȘTE ȘI:  Peste 2.000 de experți internaționali în securitate cibernetică se întâlnesc la București, pe 28 și 29 noiembrie, la conferința regională DefCamp, pentru a analiza noile provocări și soluții împotriva amenințărilor online

Durabilitatea coroanelor dentare

Coroana în sine este cea mai mică dintre problemele legate de durabilitate. Materialele pot rezista zeci de ani și pot sta ferm pe dinte. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca starea dintelui să se deterioreze și coroana să nu se mai potrivească, să fie stabilă sau să fie suficientă ca restaurare. Cele mai frecvente riscuri de durabilitate sau pierdere a coroanelor sunt:

  • Infecția gingivală
  • Pierderea oaselor maxilarului
  • Defecte sau greșeli în igiena orală
  • Potrivirea proastă a coroanei sau a marginii coroanei
  • Strângerea dinților (bruxism)
  • Încoronarea unui dinte deja mort (de exemplu, după tratamentul canalului radicular)