Tehnologia poate schimba orașele de astăzi și să le facă locuri unde să ne dorim să trăim. Pe măsură ce populația a crescut în orașe, acestea au devenit spații care nu mai sunt atât de prietenoase cu oamenii. Avansul tehnic poate încuraja transformarea orașelor.
70% din populația planetei va trăi în orașe până în 2050, arată studiile. Acest lucru vine pe fondul faptului că orașele se dezvoltă și devin metropole, iar locurile de muncă sunt mai ușor de găsit. De asemenea, în jurul orașelor se concentrează accesul la resurse.
Cele mai mari metropole ale lumii sunt locuri care oferă oportunități, dar și aspecte complicate, cum ar fi un trafic infernal, pentru că numărul de mașini e mult mai mare decât designul inițial al orașului.
Cu toate acestea, specialiștii în tehnologie sunt optimiști și văd în dezvoltarea agresivă a orașelor oportunități pentru implementarea și testarea tehnologiilor. Acestea pot face orașele mai prietenoase, traficul mai ușor, iar infracționalitatea poate scădea.
„Dezvoltarea rapidă a automobilului electric autonom va revoluționa modul nostru de a gestiona resursele. Conceptele de sharing au început să fie tot mai prezente în rândul populației tinere și vor înlocui treptat modelul clasic, păgubos, în care deținem un număr mare de mașini, care ocupă spații generoase de parcare și contribuie intens la poluarea orașelor. Acest concept va fi schimbat în viitor și va trebui să ne obișnuim să migrăm către conceptele moderne de transport, care, desigur, vor aduce un progres tehnologic semnificativ. Nu văd de ce nu am avea pe viitor centrele orașelor libere de circulația auto și imensele suprafețe de parcare să fie ocupate de natură, vegetație”, crede Daniel Metz, Președinte al Board-ului NTT Data Romania.
Într-adevăr, orașele se vor transforma, iar spațiile ocupate acum de mașini pot fi redate pietonilor cu ajutorul tehnologiilor. Iată cinci modalități prin care tehnologia va ajuta orașele.
Monitorizare trafic
În momentul de față orașele se bazează pe o infrastructură învechită peste care s-au adăugat milioane de mașini. Singura modalitate de control este semaforizarea intersecțiilor, iar în cel mai bun caz conectarea acestora la un software de decongestionare a traficului. Cu toate acestea, soluțiile viitorului sunt și mai bune.
Din îmbinarea tehnologiei wireless 5G și a senzorilor de calitate înaltă, traficul va putea fi monitorizat în timp real, iar deciziile nu vor mai fi luate de oameni, ci de către roboți software. În plus, dacă acum suntem încă în perioada de tranziție dintre automobilul pe combustie internă spre cel electric, în viitorul nu foarte îndepărtat automobilele vor fi autonome și vor fi controlate și ele de software. În orașul viitorului ajutat de tehnologie, mașinile vor fi conectate la rețeaua inteligentă de monitorizare a traficului care va lua decizii în timp real.
Așa cum software-uri precum Waze te ajută astăzi prin calcularea celei mai rapide rute, pe viitor programele controlate de inteligența artificială vor reuși să conecteze semafoarele, camerele de supraveghere și mașinile ca să ofere tuturor rute mai viabile și care să găsească drumul cel mai rapid pentru fiecare dintre noi.
În plus, pandemia a dus și la posibilitatea de a alege între munca la birou și munca de acasă. Prin tehnologie, companiile și angajații vor putea să aleagă dacă să evite anumite zile pentru a nu sta în trafic. „O componentă importantă a orașului inteligent este monitorizarea în timp real. Aceasta va duce la decizii informate și deștepte din partea oamenilor și ne va spune și mai clar cum să muncim și cum să ne deplasăm”, spune Vishwa Prasad de la People Tech Group.
5G
Toate implementările de smart city au un numitor comun. Tehnologia de comunicații 5G nu aduce doar viteze foarte mari wireless pentru utilizatori, ci posibilitatea de a transforma orașele prin tehnologie. Rețelele de senzori și de camere vor avea nevoie de conexiuni stabile, cu latență mică și cu densitate mare. Iar acestea sunt aduse de către 5G.
Fiecare cameră inteligentă, fiecare senzor dintr-un oraș inteligent vor fi conectate la o rețea 5G. Aceasta permite un timp de răspuns instantaneu și permanent. Pentru că dacă în orașele actuale se mai pot face greșeli, senzorii trebuie să funcționeze în permanență, indiferent dacă orașul este aglomerat sau este vacanță.
Conform firmei de analiză McKinsey, 5G este considerată o tehnologie esențială pentru transformarea digitală. De asemenea, tehnologia va contribui la economia globală cu 1.300 de miliarde de dolari până în 2035. Un oraș al viitorului va avea nevoie de miliarde de conexiuni permanente, iar singura tehnologie care poate face acest lucru este 5G. La rețea pot fi conectate case inteligente, ansambluri rezidențiale, mașini autonome, camere de supraveghere și o multitudine de senzori.
Monitorizarea calității aerului
În ultimii ani oamenii au dat o atenție sporită monitorizării calității aerului. Acest lucru a fost posibil prin creșterea numărului de senzori și prin accesul democratizat la resurse de informare. În momentul de față poți deschide aplicații precum Airly sau uRAD Monitor pentru a vedea cât de poluat este aerul în oraș.
Dar pentru viitor și pentru ca autoritățile municipale să poată lua decizii informate va fi nevoie de o rețea densă de senzori.
Radu Motișan, fondator al firmei de monitorizare a calității aerului uRAD Monitor consideră că un oraș inteligent are o multitudine de elemente ajutate de tehnologie prin care devine mai locuibil. „Pot fi mai sigure (camere de supraveghere), pot fi mai bine organizate (parcări, trafic inteligent, interconectarea bazelor de date la instituții), grădini inteligente, turism digital sau asistat de tehnologie”.
De altfel, menționează antreprenorul, un oraș smart ar trebui să aibă un senzor de monitorizare a calității aerului în fiecare intersecție. În acest fel, dacă vorbim de o localitate unde și mașinile sunt smart, se pot lua decizii de reducere a traficului în timp real într-o anumită zonă pentru a spori confortul și calitatea vieții oamenilor.
Tehnologie contactless
În viitor, interacțiunea cu elemente ale orașului nu va mai fi una fizică. Pierdem timp și bani făcând drumuri pentru a plăti lucruri, pentru a preda hârtii și pentru a face lucruri ce vor putea fi digitalizate.
Experții consideră că tehnologia poate intensifica trendul de „contactless” din orașe, indiferent că vorbim de plăți, parcări sau sănătate. De câte ori nu ai fost în oraș și ai căutat un bancomat? Sau ai stat să plătești parcarea, chiar dacă o faci cash sau direct dintr-o aplicație. Viitorul nu va mai avea aceste bariere. Tehnologiile 5G și senzorii pot duce la un oraș cu totul contactless.
„Tehnologia aceasta, fie că vorbim de plăți, plata parcărilor sau medicină preventivă va fi esențială pentru a câștiga timp și bani”, spune Didem Un Ates, specialist Accenture. Astfel, mașina ta smart ar putea să plătească automat energia electrică de la un încărcător, pentru că vei avea conectat cardul la ea. Așa cum facem plăți cu telefonul astăzi, pe viitor vom face plăți contactless cu mașina.
Camere inteligente
Un oraș inteligent de viitor va fi unul mai sigur. În momentul de față, siguranța în orașe este asigurată de Poliție și alte instituții de ordine publică. Dar sistemul este imperfect. Nu poți avea destui polițiști într-un oraș și nu poți asigura calitatea serviciilor.
Orașul viitorului va folosi tehnologia pentru a putea să identifice infracțiunile în timp real și să intervină. Fie că vorbim de echipaje umane de Poliție care comunică în timp real cu o rețea de senzori, fie că vorbim de drone de protecție publică, toate acestea sunt scenarii realiste pentru viitor.
Camerele de luat vederi care sunt deja în orașe vor folosi inteligența artificială și machine learning pentru a putea să monitorizeze totul în timp real, fără a stoca datele persoanelor și pentru a identifica posibile fapte contravenționale sau infracțiuni.
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.