Părinții încearcă adesea să-și învețe copiii obiceiuri optime de îngrijire dentară încă de la începutul vieții. Indiferent câte ore petrec părinții învățându-i pe copii modurile adecvate de a se spăla pe dinți, de a folosi ața dentară și apa de gură, unii adolescenți par să uite tot ce au învățat despre îngrijirea dentară de-a lungul anilor.
Dacă observați că neglijaea îngrijirii dentare s-a transformat într-un obicei, luați în considerare strategiile următoare.
1. Reguli de îngrijire dentară pentru adolescenți
Deși probabil ați fi sperat să lăsați în urmă regulile de îngrijire dentară atunci când copiii dvs. au părăsit școala primară, adolescenții au uneori nevoie de reguli și structură în jurul rutinei lor de îngrijire dentară.
Dacă tinerii nu și-au gestionat bine obiceiurile de îngrijire dentară, discutați regulile pe care vă așteptați să le respecte. De asemenea, oferiți informații despre consecințele nerespectării regulilor.
Fii cât mai consecvent posibil cu regulile de îngrijire dentară. În funcție de situație, puteți explica raționamentul dvs. copiilor și adolescenților. Raționamentul poate ajuta adolescenții să înțeleagă de ce trebuie să fie conștienți de îngrijirea dinților și a gingiilor. De asemenea, scoateți în evidență ce consecințe poate aduce lipsa de îngrijire dentară peste ani.
Oferiți adolescenților recompense adecvate vârstei pentru menținerea obiceiurilor pozitive de îngrijire dentară și respectarea regulilor. S-ar putea să le oferiți mai mult timp pe calculator sau afară cu prietenii. Recompensați acțiunile, nu rezultatul.
2. Asigurați-vă că se transmite același mesaj de la ambii părinți
Discutați cu soțul sau soția despre mesajul pe care îl trimiteți amândoi adolescenților despre îngrijirea dentară. Dacă sunteți divorțat și împărțiți custodia, stabiliți că adolescenții dvs. primesc același mesaj despre îngrijirea dentară în ambele case. Acest lucru este esențial pentru a seta rutine.
De asemenea, fiți la curent cu starea de sănătate orală a copilului dvs. în momente cheie, precum apariția unor carii, a tartrului, sau atunci când își face loc măseaua de minte.
Fiți alături de adolescent și încurajați-l să fie deschis la ceea ce simte și să semnaleze eventuale probleme sau disconfort.
3. Propuneți un proiect independent
Unii adolescenți ar putea crede că evitarea obiceiurilor zilnice de îngrijire dentară nu este mare lucru. La urma urmei, de multe ori nu se vor confrunta imediat cu consecințele dacă nu folosesc ața dentară. Dacă nu se spală pe dinți câteva nopți la rând, pot simți că nu s-a întâmplat nimic rău. Pentru a ajuta adolescenții cărora le lipsește obiceiul zilnic de îngrijire dentară, sugerați un proiect de cercetare.
Solicitați fiecărui membru al familiei un subiect diferit al îngrijirii dentare. Asigurați-vă că subiectul pe care îl dați adolescentului dvs. abordează o problemă cu care se luptă. De exemplu, dacă adolescentul tău este convins că nu are rost să se spele pe dinți, cere-i să cerceteze datele despre ceea ce se întâmplă cu persoanele care nu se spală pe dinți pe o perioadă lungă de timp.
Încurajați cercetarea pe o perioadă de două săptămâni, apoi organizați o întâlnire de familie pentru a discuta despre ceea ce a descoperit toată lumea. Acest lucru poate încuraja discuțiile aprofundate într-un mod în care adolescenții nu se simt judecați și este mai puțin probabil să vă faceți griji că le predați. Ascultați adolescenții, dar nu vă fie teamă să vorbiți dacă au ratat scopul proiectului.
4. Limitați băuturile și gustările zaharoase pentru adolescenți
Pe măsură ce adolescenții își câștigă independența, este posibil să nu mai asculte pe părinți cu privire la dieta lor, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să o audă. Implică-ți adolescenții în discuții despre modul în care alegerile lor alimentare afectează sănătatea dentară și sănătatea lor generală. Dați un exemplu pozitiv când este posibil. De asemenea, încurajează adolescenții să pună întrebări medicului dentist despre dieta lor (noi am întrebat la Dentocare și am fost foarte mulțumiți).
Discutați cu adolescenții despre modul în care alegerile alimentare sănătoase pot ajuta dinții și gingiile. De asemenea, discutați de ce bomboanele tari cu zahăr pot afecta zâmbetul lor. Evitați să cumpărați băuturi și gustări cu zahăr pentru a nu le păstra în casă. De asemenea, informați adolescenții de ce aceste articole ar trebui să fie doar delicii rare, nu o parte normală a dietei lor zilnice.
5. Rugați adolescenții să dea un exemplu pentru copiii mai mici
Adolescenții sunt adesea modele pentru frații lor mai mici. Poate că nu vor să fie modele, dar acest lucru se întâmplă adesea în mod natural în majoritatea dinamicii familiei. Discutați cu adolescenții despre realitatea acestei situații, apoi rugați-i să fie modele pozitive. Puteți chiar să le cereți să facă echipă cu frații mai mici pentru rutina de îngrijire dentară din fiecare seară.
Adolescenții pot fi motivați de ochii vigilenți ai fraților mai mici care doresc să vadă cum frații lor mai mari se spală pe dinți și folosesc ața dentară.
6. Sărbătoriți victoriile
Consolidarea pozitivă este o parte esențială a ajutorului adolescenților în stabilirea unor obiceiuri dentare bune pe care le vor urma până la maturitate. Lăudați-i pe adolescenți pentru că au făcut lucrurile potrivite pentru dinții și gingiile lor. Nicio victorie nu este prea mică pentru a sărbători.
Dacă îmbinați corect aceste sfaturi, cu siguranță tinerii vor vedea beneficiile îngrijirii dentare zilnice și vor încuraja și pe alții să o facă!
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.