Cum să integrezi ardezia în amenajarea băii?

0
136

Piatra naturală reprezintă unul dintre cele mai nobile, elegante şi durabile materiale de construcţii. Din varietatea de modele, ardezia este o opţiune excelentă pentru baie deoarece se potriveşte atât pentru placările verticale, cât şi pentru aplicarea orizontală pe pardoseală. Iată câteva idei pentru integrarea acestui material decorativ în amenajarea noii tale băi.

Ce este ardezia?

Ardezia este o rocă sedimentară, fin granulată, formată din argilă sau gresie şi stabilizată în timp datorită presiunii la care a fost supusă. Este disponibilă în stare naturală sub formă de foi, fapt ce o face uşor de utilizat în construcţii, amenajări şi decoraţiuni. Are un aspect neşlefuit, aparent nefinisat, apreciat atât de arhitecţi cât şi de beneficiari. Aspectul natural este unic, cu modele atât de diversificate încât nu poţi identifica două plăci identice. Poate fi folosită deopotrivă în interior şi exterior, pentru bucătării, băi, holuri, terase, căi de acces.

Informaţii structurale

Ardezia este grea şi casantă, aşadar vei avea nevoie de un suport puternic pentru a o susţine. Pentru pereţii verticali, dacă înălţimea amenajării nu depăşeşte trei metri, stratul de suport poate fi lemn, cărămidă sau alt termosistem. Dimensiunile de peste trei metri înălţime trebuie asigurate cu plasă de Buzău şi dibluri din loc în loc. Pentru montarea peste rigips se impune folosirea plasei rabitz din sârmă zincată ca întăritor. În privinţa pardoselii, aceasta nu trebuie să aibă porozitate sau diferenţe de nivel care ar putea duce la crăparea sau spargerea plăcilor de ardezie.

Beneficii pentru mediile umede

Dacă stratul de suport nu trebuie să aibă porozitate pentru a nu risca spargerea plăcilor de ardezie, piatra naturală foloseşte această caracteristică pentru absorbirea lichidului din atmosferă. Aşadar, o placare a pardoselii cu ardezie maro reprezintă mai mult decât o alegere estetică: porozitatea pietrei absoarbe umiditatea inevitabilă din baie. Plăcile pot fi instalate nu doar pentru pardoseală, ci şi ca blat de baie sau duş de tip walk in. Pentru cabina de duş modernă, ardezia poate fi atât suportul orizontal al rigolei, cât şi placajul fin al peretelui vertical, cu instalaţia şi obiectele sanitare dedicate. Aderenţa pe care o asigură fără nici un fel de tratament suplimentar îţi oferă mai multă siguranţă atunci când calci într-un mediu umed şi alunecos. Acesta este şi motivul pentru care ardezia din baie nu trebuie şlefuită! În plus, rezistă foarte bine la şocuri şi lovituri, iar atunci când în urma unui accident puternic apare o crăpătură, aceasta se pierde în striaţiile naturale ale materialului.

Măsuri de întreţinere

Când alegi finisajele casei trebuie să iei în calcul costurile şi efortul necesar întreţinerii pe termen lung. Din acest punct de vedere, ardezia nu ridică probleme. Nuanţele preponderent închise nu dezvăluie fiecare urmă de praf sau murdărie. Câteva gesturi minore şi rapide cum ar fi curăţarea zilnică cu o mătură sau un mop uscat elimină din faşă efectul cel mai dăunător: praful. Lăsat să se depună mai mult de câteva zile, praful se transformă în murdărie ce poate zgăria piatra de ardezie. În privinţa curăţeniei ocazionale în baie, poţi folosi un detergent de vase, un produs de curăţare cu pH neutru pentru pardoseli sau o soluţie specială pentru întreţinerea pietrei naturale. Oricare dintre acestea îndepărtează praful, murdăria şi mai ales grăsimea care se acumulează în acest mediu.

Finisajele naturale se integrează în orice tip de design atât timp cât alegi culorile şi modelele potrivite. Când vine vorba de amenajarea de la zero sau de redecorarea băii, ardezia este un material natural pe care trebuie să-l iei în considerare. Obţii astfel o suprafaţă durabilă, estetică, foarte uşor de întreţinut şi curăţat.