Pandemia a afectat piața muncii într-o mulțime de feluri, fiind cauza pentru concedieri, închideri, precum și pornirea de noi afaceri. Acum, într-o perioadă de incertitudine, în care nimeni nu pare să știe cu adevărat dacă noul coronavirus mai este luat sau nu în serios de populație și dacă mai reprezintă un pericol la fel de mare ca la început, piața muncii încearcă să se regăsească și să treacă peste instabilitatea la care a fost supusă de COVID-19. Însă drumul este unul lung și anevoios.
Exemplul Statelor Unite
În urmă cu aproximativ un an, Statele Unite anunțau că tocmai au atins un număr record de locuri de muncă disponibile, 9,3 milioane, cel mai mare de când acestea au început să fie contorizate, în anul 2000. De asemenea, tot în aceeași perioadă, numărul de angajați concediați a atins un minim istoric.
Practic, exista un loc de muncă disponibil pentru fiecare american care avea nevoie de unul, situație deloc comună pentru economia SUA. Asta a dus la încercări disperate ale multor angajatori de a-și găsi oameni noi pentru posturile vacante, precum și măriri salariale oferite celor care ocupau posturi importante în companie, de teama ca aceștia să nu fie tentați de alte oferte.
Cu toate acestea însă, a durat mai bine de un an de la acel moment până ca piața muncii să își revină în SUA, și mai bine de doi ani și jumătate de la începutul pandemiei. Procesul a inclus și o perioadă în prima jumătate a lui 2022 în care salariile au înregistrat creșteri mai mari ca în oricare alt moment de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar rata șomajului a scăzut la 3,5%, un minim istoric în ultimii 5 ani, care a mai fost înregistrat și înainte de pandemie.
„Multe dintre locurile de muncă disponibile oferă salarii mici, sau nu au un program prietenos cu angajatul, nu vin cu anumite beneficii și nu oferă stabilitate pe termen lung” spune Shelly Steward, director al Future of Work Initiative la Institutul Aspen. Așadar, deși la prima vedere am putea spune că ne aflăm pe drumul drept, revenirea pieței muncii nu este finalizată, iar forța de muncă se află în continuare la mare căutare, atât peste ocean, cât și în România.
Situația din România
Piața muncii din România suferă și ea de pe urma lipsei de angajați, așa cum o spune și Daniel Metz, Președinte al consiliului de administrație NTT DATA Romania.
„În zona de IT există un tsunami de proiecte. Şi problema e că nu putem să livrăm pentru că nu avem oameni. Din discuţiile pe care le-am purtat cu alţi antreprenori din alte industrii, toată lumea, în momentul de faţă, se plânge de faptul că nu are oameni şi că dacă ar avea oameni mai mulţi ar putea face business mai mult”, a declarat Daniel Metz, într-un interviu în cadrul ZF Live.
Pandemia a accelerat nevoia de digitalizare a companiilor, care nu își doresc să mai fie prinse în situații delicate de un asemenea eveniment, astfel că proiectele din IT au cunoscut o creștere considerabilă. Astfel, nevoia de angajați a devenit și mai presantă și esențială pentru afaceri, iar bătălia se dă în aceleași „teatre de luptă” bine stabilite: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași.
Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), peste 43.000 de locuri de muncă sunt disponibile în România, iar numărul neoficial este mult mai mare de atât. Industria IT-ului nu este singura considerată ca fiind una dintre cele mai bine plătitoare cu locuri multe disponibile, job-urile din construcții fiind de asemenea disponibile în număr mare, mai ales în contextul dezvoltării constante a infrastructurii orașelor.
Bineînțeles, unul dintre sectoarele cu cea mai mare nevoie de forță de muncă în România rămâne HORECA, mai ales în perioada de vară, în care concediile și călătoriile sunt la ordinea zilei. ANOFM mai spune și că se așteaptă ca numărul de locuri de muncă disponibile să crească și mai mult odată cu luna septembrie, perioada în care se încheie de obicei concediile.
Big Tech ia măsuri pentru a se proteja
Deși pare că Statele Unite au trecut repede peste problema pieței de muncă, revenindu-și în mai puțin de 3 ani de la începutul pandemiei, situația ar putea să nu fie chiar atât de roz pe cât pare. Recent, Microsoft a acționat în aceeași notă cu alți jucători importanți din peisajul Big Tech, luând decizia de a renunța la o parte din locurile de muncă disponibile pentru angajare. Mutarea a fost făcută și de Apple, Google sau Github.
Motivul principal pentru acțiunile rezervate ale companiilor din Big Tech îl reprezintă inflația, aflată la o cifră record (pentru ultimii 40 de ani) de 9,1%.
„Multe dintre firmele Big Tech anticipează riscul unei recesiuni și a unor probleme în economia Statelor Unite, astfel că iau măsuri precum încetinirea sau chiar înghețarea angajărilor. Sunt în joc și alte aspecte, precum situația economică globală, situații geopolitice sau alte provocări, a declarat DD Mishra, Senior Director Analyst la Gartner, pentru The National.
Interesant este însă că, potrivit lui Mishra, aceste probleme nu vor afecta investițiile în industria IT. „Inflația, problemele geopolitice sau lipsa de talente nu sunt lucruri pe care ne-am aștepta să le vedem încetinind investițiile în IT în mod semnificativ. Cel mai probabil companiile se vor concentra pe cumpărarea și investirea în anumite zone, inclusiv analytics, cloud computing, experiențe cât mai bune pentru client și securitate”.
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.