Amenajarea unui dormitor mic este întotdeauna o provocare, indiferent de configurația sau dispunerea acestuia. În general, în încăperile micuțe, cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este folosirea cât mai eficientă și mai ergonomică a spațiului.
Indiferent dacă te muți sau doar reamenajezi, există multiple strategii pe care le poți pune în aplicare pentru a mobila un dormitor de dimensiuni reduse și de a profita la maxim de spațiul disponibil. De la alegerea inspirată a culorilor, la trucuri de amplasare a mobilierului, câteva indicații te pot ghida pentru o amenajare eficientă. Iată, în acest sens, cinci sfaturi pentru mobilarea și organizarea cât mai practică a unui dormitor mic.
1.Ține cont de configurația dormitorului
Într-un dormitor micuț, cel mai important este felul în care amplasezi piesele de mobilier, astfel încât să nu creeze impresia unui spațiu aglomerat. În primul rând, contează cum e amplasat patul, de regulă, piesa cea mai masivă aici.
În cazul unui pat matrimonial, alege să îl fixezi cu tăblia pe una din laturi, așa încât să ai loc de deplasare pe ambele părți ale sale. În cazul unui pat extensibil sau de o singură persoană, îl poți lipi cu una dintre laturi de perete, configurație care îți va permite mai mult spațiu util. De asemenea, poți renunța, de exemplu, la una dintre noptiere și să folosești una singură, care să aibă însă un aspect deosebit.
2.Folosește mobilier multifuncțional
Dacă nu beneficiezi de foarte mult spațiu în dormitor, o alegere la îndemână, cât se poate de practică, este cea a mobilierului multifuncțional, care poate fi transformat și folosit pentru mai multe scopuri. În acest sens, ai chiar posibilitatea mai multor variante. De exemplu, alege un mobilier cu pat încorporat, care poate fi ridicat sau transformat în fotoliu pe timpul zilei. De asemenea, poți alege un birou care poate fi închis și lipit de perete după ce ai terminat lucrul sau o etajeră pe care o poți închide, la fel, în interiorul spațiului de lucru, după ce ți-ai terminat activitățile.
Alte obiecte de acest fel sunt mici piese de mobilier pe care le poți muta în diverse puncte ale camerei, în funcție de necesități. Acestea pot fi diferite tipuri de lăzi sau cutii de depozitare, aranjate astfel încât, la nevoie, să fie și loc de șezut.
3.Alege mobilier cu spațiu de depozitare încorporat
Chiar dacă ai un spațiu mic, vei avea nevoie totuși de un șifonier pentru obiectele tale vestimentare. Pe de altă parte, nu este nevoie să transformi dormitorul tău într-un loc de depozitare a multor obiecte care nu își au locul aici. Pentru depozitarea hainelor, caută un șifonier suficient de înalt încât să ajungă până aproape de tavan, ca să nu îți rămână spațiu de stocare neutilizat. Un mobilier de acest tip, pe lângă depozitarea practică și ergonomică, va face și camera să arate mult mai aerisită. Alte piese care te vor ajuta sunt paturile cu spațiu de depozitare încorporat. Pe lângă aspectul practic, ele au și un rol estetic ridicat.
4.Folosește mobilier slim
Una din greșelile de evitat într-un apartament mic este folosirea mobilierului masiv. Mobilierul slim, modern, cu picioare înguste─de exemplu, pentru fotolii sau o comodă de depozitare─este de preferat celui masiv, care încarcă excesiv un spațiu prea mic. Poți folosi însă, la fel de bine, și alte trucuri care să dea senzația de spațiu: decorează pereții în culori deschise și tonuri calde, cu un tapet în nuanțe vesele și oglinzi mari.
5.Păstrează doar piesele de mobilier strict necesare
În dormitor, în general, e nevoie de piese puține de mobilier, deoarece e spațiul destinat odihnei și relaxării. Într-un dormitor mic, în mod special, piesele de mobilier se reduc la cele cu utilitate și funcționalitate practică, strictă.
Dacă e posibil, poți renunța la șifonier în favoarea altor spații de depozitare și vei obține un loc mai aerisit și mai primitor. Dacă această variantă nu e posibilă, alege un dulap care are oglinzi montate pe suprafața sa, ori unul în culori deschise, care reflectă bine lumina, în special în dormitorul tău de mici dimensiuni.
Ține cont de aceste recomandări și vei crea în dormitorul tău atmosfera practică, dar și rafinată pe care o dorești.
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.