De ce să alegi dosare A4 din plastic în locul celor de carton

0
138

La nivel global, digitalizarea trimite un volum din ce în ce mai mare de date, documente și ore de lucru în online. În România, însă, păstrarea documentelor în format fizic – în dosare sau bibliorafturi – este încă o practică obișnuită în companii sau instituții, atât private, dar mai ales publice. În aceste condiții, specialiștii în arhivare ne recomandă să alegem dosarul din plastic pentru manipularea documentelor, având câteva argumente solide în acest sens. Le poți descoperi chiar în rândurile de mai jos.

Dosarele din plastic sunt mai rezistente la deteriorare

Probabil cel mai puternic argument în favoarea folosirii unor dosare A4 din plastic  este legat de rezistența acestora, atât în cazul expunerii la diferite forme de deteriorare fizică, dar mai ales în utilizarea normală, zilnică, la birou.

Chiar dacă unele modele pot fi ceva mai scumpe decât dosarele din carton, cele din plastic au ajuns rapid produsul dominant pe piața de profil, deoarece:

  • nu se deteriorează în contact cu lichidele;
  • pot fi introduse și extrase din bibliorafturi sau sertare fără a suferi daune;
  • pot fi utilizate pentru perioade extinse la ani de zile.

Dosarele din carton, oricât de bine realizate ar fi, nu se bucură de aceeași rezistență, materialul din care sunt realizate fiind, în esență, unul foarte sensibil, comparativ cu plasticul.

Materia primă este reciclabilă 

Un alt aspect notabil în cadrul comparației prezentate în acest caz este acela că dosarele din plastic sunt realizate, de cele mai multe ori, din materiale plastice reciclate. De ce? Răspunsul este simplu: fiind o metodă mai puțin costisitoare, devine cea mai eficientă în fabricarea unui asemenea produs. Multe dintre dosarele de acest tip sunt realizate din polipropilenă și lipite fără adeziv, putând fi astfel reciclate foarte ușor.

CITEȘTE ȘI:  Productivitatea este sporită cu ajutorul AI: descoperă cum poți folosi tehnologia în avantajul tău!

Pe termen lung, dosarele din plastic sunt mai puțin poluante 

Încă din faza de realizare, dosarul din plastic are nevoie de mai puține resurse pentru a fi produs: 500 de dosare din plastic cântăresc până la 12-13 kg și au nevoie, pentru a fi create, de doar aproximativ 25 de litri de apă și o cantitate redusă de energie electrică. În schimb, la realizarea a 500 de dosare din carton (aproximativ 45 kg) sunt necesari aproximativ 20.000 litri de apă. De asemenea, energia electrică utilă în producerea unei tone de hârtie sau carton depășește 5000 kWh.

Practic, datorită rezistenței deosebite și a duratei mari de viață, dosarul din plastic poluează mult mai puțin decât cel din carton; companiile, instituțiile, persoanele fizice păstrează dosare din plastic în circuitul activ timp de foarte mulți ani și, atunci când le înlocuiesc, dosarele vechi sunt eliminate selectiv, alături de acele deșeurile comune din plastic (folie, PET-uri, etc.).

Dosarele de plastic, mai ușor de utilizat decât cele din carton 

La o primă vedere, afirmația ar putea părea stranie, însă dosarul din plastic înseamnă mai mult confort pentru utilizator, din mai multe motive:

  • poate fi etichetat și reetichetat de mai multe ori;
  • este ușor de păstrat în arhive, cutii sau sertare;
  • beneficiază de o varietate mare de culori, fiind astfel mai ușor de arhivat;
  • păstrează documentele într-o stare excelentă pe o perioadă mai lungă decât dosarul din carton.
CITEȘTE ȘI:  Peste 2.000 de experți internaționali în securitate cibernetică se întâlnesc la București, pe 28 și 29 noiembrie, la conferința regională DefCamp, pentru a analiza noile provocări și soluții împotriva amenințărilor online

Dosarele de plastic, mai prietenoase cu bugetul 

La începuturi, dosarele din plastic reprezentau alternativa mai costisitoare a celor din carton. Cu timpul, însă, larga răspândire a noilor modele și evoluția tehnologiei de prelucrare a plasticului au dus la scăderea costurilor de producție și distribuție. De aceea, dosarul din plastic s-a impus drept alegerea cea mai bună din punct de vedere calitativ, ca durată de viață, dar și financiar. În funcție de complexitate, culori, tipul de material utilizat, prețul unui dosar de plastic poate varia destul de mult. Totuși, dosarele simple din plastic au prețuri ușor mai mici decât cele ale dosarelor din carton.

În ceea ce privește arhivarea actuală, abordarea unei atitudini „zero plastic” este nerealistă, costisitoare pe termen mediu-lung și cu un impact negativ mult mai accentuat asupra mediului decât ne-am putea imagina. Practic, atunci când facem o alegere, trebuie să înțelegem că tonele de plastic care poluează anumite zone pot fi reciclate pentru a ne folosi ulterior de noi modele de dosare de calitate. În acest mod putem repune în circulație plastic reciclat, lăsând celuloza să se întoarcă în circuitul natural și salvând astfel materia verde a planetei.