POC 4.1.1 – Fonduri pentru investitii productive pentru IMM-uri afectate de pandemia COVID-19 promise din 2020

Se asteapta a treia varianta de ghid final in martie 2022

Astăzi, 22.03.2022, s-ar astepta publicarea ghidului final pentru Masura 4.1.1 – sprijin pentru IMM-uri afectate de pandemia COVID-19 conform declaratiei facute intr-o conferinta de catre presedintele Consiliului National al IMM-urilor, domnul Florin Jianu. De asemenea, va fi prezentata si platforma unde vor fi incarcate initial proiectele.

„Anunț întreprinzătorii că nu s-a schimbat nimic din planul de afaceri , din grila de aplicare a acestei măsuri 4.1.1. Singurul lucru care s-a schimbat e că la punctaje egale se va face, din câte am înțeles, o medie ponderată din trei elemente: productivitatea muncii, ponderea echipamentelor și utilajelor în grantul total și din locurile de muncă. Fiecare dintre aceste criterii va conta aproximativ 33%, dând astfel șanse egale întreprinzătorilor” – a precizat Florin Jianu.

Initial se astepta deschiderea finantarii pe 21 martie 2022, dar dupa interventia primului-ministru si a domnului Florin Jianu s-a oprit lansarea programului fara a fi mentionata o data clara de reluare a lansarii acestuia , desi a fost parcursa procedura de consultare publica, fiind publicat in urma sutelor de observatii primite de MIPE un ghid consolidat.

CITEȘTE ȘI:  3 sfaturi pentru eficientizarea părții logistice a unei afaceri

„Eu nu cred că trebuie luată în vedere prelungirea cadrului temporar COVID. Suntem în luna martie, conform pașilor: ai evaluarea deja contractată, ai tot ce îți trebuie, se pot semna contractele fără niciun fel de problemă. Orice tip de întârziere cred că trebuie să fie în responsabilitatea celor în cauză în acest moment, nu au nicio explicație în acest sens” – a mai spus Florin Jianu.

In urma consultarii mai multor opinii din randul antreprenorilor, precum si a unei analize a situatiei provocate de aceasta interventie tarzie, Antreprenorinromania.ro constata ca prin aceasta actiune se poate dezvolta un precedent care poate pune in pericol si viitoarele programe de finantare, daca un singur actor din societatea civila poate influenta organele de resort sa ia decizii care duc la ignorarea tuturor propunerilor transmise in perioada de consultari publice de catre specialisti si reprezentantii mediului de afaceri, respectiv viitorii beneficiari.

Este ingrijorator faptul ca se ignora opiniile celorlalte asociatii din societatea civila si opiniile antreprenorilor si se modifica ghiduri in repetate randuri afectand transparenta publica, credibilitatea programelor si predictibilitatea lansarii acestora.

Este de preferat ca orice consultare sa aiba loc cu usile deschise pentru a fi ascultate toate opiniile relevante si reprezentative. De asemenea, in nicio situatie antreprenorii si firmele de consultanta care inlesnesc procesul de accesare a finantarilor nu trebuie dati deoparte, pentru ca aceste doua categorii de entitati private sunt cele mai ancorate in realitatea din teren.

CITEȘTE ȘI:  Automatizarea proceselor de HR: cum te ajută software-ul de resurse umane?

O intrebare la care la nu a fost oferit nici un raspuns concret, dar adresata de mai multi antreprenori si consultanti (au existat declaratii contradictorii) este  daca in final trebuie sau nu avizul Comisiei Europene pentru modificare si daca propunerea referitoarea la criteriul productivitatii apartine Primului Ministru sau Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Dan Vilceanu, sau domnului Florin Jianu,  intrucat exista diferente intre declaratiile președintelui Consiliului Național al IMM-urilor Florin Jianu si declaratiile ministrului Vilceanu.

Pentru a urmari declaratiile si detaliile in contextul deciziilor luate va invitam sa vedeti conferinta sustinuta de Florian Jianu: https://fb.watch/bVuZRLrrrL/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.