Atunci când raportezi prețul de achiziție a unei proprietăți la venitul estimat pe care aceasta îl poate aduce, ceea ce vei obține – în primă fază, cel puțin – reprezintă randamentul brut al respectivei investiții. Aceste câștiguri nu vor ajunge însă integral în buzunarul tău: există o serie de „pierderi” pe care trebuie să le iei în calcul de la început și să ți le asumi.

Este important să știi că, odată devenit proprietar, întreținerea proprietății va intra în mod exclusiv în sfera responsabilităților tale – chiar și din momentul în care o vei închiria (excepție fac aici, desigur, stricăciunile provocate de chiriaș). În această categorie intră o serie de cheltuieli pe care le vei avea de suportat nu doar imediat după încheierea tranzacției, ci și pe toată durata deținerii respectivului imobil (reparații, zugrăveală, înlocuirea finisajelor, a ferestrelor, ușilor, mobilei etc.).

Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.

Un alt aspect care va afecta randamentul unei investiții este reprezentat de taxele și impozitele datorate către stat. Aici intră, pe de o parte, impozitul anual pe proprietate, care reprezintă o cotă cuprinsă între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a respectivului imobil (cuantumul exact diferă de la o localitate la alta). Potrivit noilor reglementări fiscale, persoanele fizice care obțin venituri din chirii datorează statului un impozit pe venit de 10%, raportat însă la o bază de calcul de 60% din valoarea chiriei. În cazul în care veniturile din chirii cumulează cel puțin 12 salarii minime brute, contribuabilul datorează și o contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS), în valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

Bineînțeles că, atunci când ai o locuință de închiriat, ideal ar fi ca ea să fie permanent ocupată. Asta nu se poate întâmpla însă tot timpul, majoritatea proprietarilor confruntându-se, din când în când, cu perioade de neocupare între un (rând) de chiriaș(i) și un altul. Pentru a-ți face o idee, o singură lună de „pauză” într- un an înseamnă diminuarea venitului tău anual cu 8,3%.

Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului. Încă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil. De exemplu, puteți găsi apartamente de vânzare în București direct de pe telefonul dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:  4 bucate tradiționale pentru o masă pe cinste

Depozitele la termen reprezintă alegerea cu presupune cel mai mic risc. Astfel, dacă ești mai precaut din fire, varianta de a-ți păstra banii la bancă ți se va părea, probabil, cea mai atractivă. De menționat este însă că nivelul riscului este direct proporțional cu potențialul de câștig. Asta pentru că, în momentul de față, nivelul dobânzilor la depozitele bancare este destul de scăzut – pentru un depozit la termen la 12 luni, spre exemplu, ofertele băncilor abia dacă ajung la un nivel de 1%. Asta înseamnă că, dacă vei decide să ții la bancă economii în valoare de 50.000 de euro, valoarea dobânzilor acumulate în decursul unui an va ajunge, într-un caz fericit, la circa 500 de euro.

O altă variantă de valorificare a unui capital o reprezintă produsele de economisire- creditare ale așa-numitelor bănci pentru locuințe. Principiul pe care funcţionează acestea constă în faptul că, vreme de (cel mai adesea) cinci ani, beneficiarul economiseşte în vederea achiziţiei, construcţiei, renovării sau amenajării unei locuințe. Cel mai important avantaj oferit de produsele de gen constă în prima substanţială oferită anual de către stat – aceasta se ridică la 25% din valoarea sumei depuse la bancă de către beneficiar, dar nu poate fi mai mare de contravaloarea a 250 de euro. La această sumă se adaugă şi dobânda din partea băncii.

Dobânzile mici la depozitele bancare reprezintă unul dintre motivele din spatele popularității crescânde a investițiilor imobiliare din ultimii ani (în consonanță, desigur, cu încheierea perioadei de recesiune). Randamentul potențial al unei investiții diferă de la caz la caz, însă un nivel satisfăcător ar fi de minimum 6% (și chiar mai mult, dacă ne raportăm la venitul vrut obținut din închiriere). În momentul de față, piața imobiliară autohtonă oferă și oportunități mai mari de câștig.

Atunci când vrei să cumperi o locuință în scop investițional, o variantă demnă de luat în calcul este reprezentată de proprietățile executate silit. Pe Imobiliare.ro găsești o secțiune specializată de Licitații și Executări Silite, deservită de un call-center dedicat, pentru a-ți putea răspunde la întrebările legate de diferite proprietăți

CITEȘTE ȘI:  Agribusiness 4.0, ediția a II-a – primul târg virtual de Agricultură din România

Bineînțeles că cel mai important beneficiu oferit de proprietățile aflate în executare silită constă în prețurile semnificativ reduse față de „media pieței” pentru proprietăți similare. Astfel, valoarea de pornire pentru o proprietate scoasă la licitație poate fi cu până la 50% mai mică decât suma rezultată în urma evaluării. Este evident că, ca și pentru consumatorul final, acesta reprezintă un important punct forte pentru un investitor. În plus, la încheierea unei asemenea tranzacții nu trebuie să plătești comision.

Un alt avantaj al proprietăților executate silit este că acestea sunt deschise unor modalități diferite de finanțare. Astfel, executorii acceptă nu doar plata cu bani gheață, ci și prin credit ipotecar sau chiar prin intermediul unui împrumut de tip Prima Casă. La contractarea unui credit, în special de tip Prima Casă, trebuie să te asiguri însă că banii să fie virați vânzătorului în termen de 30 de zile prevăzut pentru plata integrală a imobilului după adjudecarea acestuia.

Cel mai mare dezavantaj al proprietăților executate silit este că, de cele mai multe ori, acestea nu pot fi vizionate (dat fiind că acestea sunt încă ocupate de către vehii proprietari); din acest motiv, chiar includerea în anunțuri a unor fotografii (mai ales de interior) cu astfel de proprietăți este dificilă. Totodată, există riscul ca proprietățile de acest tip să fie vandalizate – totuși, este puțin probabil ca daunele provocate de foștii proprietari să fie atât de mari încât să nu poată fi remediate printr-o investiție „normală” în renovare.

De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here