La sugestia tinerilor care vor să participe la o competiție onestă și transparentă în vederea obținerii de finanțări pentru start-up-uri inovative, cu potențial de dezvoltare, startupprojects.ro a lansat o petiție online, care cuprinde principalele critici la adresa modificărilor propuse de autorități pentru Start-up Nation 2018. Nu mică ne-a fost surprinderea să constatăm că petiția a fost semnată de sute de potențiali antreprenori încă la primele ore de la lansare.
Dacă Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan–Radu Oprea, își dorește cu adevărat ca acest program să aibă succes, nu are cum să ignore vocea tinerilor inteligenți și inovativi, grupați în jurul principalelor centre universitare din țară, care vor să performeze mai degrabă în IT și industrii creative decât în shaormerii și pompe funebre. În situația în care inițiativa de modificare prin OUG a legii ce stă la baza Start-up Nation rămâne neschimbată, mai mulți tineri geniali, cu idei de afaceri în domenii cu valoare adăugată mare, ne-au mărturisit că iau în calcul să părăsească România.
PROIECTUL ORDONANŢEI DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, se află în consultare publică în perioada 1 octombrie – 1 noiembrie și va fi dezbătut pe data de 9 octombrie în cadrul Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM.
Problemele fundamentale ce derivă din propunerea ministerului de modificare a Programului Start-up Nation 2018 pornesc de la maniera care s-a dovedit a fi defectuoasă prin care se vor înregistra proiectele, după principiul primul venit primul servit, principiu ce a condus la anularea unor sesiuni precedente de proiecte. În plus, modificările propuse de minister descurajează înscrierea afacerilor cu potențial de creștere, precum IT-ul, considerat drept prioritar atât în strategiile de dezvoltare a României, cât și în cele europene. În schimb, sunt încurajate prin punctaj shaormeriile, firmele de pompe funebre, asigurări sau imobiliare. De asemenea, un criteriul nou introdus, al densității IMM-urilor, va împiedica accesul la finanțare al unor importante centre universitare precum București, Cluj, Timișoara (estimările în acest sens pornesc de la date statistice ale INS din anul 2016, în condițiile în care MMACA nu ne-a pus la dispoziție până în prezent un document oficial de unde să rezulte datele ce se vor lua în calcul în evaluarea proiectelor).
Din corelarea criteriilor de evaluare punctate, rezultă că beneficiarii nu vor mai fi nevoiți să încerce obținerea unui punctaj cât mai bun întrucât vor obține finanțare toți cei care cumulează un punctaj peste un anumit prag, dacă reușesc să se înscrie. Maniera de înscriere, evaluare și contractare propusă în urmă cu câteva zile de minister nu este stimulativă nici în privința înființării de noi locuri de muncă, și nici din perspectiva achiziționării de echipamente tehnologice performante.
Din aceste considerente, potențialii beneficiari consideră că modificările propuse de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat vor îndepărta Programul de obiectivele inițiale și vor încuraja înființării de firme din punct de vedere numeric, cantitativ, în detrimentul creării și dezvoltării unor afaceri sustenabile în domeniile de activitate în care România este competitivă.
Facem apel către factorii decizionali pentru păstrarea esenței Start-up Nation, consecvență și asumare a răspunderii pentru declarațiile publice făcute în perioada anterioară publicării proiectului de OUG.
Puteți descărca scrisoarea deschisă înaintată oficialilor din Minister și altor factori decizionali accesând linkul următor –
Puteți consulta petiția împotriva modificărilor la Programului Start-up Nation 2018 propuse de minister accesând linkul următor –
Andreea Szabo – Project Manager – startupprojects.ro,
mailto:andreea.szabo@startupprojects.ro
Alina Anton – Project Manager – startupprojects.ro,
alina.anton@startupprojects.ro
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.