Cum te pregătești pentru cumpărarea unui apartament

0
121

Dacă îți dorești să achiziționezi un apartament curând, cu siguranță vrei să te asiguri că faci cea mai bună alegere. Indiferent dacă îl cumperi pentru a locui în el sau vrei să îl închiriezi, trebuie să te asiguri că procesul nu e greoi, că nu îți depășești bugetul și că obții un credit corect. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a te bucura de cele mai bune rezultate. 

Ce etape trebuie să parcurgi pentru a cumpăra un apartament?

Pentru început, trebuie să menționăm că etapele următoare nu trebuie parcurse neapărat în această ordine. Cu toate acestea, fiecare este necesară dacă vrei ca procesul să fie bine organizat. 

Conturarea unul buget este probabil primul lucru care îți vine în minte. Atenție, spunem „conturarea” pentru că bugetul poate fi adaptat ulterior. 

Ia în calcul veniturile pe care le ai în prezent, nu viitoarele creșteri de salariu. Astfel, vei evita eventualele surprize neplăcute. Ia în considerare și situațiile neprevăzute, precum o concediere sau o urgență personală.

Încearcă să fii realist în ceea ce privește nevoile și dorințele. Fiecare dintre noi visează la un apartament cu terasă imensă și acces la piscină, însă șansele să găsești unul la preț decent sunt destul de mici. 

Desigur, trebuie să te gândești și la costurile asociate unui copil, dacă îți dorești unul în  viitorul apropiat. Venirea pe lume a celui mic îți poate da peste cap bugetul și ratele de la bancă.

CITEȘTE ȘI:  5 beneficii ale implementării unui sistem software integrat pentru producție și proiecte

Apoi, alege agenția imobiliară potrivită. Caută informații despre mai multe agenții și verifică-le experiența. Alege o companie profesionistă, transparentă, care îți poate oferi un preț realist. Evită agenții imobiliari care promit prețuri mici doar pentru a reuși să te câștige drept client.

Un alt pas important este cel de selecție. Stabilește-ți criteriile generale după care să te ghidezi: zona, prețul aproximativ sau cel maxim, numărul de camere, gradul de finisare, siguranța imobilului, zgomotul, dacă se află într-un bloc vechi sau unul nou etc.

Când vine momentul vizionării apartamentelor care te interesează, fii atent la următoarele:

  • zona din jurul blocului: pare sigură?
  • fațada și intrarea în bloc: sunt curate și bine întreținute?
  • starea finisajelor, pentru a te asigura că nu trebuie să renovezi 
  • orientarea și luminozitatea apartamentului
  • amplasarea față de ghena de gunoi
  • cheltuielile de întreținere: sunt duble față de cele ale altor apartamente vizionate?

Care sunt costurile totale ale achiziționării unei locuințe?

Ai găsit apartamentul perfect, acum a venit momentul să îl cumperi. Însă câți bani vei cheltui de fapt? Iată care sunt costurile totale pe care le vei avea de suportat.

  • prețul apartamentului, stabilit cu vânzătorul – asigură-te că nu există vreo neînțelegere și că ești 100% mulțumit
  • creditul ipotecar – analizează ofertele mai multor bănci pentru a alege cea mai convenabilă variantă
  • taxele și onorariile notariale – diferă în funcție de valoarea imobilului, dar și de biroul notarial ales
  • comisionul către firma de consultanță imobiliară
CITEȘTE ȘI:  Productivitatea este sporită cu ajutorul AI: descoperă cum poți folosi tehnologia în avantajul tău!

Lista documentelor necesare

Înainte de a bate palma cu vânzătorul, verifică-i bine toate documentele. N-ai vrea să ai surprize neplăcute mai târziu. Astfel, pentru ca tranzacția să se desfășoare în condiții de siguranță, vânzătorul trebuie să dețină:

  • actul de proprietate (vânzare-cumpărare, moștenire, donație etc)
  • extrasul de carte funciară
  • documente care certifică faptul că nu are datorii (de la Administrarea Financiară, asociația de proprietari etc)
  • certificatul energetic
  • declarație de la primărie care specifică faptul că apartamentul nu este revendicat

Cumpărarea unui apartament poate fi un proces copleșitor dacă nu te pregătești bine. Ține cont de informațiile de mai sus și nu scăpa din vedere detaliile importante: bugetul realist, aspectele observate în timpul vizionării, costurile totale ale achiziției și legalitatea actelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.