94% dintre jurisdictii sustin ca IFRS ar trebui sa fie standardul de contabilitate global
BusinessMark, cu sprijinul IASB ( Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate/ IFRS Foundation International Accounting Standards Board ), a organizat “IFRS Forum”, eveniment care a avut loc pe 27 si 28 octombrie 2015 la Bucuresti, Hotel Athenee Palace Hilton.
Prima zi a evenimentului a fost sustinuta de un oaspete special PETER CLARK, Technical Director, IASB ( Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate/ IFRS Foundation International Accounting Standards Board ).
Specialistul IASB a declarat ca Standardul IFRS 15 va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2018, dar se poate aplica mai devreme pentru acesta.
”IFRS 15 are o arie de aplicare larga. Se refera la toate contractele cu clientii, cu exceptia contractelor de leasing, a celor de asigurare, instrumentelor financiare si schimburi non-monetare in aceeasi linie cu businessul pentru a facilita vanzarea catre clienti”, a explicat PETER CLARK.
De asemenea, acesta a subliniat cateva aspecte importante in functie de aria de activitate. De exemplu, in contractele din sectorul Constructii/Aerospatial si Aparare, venitul poate fi recunoscut in timp, dar criteriul ”PO over time” trebuie sa fie indeplinit.
”Tot in acest sector este necesara o mai buna disciplina a calculelor performantei cost-to-cost. In domeniul produselor, recunoasterea veniturilor este amanata pentru anumite stimulente de vanzari si obligatii accidentale. In sectorul Software, eliminarea VSOE (vendor-specific objective evidence) este importanta astfel incat veniturile sa fie recunoscute cand licenta este transferata. De asemenea, recunoasterea veniturilor pentru dezvoltarea de software se face numai atunci cand criteriul ”PO over time” este indeplinit”, a explicat PETER CLARK, Technical Director, IASB.
Potrivit lui PETER CLARK, in ceea ce priveste sectoarele Media/Pharma, veniturile pot fi recunoscute in transferul licentei, dar trebuie sa reconsideram cand licenta poate fi folosita sau accesata.
”Daca intentionati sa faceti precizari pentru Standardul IFRS 15, termenul limita de depunere este maine (n.red. 28.10.2015). Asa ca daca aveti propuneri, trebuie sa va grabiti. Asta pentru ca pana la finalul anului deliberarile se incheie, urmand ca documentul sa fie gata in anul urmator”, a adaugat PETER CLARK.
Mai multe detalii se pot gasi pe http://go.ifrs.org/RTRG.
Specialistul IASB a explicat felul in care opereaza Grupul.
”Actionarii trimit intrebari legate de implementare, care raman private. IASB si FASB prioritizeaza aceste intrebari pentru discutiile Grupului. Aceste intrebăari sunt discutate intr-o sedinta publica, iar toate materialele sunt publicate pe http://go.ifrs.org/RTRG. Urmatoarea intalnire va avea loc in luna Noiembrie din 2015. Intalnirea din 2016 nu a fost programata inca”, a declarat PETER CLARK.
Sesiunea II
Cateva dintre temele abordate in Sesiunea II au fost: Contractele de inchiriere, Contracte de asigurari, Initiativa de prezentare a informatiilor si Programul de cercetare.
”In cazul leasingului, IASB a finalizat luarea decizilor (cu exceptia datei efective). In cazul celui care ia leasingul, dobanda si amortizarea sunt prezentate separat in declaratia de venit. In cazul firmei de leasing, sunt schimbari mici in ceea ce priveste contabilitatea acestuia. Urmatorul pas este publicarea standardului final pana la sfarsitul acestui an”, a declarat Technical Director-ul, IASB.
”Exista cateva excepții de recunoaștere optionale: in cazul leasingului pe termen scurt – leasinguri cu termen mai mic de 12 luni. Leasinguri cu bunuri cu o valoarea scazuta – bunuri in leasing cu o valoare de sub 5.000 $, cum ar fi: laptopuri, mobila de birou, telefoane mobile”, a explicat PETER CLARK.
In cee ce priveste contractele de asigurari, obiectivul este sa fie furnizat un Standard cu un principiu singular care sa creasca gradul de comparabilitate si transparenta a entitatilor care privesc acest tip de contracte.
”Deliberarile au reinceput in martie 2014 si se estimează ca vor fi încheiate in 2015. Standardul final este asteptat in cursul anului 2016”, a completat specialistul IASB.
PETER CLARK a explicat audientei care este cadrul conceptual de lucru.
”IASB dezvolta Standarde, pregateste si dezvolta politici de contabilitate consistente”, a afirmat Technical Director-ul, IASB.
In ceea ce priveste raportarea financiara, PETER CLARK a declarat ca nu se intenționeaza o regandire fundamentala a capitolelor, ci propuneri de schimbare in sensul comentariilor primite in 2013 in cadrul discutiilor.
”Cum ar fi confirmarea concentrarii pe investitorii si creditorii potentiali si existenti – incluzand investitorii pe termen lung”, a declarat PETER CLARK.
In ultima parte a zilei, specialistul IASB a vorbit despre IFRS 10 – Situatiile financiare consolidate, IFRS 11 – Aranjamente comune, IFRS 12 – Prezentarea intereselor existente in alte entitati si despre IFRS pentru IMM-uri.
”A fost facut un studiu in țările aflate pe drumul către IFRS. Scopurile proiectului sunt: sursa centrală de informație și adoptarea unui singur set de standarde financiare la nivel global, un raspuns la declaratiile cum ca exista mai multe variatii naționale ale IFRS la nivel global, indentificarea domeniilor in care Fundatia IFRS poate ajuta tarile care vor sa adere la IFRS”, a declarat PETER CLARK.
Potrivit acestuia, 140 de jurisdictii sunt postate pe http://go.ifrs.org/global-standards.
”In 116 jurisdictii (83%) IFRS este cerut pentru majoritatea entitatilor ( listate si financiare ). 14 dintre cele 24 de jurisdictii ramase permit sau cer IFRS pentru cateva entitati, numai 10 jurisdictii nu permit IFRS pentru nici o entitate domestica”, a declarat PETER CLARK.
Acesta a completat ca aproape toate jurisdictiile (93%) si-au declarat public suportul pentru standardele de contabilitate globale, iar 94% au declarat că IFRS ar trebui să fie un standard de contabilitate global.
”De asemenea, anumite jurisdictii care nu au facut declaratii publice au adoptat IFRS”, a completat PETER CLARK.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul IASB, AmCham, UNSAR, CCI Francaise en Roumanie.
Parteneri: PWC Romania, Deloitte Romania, KPMG Romania, PKF Finconta, World Class si Leonidas.
Traducerea a fost oferită de Biroul de Traduceri Champollion.
Partenerii media au fost: 1Asig, Exec-Edu, Portal Finante, Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Legal Magazin, Learn & Go, 4 Career, Transilvania Business, Administratie.ro, Roportal.ro, MLM News, Revista Valoarea, Bucuresteni.ro, MLM News, Manager Express, Manager.ro, Economia Online, Think Business, Brightway, Antreprenor in Romania si Plan de afacere.ro.
BusinessMark
BusinessMark este o companie care ofera servicii integrate de B2B, oferind clientilor sai modele de dezvoltare complexe, conectandu- i in mod direct cu mediul de afaceri si creand oportunitati de parteneriat strategic. Atat prin organizarea de evenimente business, cat si prin serviciile de B2B Public Relations oferite, BusinessMark isi propune sa vina in intampinarea partenerilor sai cu strategii de comunicare si promovare centrate pe business matchmaking si crearea de oportunitati de dezvoltare.
Consideri informatia utila? Te rugam sa dai Like si Share pentru ca si alti antreprenori sa afle despre portalul nostru si te invitam sa te inscrii la newsletter pentru primirea ultimelor noutati din mediul afacerilor.
Platforma online www.antreprenorinromania.ro reprezintă un ecosistem al reprezentanților mediului de afaceri românesc în care antreprenorii își fac cunoscute inițiativele, expertiza și ofertele de business într-un mediu colaborativ menit să dezvolte potențialul antreprenorial autohton prin facilitarea comunicării, dezvoltării de parteneriate, schimbului de servicii, diversificarea rețelelor de clienți și accesul la concepte și strategii în afaceri.