Poți obține finanțare de până la 200.000 euro pentru producția de mobilă. S-a lansat programul de investiții POR 2.1.A. Depunerea proiectelor începe pe 8 iulie

0
333

Vești bune pentru producătorii de mobilă mici și mijlocii care vor să ajungă mari! S-a lansat POR 2.1.A, linia de finanțare din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, prin care firmele pot obține până la 200.000 de euro nerambursabili pentru dezvoltarea afacerii. 

Află cum poți accesa linia de finanțare, câți bani poți obține, care sunt cheltuielile eligibile, care sunt criteriile de eligibilitate, când se depun proiectele și care este perioada de implementare. 

Ce este POR 2.1.A?

POR 2.1.A este un program de finanțare prin care microîntreprinderile pot accesa fonduri europene cu care să-și finanțeze investițiile pentru dezvoltare, astfel încât să fie mai competitive pe piață.

Dacă afacerea ta este în industria lemnului, cu siguranță te vor ambiționa poveștile de succes ale unor producători de mobilă din România care au reușit să-și dezvolte afacerea și să producă 100% pentru export. Unul dintre secretele succesului: retehnologizarea.

Cine poate accesa programul?

POR 2.1.A poate fi accesat de orice firmă care:

 • se încadrează în categoria microîntreprinderilor (cu maximum 9 angajați și cel puțin 1 angajat cu norma întreagă la momentul depunerii proiectului;
 • este înființată înainte de 03.01.2018;
 • a înregistrat profit din exploatare la sfârșitul ultimului exercițiu financiar;
 • nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale;
 • activitatea se desfășoară în mediul URBAN din regiunile NORD-EST, SUD-EST, SUD-VEST OLTENIA, VEST, CENTRU (sunt excluse regiunile București-Ilfov, SUD-MUNTENIA, NORD-VEST, ITI DELTA DUNĂRII)
 • respectă domeniile de activitate eligibile pentru producția de mobilier (clasa CAEN) prevăzute de program.

Dacă ai întrebări despre eligibilitate, Felder Gruppe România, reprezentatul producătorului austriac de utilaje pentru prelucrarea lemnului Felder Gruppe, îți pune la dispoziție consultanți dedicați de proiect și de soluții de producție. Intră în contact cu un consultant dedicat.

Câți bani poți obține?   

Prin POR 2.1.A poți obține finanțare între 25.000 și 200.000 euro nerambursabili, în proporție de 90% din valoarea proiectului. Aportul personal este de minimum 10% din valoarea proiectului pentru care aplici.

Când se depun proiectele?

Depunerea proiectelor se desfășoară în perioada 8 iulie – 8 noiembrie. Ai crede că este suficient timp în care poți depune cererea de finanțare, însă perioada poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme.

Cât timp ai la dispoziție pentru implementare?

 • 12 luni pentru achiziția de utilaje pentru producție

Dacă proiectul tău prevede exclusiv achiziția de echipamente de prelucrare, ai la dispoziție maxim 12 luni pentru implementare. Asta înseamnă că echipamentele pentru care ai solicitat finanțarea trebuie să ajungă la tine în atelier sau în hala de producție în decurs de maxim 1 an.

 • 24 luni pentru lucrări de construcții

Dacă proiectul include lucrări de construcții (construcție nouă, extindere sau modernizare construcție existentă) perioada de implementare se dublează, ai la dispoziție maxim 24 luni.

Ce poți achiziționa?

Prin POR 2.1.A îți poți finanța următoarele tipuri de cheltuieli eligibile:

 • Cheltuieli cu dotarea cu echipamente și instalații industriale, mașini și utilaje sau alte dotări specifice.

Dacă ai un atelier sau o fabrică de mobilă și vrei să-ți dezvolți producția prin tehnologizare, află AICI tot ce trebuie să faci pentru depunerea proiectului și vezi gama completă de echipamente pe care le poți achiziționa prin POR 2.1.A. Pont: beneficiezi de consultanță tehnică gratuită, consultanță de proiect, asistență tehnică și instruire a personalului. Pe scurt, ai pachet complet de servicii și echipamente performante din Austria.

 • Cheltuieli aferente activităților de construire/ extindere/ modernizare a spațiilor de producție/ prestare de servicii;
 • Achiziționarea de instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie sau sisteme care utilizează surse regenerabile alternative de energie;
 • Cheltuieli cu achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice;
 • Cheltuieli cu activități de realizare a instrumentelor de comercializare on-line.

În final, totul va fi bine dacă te gândești de azi la mâine. Cu puțin curaj, determinare și sprijin vei deveni mai competitiv pe piață, vei produce mai mult, mai ușor și mai bine, vei avea mai mulți clienți mulțumiți și îți vei rotunji profiturile.

Dacă te gândești să faci următorul pas, îți urăm mult succes!
Acest articol este susținut de Felder Gruppe România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.