Impactul Leadership-ului asupra afacerilor de success

0
840
Impactul leadership-ului asupra business-urilor de success

Companiile de succes au la bază aplicarea corectă a tehnicilor de leadership, acest lucru fiind posibil prin deținerea principalelor calități de lider de către persoanele aflate în funcții de conducere.

Elementele ce determină tipul de management al unui business sunt în principiu axate pe tipul de personalitate, motivația, obiectivele, capacitatea de mediere și, nu în ultimul rând ,de organizare ale celor responsabili de succesul și atingerea scopurilor propuse.

Leadership în mediul de afaceri

Pe lângă formarea și conturarea unui cadru propice pentru desfășurarea activităților prevăzute în strategia de evoluție și creștere a companiei, liderul se ocupă de închegarea echipei pe care o coordonează, de stabilirea și îndeplinirea nevoilor angajaților, de prevenirea și medierea conflictelor, de buna comunicare între membrii, de monitorizarea fiecărui angajat și nu în ultimul rând de valorificarea acestora prin distribuirea de task-uri specifice capabilităților și cunoștințelor deținute.

Liderii de succes recunosc anumite greșeli ce le aparțin, își asumă consecințele, însă nu se lasă copleșiți de  emoții, încercând să canalizeze toate resursele pentru îmbunătățirea situației și  a efectelor acesteia.

Mai mult decât atât, un lider de succes își va axa eforturile pe obținerea profitului, creșterea notorietății companiei pe care o manageriază, dar în special pe dinamismul echipei, creativitatea acestora, principiile la care aderă și la cultura organizațională pe care a adoptat-o.

Lead by example

Puterea exemplului reprezintă cea mai bună modalitate de motivare a colegilor de echipă, prin starea de spirit pe care o împărtășește la birou, prin atitudine și în special prin acțiunile care vorbesc de la sine, care ar trebui să reflecte principiile după care o persoană în funcție de conducere se ghidează, după valorile care îi influențează modalitatea de luare a deciziilor.

Un lider de succes își gestionează cu atenție responsabilitățile, își respectă termenul limită, își testează capacitățile, profită de orice oportunitate, învață din experiențele profesionale prin care trece, integrează feedback-ul venit din partea colegilor sau a șefilor, ține cont de greșeli și își respectă întotdeauna cuvântul dat, dând dovadă de profesionalism și seriozitate, dar totodară și de empatie, motiv pentru care membrii echipei pot rezona și vorbi deschis, pentru armonizarea relațiilor între aceștia.

Leadership-ul eficient

Leadership-ul eficient reprezintă în primul rând devotament și determinare, respectarea angajamentelor, luarea rapidă de măsuri în funcție de situații neprevăzute apărute, calcularea posibilelor riscuri sau scenarii presupuse de gestionarea unor anumite probleme, motiv pentru care pe lângă rapiditatea de răspuns, acesta trebuie să țină cont de cele mai bune opțiuni pe care le are, pentru a minimaliza impactul negativ adus asupra companiei.

Mai mult decât atât, un lider capabil este prezent în toate procesele de decizie pentru evoluția companiei, în organizarea eficientă a task-urilor, în delegarea atribuțiilor către membrii și nu în ultimul rând se ocupă de încurajarea anagajaților pentru buna dezvoltare a afacerii.

Cum ocupi o poziție de lider în compania în care lucrezi?

  1. Ai încredere în tine și în abilitățile tale

Pune accent pe atuurile tale, pe capabilități și aptitudini, pune în valoare ceea ce te reprezintă sau te avantajează și încearcă să îmbunătățești punctele slabe pe care le-ai identificat la personalitatea ta. Nu te lăsa copleșit de emoții sau stres, încearcă să rămâi pe poziții și să tratezi orice situație conflictuală cu seriozitate, determinare, optimism și coordonează-ți echipa în așa fel încât să câștigi din partea ei respectul și încrederea de care vei avea nevoie.

  1. Organizează-ți task-urile din timp

Antrenează-te să devii o persoană organizată, asta în cazul în care nu ești deja, să fii conștient de toate deadline-urile programate, să își gestionezi timpul în așa fel încât să nu își scape vreo întâlnire de afaceri, ședință sau sarcină de lucru relevantă, iar succesul îți va fi garantat, prin faptul că programul tău va deveni unul eficient, fluid, prin intermediul căruia vei reuși să faci față provocărilor.

  1. Tratează-ți membrii echipei în mod egal

Indiferent de capacitățile sau performanțele înregistrate, membrii echipei pe care o coordonezi trebuie să se simtă la fel de apreciați și utili în procesul de realizare al task-urilor respective. Nu crea așteptări false, încurajează-i în situații de stres, arată-le apreciere și mulțumire, oferă feedback într-un mod eficient și ușor de integrat, astfel încât să nu deranjezi sau afectezi anumite persoane, fapt pentru care trebuie să fii mereu atent la forma/ intenția mesajului pe care îl livrezi.

  1. Dezvoltă-ți o gândire deschisă și încurajează inovația

În gestionarea cu succes a unei echipe dintr-un business, trebuie să fii mereu creativ și să lucrezi constant la îmbunătățirea proceselor de decizie, soluționarea problemelor apărute și promovarea afacerii tale. Este foarte important să fii mereu cu un pas în fața concurenței tale, să își obișnuiești angajații să fie inovativi, creativi, spontani și să vină mereu cu propuneri inedite de performare și eficientizare, astfel încât împreună să deveniți un punct de reper pe piața națională și internațională pentru domeniul respectiv.

  1. Dezvoltă-ți propriul network în mod constant

Un adevărat lider va pune accent întotdeauna pe relațiile profesionale formate, pe anumite personalități cheie pe care le-a cunoscut și față de care are obligația să păstreze bune relații, pentru a obține recunoaștere și pentru a se integra pe piața de profil. Conexiunile tale trebuie să se dezvolte odată cu business-ul, iar acest lucru este posibil doar dacă alegi să ocupi un rol activ în comunitatea din care faci parte.

Bear in mind

Leadership-ul în mediul de afaceri impactează, pozitiv sau negativ, modul de desfășurare al activităților propriu-zise, productivitatea angajaților la locul de muncă, dinamismul relațiilor dintre aceștia, și nu în ultimul rând profitul înregistrat de business-ul respectiv.

În funcție de know-how-ul liderului, de capacitățile sale de conducere și gestionare a diverselor situații, de abordare a anumitor subiecte sau de prioritizare, putem face previziuni asupra evoluției companiei, asupra posibilelor tensiuni existente între membrii echipei și nu în ultimul rând, asupra atmosferei prezente la birou.

Așadar, concluzionăm prin faptul că ocuparea unei poziții de lider nu reprezintă ceva ușor, având în vedere că liderul pune toate mecanismele în funcțiune, le calibrează la așteptările clienților/ partenerilor și crează relații armonioase între angajați, conturând un cadru propice de dezvoltare, o cultură organizațională bine stabilită și un context formal atractiv, în care toate valorile și principiile, de la etică în business și până la integritate, să fie respectate și văzute ca puncte de referință de către ceilalţi angajați ai firmei.