În cadrul evenimentului din 05.09.2019, INTERNATIONAL BUSINESS FORUM – IBF, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, au participat diplomați, antreprenori români, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie.
În prima parte a evenimentului, au avut loc prezentările susținute de Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat Ștefan-Radu Oprea, Ministrul Afacerilor Externe Ramona-Nicole Mănescu și diplomații/atașații economici ai ambasadelor pentru mediul de afaceri din România. În cadrul sesiunii plenare s-au dezbătut teme de interes pentru antreprenorii români precum demararea unor NOI programe pentru susținerea IMM-urilor , Internaționalizarea afacerilor românești, România după Brexit, oportunități de afaceri, facilități fiscale si legislative,etc.
În partea a doua a evenimentului au avut loc 10 workshop-uri, care au avut în vedere dificultățile cu care se confruntă antreprenorii români și cum ar putea fi acestea soluționate, oportunități de dezvoltare în sectoarele cu valoare adaugată mare și cooperarea între sectorul public și cel privat. Tematicile specifice au avut în vedere: Internaționalizarea IMM-urilor, Fonduri Europene, Comerț exterior – MoU-uri și piețe externe, IT&C si R&D, Smart city și mobilitate urbană, etc.
În cadrul aceluiași eveniment, au apărut și primele vești oficiale cu privire la 3 dintre programele de finanțare nerambursabile administrate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat: Start-up Nation, Microindustrializare și Comerț și Servicii.
Noutăți privind programul Start-up Nation:
Doi oficiali cu funcții de conducere ai Ministerului au declarat că statul va demara până la finalul anului 2019 o a treia ediție a programului Start-up Nation, care oferă finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de lei. Potrivit declarațiilor oficiale, programul va urma să înceapă înainte de decembrie 2019, urmând ca închiderea perioadei de înscriere, evaluarea și semnarea contractelor să aibă loc în anul 2020.
De asemenea, din declarațiile doamnei secretar de stat Paula Pîrvănescu rezultă faptul că și în 2019 grila de evaluare a programului va suferi modificări, urmărind a face programul de succes și a elimina o parte dintre criteriile controversate introduse în Ediția a 2-a.
Secretarul de stat apreciază că modificările propuse în grila din 2018 nu și-au atins scopul: „Start-Up Nation o să fie pentru toată lumea. Terminăm cu disparitățile astea regionale, pentru că oricum în 2018 nu am avut succes cu ele, a fost o încercare nereușită. Încercarea noastră nu a redus disparitățile regionale.”
De asemenea, îmbucurătoare este și intenția Ministerului de a reduce importanța punctajului aferent numărului de locuri de muncă nou-create, având în vedere că rata șomajului în România nu este atât de mare, fiind chiar o provocare găsirea de noi angajați, dar și faptul că scopul principal al programului este investiția în tehnologie și automatizare a unităților, ceea ce nu necesită crearea a zeci de locuri de muncă.
Astfel, Ministerul va iniția consultări publice pentru propuneri de modificare a grilei de punctaj de anul trecut. Reamintim în acest context că în 2018, Startupprojects.ro, prin Alina Anton și Andreea Szabo, împreună cu alte companii de consultanță s-a opus vehement grilei propuse de Minister, subliniind efectele perverse pe care le va avea, reclamând incoerența și lipsa de justificare raportată la realitatea economică și strategiile de dezvoltare a României. Inițiativa a fost susținută și printr-o petiție semnată de sute de antreprenori și consultanți: NU permiteți ca Start-UP Nation 2018 să își piardă esența!
Noutăți privind programele Microindustrializare și Comerț și Servicii
În cadrul evenimentului a fost anunțată și intenția de a lansa programele Microindustrializare 2019 și Comerț și Servicii 2019 la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Potrivit declarației directorului Direcției pentru IMM din Ministerul Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. „Microindustrializarea și Comerțul vor începe cât mai devreme, acum suntem în achiziții pentru aplicația informatică. Sfârșitul lunii octombrie, cel mai târziu începutul lunii noiembrie trebuie să plece cele două programe”.
PS: Dacă ești interesat(ă) de oricare dintre programele Start-UP Nation, Microindustrializare, Comerț și Servicii și vrei să discuți cu unul dintre experții în finanțări pentru accesarea finanțărilor nerambursabile, te invităm să completezi formularul de mai jos pentru a fi contactat(ă) în vederea discutării detaliilor.
Solicită acum o evaluare gratuită a ideii tale de proiect sau verificarea necesarului de achiziție pentru indicarea programului de finanțare protrivit pentru afacerea ta:
Director General al unei companii de consultanta de business si fonduri europene, are o experienta de peste 10 ani in accesarea si gestionarea de proiecte prin surse de finantare nerambursabile, fonduri europene si fonduri de cercetare-dezvoltare-inovare și de peste 5 ani în managementul inovației, dezvoltarea și extinderea afacerilor în plan internațional, networking de business și interconectare a mediului de afaceri din România cu entități din Uniunea Europeană.
Având un doctorat în Relații Internaționale și Studii de Securitate, aceasta s-a remarcat și ca expert pe problematici de politică internațională, politici și strategii ale Uniunii Europene, leadership internațional și strategii globale, participând la evenimente internaționale de profil.