Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat clarificări privind relansarea POR 2.2 la nivelul tuturor regiunilor

Într-un comunicat de presă transmis astăzi 25.09.2019, pe site-ul propriu, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat clarificări privind relansarea apelului de proiecte POR 2.2 și intenția de a solicita aprobare de la Comisia Europeană pentru a lansa apelul POR 2.2 publicat în noiembrie 2018 la nivelul întregii țări.

Într-un articol anterior, AntreprenorinRomania.ro atragea atenția asupra faptului că ministerele responsabile cu gestiunea fondurilor au reușit ieri o contra-performanță prin lansarea unui apel altfel decât fusese propus de către guvernanți în perioada de consultare publică. Practic în noiembrie 2018, doamna Ministru Rovana Plumb și MDRAP anunțau în consultare publică un nou apel POR 2.2 la nivelul tuturor regiunilor României, cu excepția București-Ilfov.

După aproximativ 1 an de așteptare, MDRAP a decis să relanseze vechiul apel POR 2.2 la nivelul celor două regiuni unde mai existau fonduri din apelul trecut. Astfel, au spulberat planurile a sute de companii din România care își doreau sa aplice în baza apelului promis de către Minister în urmă cu un an, având proiectele pregătite.

În baza reacțiilor atrase dinspre mediul de afaceri și firmele de consultanță, la o zi distanță, MDRAP face precizări pentru a clarifica situația creată și prin care face referire la apelul lansat în consultare.

Potrivit comunicatului se arată că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a relansat apelul de proiecte aferent Axei prioritare 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, în data de 24 septembrie 2019.

Relansarea apelului are ca scop utilizarea alocării financiare rămasă disponibilă la nivelul regiunilor de dezvoltare Nord Est și Vest, după primul apel de proiecte. Facem precizarea că, în celelalte regiuni de dezvoltare, alocarea a fost epuizată în cadrul primului apel.

Regiunea Nord Est a contractat doar 66,79% din alocarea regională inițială, iar Regiunea Vest doar 42,16%. Celelalte regiuni de dezvoltare și-au acoperit alocarea regională inițială ca urmare a finalizării procesului de contractare a tuturor proiectelor depuse.

Relansarea acestui apel s-a realizat cu aplicarea acelorași criterii ca și în cadrul apelului inițial. Astfel, vor putea solicita finanțare firmele care se încadrează în categoriile: microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii din mediul urban.”

În încheierea comunicatului, MDRAP precizează următoarele: „ În ceea ce privește lansarea unui apel distinct de proiecte la nivelul regiunilor din România, suplimentar față de alocările inițiale, aceasta va putea fi realizată în urma analizei și aprobării de către Comisia Europeană a modificării alocării financiare a Programului Operațional Regional, susținută de către MDRAP, în baza deciziei Comitetului de Monitorizare a programului.

Practic prin acest comunicat MDRAP confirmă faptul că lansarea Ghidului POR 2.2 în consultare publică în noiembrie 2018 s-a făcut fără a ține cont de reglementările și procedurile necesare a fi urmate pentru a demara un nou apel în linie cu Ghidul Solicitantului propus.

Din fraza de încheiere, rezultă faptul că până în prezent nu au fost realizate demersurile necesare pentru a putea relansa un apel POR 2.2 la nivelul întregii României. Și, din nou, ne întrebăm:

  • Oare de ce au lansat în consultare un ghid pentru un apel care nu putea fi lansat fără aprobarea Comisiei?
  • De ce până astăzi nu au mai transmis vești despre acel apel?
  • De ce nu s-au făcut demersurile până la această dată pentru a avea aprobările necesare?

Gestionarea subiectului nu face decât să denote o lipsă de competență în managementul fondurilor structurale de către Ministerele de resort. Din păcate, nu știm cine este răspunzător pentru această situație fără precedent.

Având în vedere demersurile care trebuiesc urmate, cel mai credibil ar fi ca antreprenorii să spere la o lansare a apelului în anul 2020. Tot ceea ce putem este să sperăm că Ghidul nu a fost lansat în consultare publică și nu va mai exista apelul nici în 2020.

Vezi comunicatul integral aici:
https://www.mdrap.ro/comunicare/presa/comunicate/por-2014-2010-clarificari-privind-relansarea-apelului-de-proiecte-in-cadrul-prioritatii-de-investitii-2.2-imm