Cum lansarea programului Start-up nation 2018 este iminentă, rămânând de clarificat data exactă de începere a înscrierilor în aplicația online, mulți beneficiari au început deja să facă primele demersuri pentru a aplica la acest program: înființarea firmei, dezvoltarea ideii de afaceri, bugetarea cheltuielilor eligibile și, nu în ultimul rând identificarea unei firme de consulțanță care să îi ajute pe întreg parcursul procesului. În prezentul articol vom încerca să trecem în revistă principalele elemente de analizat atunci când sunteți în căutarea unui consultant.

Ce trebuie să urmărești:

Evident, toate firmele de consultanță vor spune că sunt cele mai bune, că au cea mai mare experiență și cea mai bună echipă, însă nu întotdeauna aceste afirmații reflectă adevărul, motiv pentru care, primul lucru ce trebuie verificat este portofoliul firmei/consultantului în cauză. Ai la dispoziție nenumărate mijloace prin care poți să verifici dacă acest lucru este adevărat: verifică site-ul firmei/consultantului în cauză (dacă are așa ceva) și vezi câte proiecte se regăsesc în portofoliu; există grupuri de Facebook unde poți întreba dacă există beneficiari care au lucrat cu acea firmă/cu acel consultant și cum ar caracteriza interacțiunea cu ei; vezi dacă au review-uri (pozitive sau negative pe rețelele sociale); vezi dacă există testimoniale ale beneficiarilor cu care au lucrat; vezi dacă au povești de succes – orice consultant serios se va lăuda cu ele.

Analizează oferta propusă de către consultant, atât din punct de vedere financiar, dar și din perspectiva serviciilor pe care acesta ți le oferă.

Cea mai mare parte dintre consultanți îți vor percepe un avans pentru scrierea proiectului tău, întrucât acesta reprezintă pentru ei angajamentul tău pentru bunul mers al proiectului – dacă nu ai nimic de pierdut, nu îți vei da la fel interesul, nu le vei pune la fel de repede la dispoziție documentele pe care ți le cer și nu în ultimul rând, te poți răzgândi oricând. Scrierea proiectului nu este un proces automatizat și necesită implicarea unor specialiști care nu muncesc gratuit. Nu banii trebuie să fie factorul determinant în alegerea partenerului tău pentru proiect, însă, nu alege nici cea mai scumpă ofertă, pentru că, cel mai probabil nu îți va oferi nimic în plus. Găsește un raport echilibrat între sumele cerute și banii pe care îți permiți să îi plătești.

Vezi ce servicii conține oferta lor – dacă îți asigură doar scrierea, dacă îți asigură asistență în perioada de implementare sau îți întocmesc propriu-zis documentele cerute prin program în etapa de implementare, cine știe, poate mai ai și bonusuri. Pune ofertele primite una lângă alta și alege-o pe cea care prezintă cele mai multe avantaje.

În măsura în care acest lucru este posibil, încearcă să te vezi cu consultantul cu care vrei să lucrezi, sau discutați la telefon/prin skype/alte mijloace electronice business planul tău. Nu este suficient să ții legătura cu cineva prin e-mail, întrucât există și vor apărea, cu siguranță situații la care nu v-ați gândit nici unul dintre voi. Întâlnirea face-to-face nu este întotdeauna posibilă dacă acesta este în alt colt al țării, însă vezi în ce măsură organizează evenimente, webinarii, la care fă tot posibilul să participi. Un consultant bun nu se ascunde într-un colț întunecat al biroului și refuză să vorbească cu tine – clientul său.

Nu în ultimul rând, am insista să nu lași acest demers pe ultima sută de metri, pentru că îți scad dramatic șansele de a găsi o firma/un consultant bun cu care să colaborezi. Elaborarea unui plan de afaceri pentru Start-up Nation implică resurse și timp, iar orice firmă/orice consultant va estima un număr maxim de proiecte pe care poate să le gestioneze. Dacă vei lua decizia de a aplica prea târziu e posibil să nu mai existe consultanți buni cu care să poți lucra.

Situații de care trebuie să te ferești:

Există, începând cu acest an beneficiari care și-au scris și implementat singuri (sau împreună cu un consultant) planul de afaceri, care, în urma experienței singulare, consideră că ar putea să le asigure și altor beneficiari asemenea servicii. Aceștia NU s-au confruntat cu toate situațiile ce se pot ivi în întreg ciclul de viață al unui proiect și au o experiență ce se limitează la un singur caz – al lor. Aceștia ar fi puși în dificultate dacă s-ar confrunta cu orice abatere de la situațiile pe care le cunosc, în vreme ce, un consultant cu experiență ar ști cum să te ghideze mai departe.

Nu alege consultanți care nu îți cer avans pentru scrierea proiectului, însă îți impun viziunea lor asupra proiectului (ex: nu îți dau voie să îți alegi furnizorii sau echipamentele), condiții suplimentare ce îți crează angajamente pe termen lung (ex: 100 puncte și 5 locuri de muncă) sau dublul-triplul sumei maxime eligibile la succes. Chiar dacă pe termen scurt vei economisi niște bani, costurile pentru tine pe termen lung sunt mult mai mari, iar șansele să renunți la implementarea unui asemenea proiect după aprobare nu sunt deloc neglijabile.

NU alege consultanți care nu îți oferă sprijin pe partea de implementare. Câștigarea proiectului este primul pas, ce nu e de neglijat, însă obținerea finanțării este condiționată de finalizarea cu succes a etapei de implementare. În vreme ce nu există foarte multe lucruri cu care poți da greș în scrierea proiectului, implementarea e un proces laborios, unde ochiul unui consultant cu experiență poate face diferența între a-ți obține banii și eșecul businessului.

[mailmunch-form id=”612421″]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.