Lectii de viata de la oamenii de succes din viata noastra

0
4875
Obiceiuri oameni de succes

Odata cu evolutia tehnologica, se pierde practica transferului de informatie (know-how) catre tanara generatie

Istoria a dovedit, chiar si in domeniul afacerilor, ca evenimentele tind sa se intample cu o oarecare ritmicitate si sa fie repetitive. Fiecare dintre noi apasam „share” cu maxima convingere pe citate vechi de zeci sau poate sute de ani pentru ca regasim in ele elemente valabile si in ziua de astazi, aplicam strategii de comunicare cu oamenii care la baza au aceleasi elemente ca pe vremea parintilor, bunicilor si strabunicilor nostri si dezvoltam afaceri cautand in carti, articole online, blog-uri si eBook-uri secretele succesului.

Am facut impreuna cu echipa noastra un exercitiu care s-a dovedit fantastic de interesant si util, respectiv am plecat de la discutiile directe cu cei din familie mai in varsta, cu vecini, rude indepartate si cunostinte care interactioneaza cu mediul de afaceri sau care detin afaceri, dar mai ales, care au „scoala vietii”, astfel incat sa aflam care este opinia acestora despre viata, ce anume au simtit ca le-a adus beneficii si ce anume i-a tras inapoi din realizarea obiectivelor lor, astfel incat sa putem realiza acest material cu recomandari. Multumim pe acesta cale celor implicati si mai ales echipei care a imbratisat propunerea Fondatorului portalului Antreprenor in Romania – Sorin DUMITRU – rezultand un brainstorming pe cinste.

Unul dintre elementele rezultate in cadrul acestei actiuni (poate chiar cel mai important) a fost crearea unor relatii si mai stranse cu persoanele mai sus mentionate, fapt care a adus o bucurie majora echipei, descoperind lucruri despre care nu stiau legat de cei apropiati lor si cunostintele din cercul de relatii personal si profesional.

Va recomandam si dvs. sa faceti acest experiment in randul cunoscutilor si sa traiti aceleasi sentimente placute ca si noi!

Fara sa va plictisim prea mult, iata mai jos lectiile de viata care au fost selectate ca avand cel mai mare impact asupra vietii noastre daca dorim sa avem succes:

#1 TREBUIE SA CITESTI
Am ezitat putin sa incepem cu acest sfat, fiind deja o practica „la mare cunoastere” in randul vostru si un „trend” al ultimilor 2 ani de zile, insa acesta a reiesit ca fiind cel mai recomandat lucru daca doresti sa ai succes cam in tot ceea ce-ti propui sa realizezi. Iar confirmarea acesta vine si cu exprimarea „citeste cartea” utilizata de catre parintele unui dintre colegi atunci cand intreba cum sa rezolve ceva (ex. sa foloseasca un echipament, sa asambleze componente, sa investeasca in afaceri,etc.). Asa cum incepeam articolului nostru, mare parte din lucruri au fost descoperite in urma cu foarte multi ani si s-au dovedit a functiona pe un esantion de generatii intregi de oameni, chiar daca conditiile economice, sociale sau tehnologice au cunoscut o evolutie constanta.

Diferenta consta in faptul ca „pe timpuri”, cartile de specialitate pe care generatiile anterioare le regaseau la biblioteca erau „de specialitate” si aplicand ceea ce scria in ele reuseai sa obtii ce ti-ai propus. Pentru ca acele carti foarte multe dintre ele erau validate inainte de a face parte dintr-o biblioteca nationala sau biblioteca unui oras, a unei scoli, a unei institutii publice.

Pe de alta parte, acum dispunem de resurse nelimitate de informare, chiar institutiile de invatamant de elita din strainatate au inceput sa publice cursuri si alte materiale utile gratuit pentru cei care doresc sa se documenteze. Alegeti cu istetime, cereti opinia celor din cercul vostru de relatii iar la final, nu ezitati sa transmiteti parerea despre carte in zona de comentarii a acestui articol, in pagina magazinului online de unde a fost cumparata sau in pagina personala din social media. Si nu uitati de biblioteci, chiar daca pare o practica „invechita”, incercati sentimentul, veti ramane surprinsi de propriile trairi!

#2 PLANIFICA-TI ACTIUNILE
Suntem siguri ca nu doar noi si cei din tanara generatie cu care am dialogat simtim ca parintii, bunicii, rudele si prietenii mai in varsta parca detin alt tonus, reusesc sa rezolve mai multe decat noi si au un nivel de energie mult mai mare. Daca ne retragem putin sa privim din exterior, ne dam seama ca acestia actioneaza intr-un mod organizat, ordonat, planificat. Ei stiu ce vor face in ziua respectiva si mare parte din ce si-au propus rezolva fara sa stea pe ganduri.

Generatia noastra este bombardata de informatie, suntem intr-o agitatie continua, chiar si o „fuga” dupa succes, fapt care de multe ori ne face sa actionam punctual, instinctiv si fara sa avem o planificare in prealabil. Ganditi-va doar, cati oameni respecta ce si-au propus in Lista obiectivelor de Anul Nou? Foarte putini, pentru ca acea lista ar trebui sa contina si un plan de realizare a acelor obiective, plan care de regula nu exista.

Recomandarea celor „varstinici” este de a planifica la sfarsitul zilei actiunile pentru a doua zi. Exista, desigur, varianta de a te trezi devreme si a face planul pentru ziua in curs, insa recomandarea lor are la baza urmatorul aspect: „seara vei dormi linistit pentru ca vei stii exact care iti este incarcarea pentru maine”. In felul acesta, nu te va cuprinde panica la prima ora a zilei cand vei vedea lista cu cate actiuni ai de facut, pentru ca seara le vei prioritiza si vei reusi sa le planifici pentru restul zilelor acolo unde este cazul. Aaa…si inca ceva, lasati tot timpul loc pe lista pentru situatiile neprevazute. Si tineti-va de ce v-ati planificat!

#3 GENEREAZA VENITURI DIN SURSE MULTIPLE
Poate ca nu ati dat atentie, insa foarte multi dintre oamenii de succes din jurul vostru nu se concentreaza doar pe serviciul de zi cu zi. Marea majoritate au un hobby care le aduce venituri suplimentare. Ce am aflat noi din discutii, legat de pasiunile/hobby-urile care au adus venituri suplimentare celor cu care am stat de vorba: reparatii masini, tuns si coafat, vanzari legume in weekenduri, cumparare-imbunatatire-vanzare masini auto, croitorie, lucrari de constructii (zidarie, amenajari interioare), transport persoane si multe alte asemenea.

Dincolo de cei care au reusit sa transforme aceste pasiuni in afaceri de-a lungul timpului, am vazut in timpul discutiilor in ochii celor cu care am discutat regretul de a nu pune accent pe acea pasiune si a dezvolta propria afacere. Pana la urma, vremurile trecute nu au fost atat de permisibile pentru multi, iar concluzia principala consta in faptul ca „pasiunea”, „hobby-ul” acestor oameni le-au adus si inca le aduc venituri suplimentare dincolo de pensie sau salarii unde este inca cazul. Iar experienta lor in aceste domenii se poate dovedi extrem de utila pentru cei care vor sa dezvolte o afacere care are la baza acea activitate.

#4 ECONOMISESTE PENTRU A INVESTI MAI TARZIU
De cate ori nu ati auzit la parinti sau alti oameni mai in varsta ca au o suma X pusa deoparte si ca isi planifica sa rezolve un anumit lucru, sa faca o anumita achizitie? In cadrul brainstorming-ului nostru, am realizat ca aceasta lectie de viata trebuie luata in seama si sa incepem sa implementam la randul nostru sistemul oamenilor de succes. Acestia de regula asteapta sa cumpere ceea ce „isi doresc” si fac economii pentru ceea ce „au nevoie”, astfel incat sa-si asigure nevoile de baza in primul rand, iar apoi sa investeasca in lucruri care nu aduc atat de multa valoare vietii lor, sau care nu ofera o experienta pentru care merita investita o suma foarte mare de bani.

Exista foarte multe recomandari in ceea ce priveste schemele de economii, cea mai simpla fiind schema 80/20 prin care 20% din venituri le transferi in contul de economii (ideal sa automatizezi acest proces) iar 80% sunt investiti in cheltuieli curente. Cei 20% din contul de economii, asa cum spuneam mai sus, pot fi priviti ca un cont de investitii in lucrurile sau experientele pe care vi le doriti.

O alta schema este 50/20/30, din care 50% din venituri reprezinta investitie in lucrurile esentiale, respectiv acele lucruri pe care „trebuie” sa le platesti, 20% reprezinta procentul de economii iar cei 30% reprezinta investitii in elemente care iti aduc tie placere ca individ (calatorii, restaurante, haine, electronice, smartphone-uri, etc).

#5 DEZVOLTA-TI CERCUL DE RELATII SI MENTINE-L
O alta caracteristica pe care am identificat-o in cadrul interviurilor noastre este cea legata de cercul de relatii pe care acesti oameni il detin. Facand parte dintr-o generatie in care relationarea s-a bazat foarte mult pe interactiunea directa (face-to-face), acestia au inteles ce inseamna sa-ti dezvolti relatii personale, sa le mentii si sa faci schimb de favoruri.

In ziua de astazi, desi mijloacele de comunicare s-au intensificat extrem de mult, trebuie sa recunoastem ca daca nu ne anunta facebook-ul despre ziua unui partener, client, prieten chiar a unei rude, nu reusim de multe ori sa onoram acest gest de a transmite La multi ani! Vorbim aici de asemenea de sarbatori legale si evenimente personale din viata unei persoane aflate in cercul nostru de relatii (copii, familie, avansare la locul de munca, etc.).

Pentru a fi de succes, pentru a dezvolta un cerc de relatii sustenabil si „real”, este nevoie de implicare din partea fiecaruia pentru a mentine aceste relatii, de a participa efectiv la acele momente din viata persoanei respective acolo unde este cazul desigur. Pe langa faptul ca poti oricand sa te consulti intr-o anumite problema cu cei din cercul tau de relatii, tine cont si de faptul ca oamenii acestia activeaza in diverse domenii si va puteti acorda ajutor reciproc, fiind deja „validati” unul in fata altuia in ceea ce priveste seriozitatea si calitatea oferita in cazul schimbului de servicii.

#6 OPRESTE TIMPUL IN LOC
Traim intr-o lume „accelerata”, aproape nebuna, trebuie sa recunoastem. De foarte multe ori ne gandim ca vrem sa luam o pauza, sa gasim un moment de ragaz in care sa ne tragem sufletul si linistim mintea pentru ca suntem coplesiti de ganduri, idei, sarcini de rezolvat, cerinte din partea celor din jur, dorinta de a face mai mult intr-un timp mai scurt.

S-a dovedit in cadrul discutiilor cu cei intervievati pentru acest articol ca foarte multi dintre oamenii de succes cu care am stat de vorba, oameni varstnici trecuti prin viata, aplica aceasta practica de a opri timpul in loc pret de 15-30 minute zilnic si a se detasa de toate aceste lucruri care ne tin mintea mereu ocupata sau le folosesc pentru a face o analiza asupra realizarilor, daca sunt pe drumul cel bun si ce ar putea imbunatati. Dar marea majoritate, cauta relaxare in tot acest timp si liniste pentru a putea continua activitatile din restul zilei.

#7 ACTIONEAZA SI APOI POVESTESTE
Este dovedit, daca privim in jurul nostru, ca foarte multi oameni au tendinta de a povesti despre lucrurile „pe care urmeaza sa le faca” si mult mai putin despre ceea ce au realizat pana la acel moment. Iar aceasta practica este nici mai mult nici mai putin decat o irosire a energiei si o aplecare a urechii catre anumiti oameni care s-ar putea sa nu sustina ideea respectiva si sa influenteze punerea in practica a acesteia.

O lectie de viata foarte importanta consta in a actiona, a obtine rezultele la care te-ai gandit iar apoi sa povestesti celorlalti si sa ceri feedback. Bineinteles, nu vorbim aici despre un sondaj de opinie legat de nevoile  din cartier spre exemplu de a deschide un anumit tip de business, situatie in care interogand oamenii care locuiesc in zona te poate ajuta sa setezi nivelul de interes al clientilor si potentialul castig pe care ti-l va aduce afacerea.

#8 ASUMA-TI RESPONSABILITATEA PENTRU FAPTELE TALE
Folosita in contexte multiple, vorba populara „capul face, capul trage” este inteleasa pe indelete de oamenii care au succes si capacitatea de a-si asuma responsabilitatea 100% pentru actiunile pe care le intreprind.

De multe ori tindem sa cautam scuze, sa dam vina pe altii pentru insuccesul nostru, sa ne vaitam si sa uitam sa ne punem pe lista chiar pe noi. NOI suntem elementul principal care poate schimba cursul vietii pe care o traim. Fiecare zi de care ne bucuram dimineata este un nou inceput, fiecare schimbare produsa in acea zi, luna sau in acel an poate sa-ti creeze un nou stil de viata.

Incheiem pentru moment seria de lectii de viata aflate de echipa noastra in cadrul acestui experiment si va invitam sa tineti aproape pentru ca vor urma noi articole pe subiect. Experimentul continua…

Lasati in josul paginii comentariile dvs. si rezultatele punerii in practica a acestui demers in randul cercului de cunostinte! Suntem foarte curiosi sa aflam rezultatele.