Start-Up Nation 2018: Propunerile de „îmbunătățire, transparentizare și deblocare” a grilei de evaluare a programului de finanțare

0
385
finantare nerambursabila

Astăzi, 1.10.2018, pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a fost publicat mult așteptatul „Proiect Ordonanță de Urgență în transparența decizională”, pentru pregătirea programului Start-up Nation 2018.

Timp de 30 de zile, acesta va fi lăsat spre consultare publică, fapt pentru care, dacă doriți să faceți sugestii sau propuneri de modificări, puteți face acest lucru la adresele următoarele: office@imm.gov.ro și la directia.imm@imm.gov.ro

Grila 2018 Start up nation

Documentul oficial poate fi consultat aici: http://www.aippimm.ro/downloadFile/6702/6271 

Prima modificare apărută față de ediția de anul trecut a programului constă în punctajele din grila de evaluare. Astfel, pentru Producție și Servicii, vor fi acordate 40 de puncte, cu specificația că de data aceasta la „Servicii” este menționat „exclusiv IT”. Mai mult decât atât, pentru „Industrii creative” vor fi obținute 20 de puncte, în timp ce proiectele din categoria „Comerț și alte activități”, vor acumula maximum 10 puncte.

Nu este de neglijat faptul că a fost introdusă în grilă secțiunea referitoare la „Densitate IMM”, în care este menționat faptul că pentru localitățile (rural sau urban) din județele* în care numărul de IMM la nivel județean/ 100 locuitori este mai mic decât 4, vor fi oferite 20 de puncte, în timp ce pentru localitățile (rural sau urban) din județele* în care numărul de IMM la nivel județean/ 100 locuitori este mai mare sau egal cu 4, vor fi acordate 5 puncte.

    (* Notă: Pentru evaluarea criteriului Număr de IMM/ 100 locuitori, Municipiul București este asimilat și va fi tratat ca un județ.)

O altă modificare poate fi observată la echipamente tehnologice şi software-uri necesare desfăşurării activităţii, ce trebuie să aibă o pondere mai mare sau egală cu 60% din valoarea planului de afaceri, cu 10% mai mult față de anul trecut, pentru obținerea a 10 puncte.

De asemenea, referitor la criteriile aferente asociaților, niciunul dintre acționarii/ asociații solicitantului nu trebuie să fi avut calitatea de administrator sau asociat unic într-o societate comercială ce a fost declarată în insolvență sau faliment.

Totodată, selectarea și contractarea proiectelor se va face după urmatorul algoritm: planurile de afaceri cu punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte vor fi selectate după „principiul primul venit – primul servit” (proiectele vor fi contracate în ordinea înregistrării în aplicație, cu condiția să obțină un punctaj mai mare sau egal cu 90 puncte).

Așadar, apelul de proiecte se va închide automat odată ce valoarea totală a cheltuielilor eligibile solicitate prin proiectele înregistrate va atinge pragul de 150% din bugetul alocat apelului.

Documentul publicat astăzi nu oferă informații clare asupra modificărilor aduse și ridică multe semne de întrebare, motiv pentru care absența unei liste actualizate a codurilor CAEN eligibile, a categoriei Servicii în care este menționat „exclusiv IT”a lipsei unor date exacte care să demonstreze evaluarea criteriului privind numărul de IMM/ 100 locuitori, dar mai ales perioada de 30 de zile în care acest program se va afla în consultare publică, reprezintă subiecte controversate ce trebuie clarificate într-un timp scurt, pentru ca programul Start up Nation 2018 să poată fi oficial deschis.

Vom reveni cu o analiză a potentialelor implicații, beneficii, avantaje, dezavantaje ale acestei propuneri de ordonanță într-un articol realizat de experți – analiști care vor avea o abordare holistică a subiectului: din punct  vedere economic, al mediului de afaceri, politic si social.