Start Up (Tech) Nation 2020 – propunere de lansare a ediția a III-a în ianuarie 2020 – conferință de presă CNIPMMR

0
2278

Start up (Tech) Nation 2020 – revenim cu detaliile discutate în cadrul Conferinței de Presă organizată astăzi, 16 decembrie 2019, ora 10:00, la sediul CNIPMMR, privind propunerile CNIPMMR pentru ediția a III-a care ar putea fi lansată până la finalul lunii Ianuarie 2020 în vederea depunerii proiectelor de către antreprenori.

Referitor la propunerea înaintată de dl Senator Ștefan-Radu Oprea

„Propunerea depusă de către dl Radu Oprea este o propunere de lege care vine prea târziu, nu cred că l-a împiedicat nimeni pe dl Oprea să dezvolte și să implementeze programul în anul 2019, a avut tot anul la dispoziție să realizeze acest lucru.

Faptul că acum depune o inițiativă legislativă nu face altceva decât să fie un act politicianist, din păcate, să împiedice actuala conducere a Ministerului să-și dezvolte propriul program.

Cum ar fi fost ca eu, care am fost inițiatorul acestui program, să îl împiedic pe dl Oprea să implementeze programul sau să-i explic eu dânsului cam cum stau lucrurile.

Cred că fiecare ministru în funcție ar trebui să implementeze viziunea proprie a acestui program. Programul ar trebui să fie dincolo de interesele politicianiste de moment, pentru că este un program deja devenit un fanion al României, al economiei românești, un program de bună practică la nivel European și de ce nu, încet încet, la nivel global.

Dacă ne gândim la ce înseamnă o propunere legislativă, aceasta ia cel puțin câteva luni de zile. Ne dorim sau nu ne dorim un nou program?

Propunerea a plecat din Senat, o să meargă în Camera Deputaților, eventual o să fie adoptată de către Parlament, apoi merge la președintele României spre promulgare, deci practic vom avea o jumătate de an cel puțin pentru o propunere legislativă pentru a intra în practică.

Practic, nu vom avea nici ediția 2020 și vom trece direct la ediţia 2021. Eu cred că ar trebui să lăsăm Ministrul actual în funcție, să lăsăm Guvernul să-și facă treaba, întrucât din câte vedem există dialog.

Dl Radu Oprea nu a vorbit cu nimeni, pe mine nici măcar nu m-a sunat sa mă întrebe ce părere am despre această inițiativă legislativă și despre conținutul ei.”
a declarat dl Președinte al CNIPMMR, Florin Jianu.

În continuare vă prezentăm informațiile de interes cu privire la fiecare punct din cadrul propunerii CNIPMMR, astfel încât acestea să fie interpretate corect de către antreprenorii care urmăresc portalul nostru:

1. Schimbarea denumirii viitoarei sesiuni în “Start-Up Tech Nation”

Această propunere a fost făcută ca urmare a necesității de introducere a conceptului de digitalizare încă de la început în cadrul afacerilor care vor fi dezvoltate prin intermediul programului Start up Tech Nation 2020, datele statistice din acest punct de vedere nefiind în favoarea României.

2. Introducerea obligativității achiziției unui pachet digital care să conțină minim site de prezentare a activității, soft pentru gestionarea datelor și semnătură electronică (valoare maximă eligibilă 25.000 lei)

În opinia dlui Președinte al CNIPMMR, Florin Jianu, „Introducerea unei componente de tehnologie, nu numai tehnologice, ci un concept privind digitalizarea, tradus printr-un pachet de digitalizare” ar trebui să fie obligatorie pentru fiecare start-up din această țară.

Conform datelor din Carta Alba a IMM-urilor, în prezent doar 3 din 10 IMM-uri au un website. Componenta obligatorie de digitalizare va duce la realizarea unui website, a unor software-uri specializate de tip ERP, CRM, ș.a.m.d cu o sumă maximă pentru acest pachet.

Atenție! Acest lucru nu înseamnă eliminarea domeniilor care nu au legătură cu IT-ul, ci doar introducerea unui pachet obligatoriu de digitalizare.

3. Eliminarea diferențelor de punctaj dintre București, Ilfov, Cluj și restul județelor pentru o abordare unitară a programului la nivel național

Acest lucru a fost semnalat și la nivelul CNIPMMR să fie luat în considerare pentru ediția următoare a programului Start Up Nation, respectiv eliminarea punctajelor defavorabile pentru Cluj, București și alte Centre Universitare din țară.

Sunt zeci de mii de studenți, potențiali beneficiari, care sunt excluși din start. S-ar putea face o diferențiere ținând cont de domiciliu, dar nici aceasta nu este o soluție. Trebuie eliminată această discrepanță între București-Ilfov Cluj și restul regiunilor țării.” – a menționat dl Președinte al CNIPMMR, Florin Jianu.

4. Acordarea de punctaj suplimentar componentei de contribuție proprie

S-a discutat totodată abordarea optimă în ceea ce privește acordarea de punctaj diferit antreprenorilor care își asumă o contribuție proprie. Astfel, în opinia dlui Florin Jianu:

„Contribuția proprie trebuie punctată. Faptul că în primii ani nu s-a punctat…trebuie să facem o schimbare. Antreprenoriatul înseamnă și cum îți riști proprii bani și propriile resurse!”

Referitor la această componentă din cadrul propunerii legislative a dlui Senator Ștefan-Radu Oprea, dl Florin Jianu a declarat:

„În ceea ce privește propunerea legislativă pe care am vazut-o, acolo sunt foarte multe lucruri care nu sunt deloc în regulă. Noi am propus contribuția proprie, acolo se propune diferențierea pe capital social, care nu are niciun fel de relevanță…capitalul social..să pui într-o firmă un capital social mai mare să primești un punctaj mai mare. Contribuția efectivă la investiția respectivă este valoarea adaugată pentru program și un risc pentru program în sine”

5. Acordarea de punctaj suplimentar proiectelor cu componentă de inovare social (planuri de afaceri care rezolvă una sau mai multe din problemele sociale ale comunității unde se implementează proiectul)

Se dorește ca prin această nouă sesiune a programului Start Up „Tech” Nation 2020, dar și prin viitoarele programe, să se introducă o nouă componentă, aceea de inovare socială, prin care să se pună accent pe rezolvarea unor probleme sociale au ale comunităților în care se implementează aceste programe. Mai jos regăsiți declarația dlui Florin Jianu cu privire la aceste aspecte:

„Ne dorim ca planurile de afaceri să aibă legatură și cu rezolvarea unor probleme sociale sau ale comunităților, să existe o legătură între planurile de afaceri și problemele comunităților. Planul este ca Start Up Tech Nation să meargă către comunități.”

Dl Florin Jianu a făcut apel către presă să adreseze întrebări Primăriei Capitalei referitor la stadiul proiectului Bucharest Start-Up City, pentru că nu s-a mai auzit nimic deși domnia sa a ieșit în conferință de presă alături de dna Gabriela Firea, s-a promis alocarea de buget, CNIPMMR și-au făcut treaba și a construit programul, mai departe…nu s-a mai întâmplat nimic.

La fel cum s-a dorit pentru București un program dedicat (Bucharest Start-UP City), la fel se dorește pe viitor să existe programe pentru rezolvarea unor probleme sociale sau ale unor comunități. Astfel, intenția este să existe în viitor aceste programe la nivelul orașelor București, Timișoara, Cluj, Iași, etc. și să se meargă spre rezolvarea problemelor din comunități, cu programe adaptate pentru fiecare caz.

6. Acordarea de punctaj suplimentar aplicanților care s-au întors din diaspora pentru a deschide o întreprindere prin intermediul programului în “Start-Up Tech Nation”

Acțiunile întreprinse până în prezent pentru atragerea românilor din diaspora să revină în țară s-a dovedit că nu au înregistrat rezultate. Numărul românilor care pleacă din țară este în creștere și nu se întrevede o schimbare a acestui trend dacă nu se fac acțiuni concrete.

Dl Florin Jianu a transmis următoarele informații de interes pe acest subiect:
“Să încercăm să facem atractiv acest domeniu al antreprenoriatului și pentru românii care se întorc din Diaspora. Să facem un exercițiu să vedem dacă, prin acordarea unui punctaj, nu foarte mult, 1-2 puncte, să încercăm să aducem și români care poate studiază în diaspora sau care locuiesc și doresc să se întoarcă în țară”.

7. Renunțarea la departajare în funcție de numărul de locuri de muncă dar păstrarea obligativității creării a minim unui nou loc de muncă

Unul dintre principalele criterii care au condus la apariția unei competiții neconstructive în rândul aplicanților pentru finanțarea Start Up Nation în sesiunea din 2018 a fost criteriul numărului de locuri de muncă asumate de către antreprenori prin proiect.

Mai mult, acest criteriu a generat riscuri foarte mari programului în sine, întrucât există o probabilitate foarte mare ca startup-urile care și-au asumat 5, 6 sau 10 angajați să nu poată susține aceste locuri de muncă, sau să nu poată face angajările în termen (atunci când un număr mare de angajați pleacă în același timp) și să apară situații care să conducă la returnarea finanțării, lucru care nu aduce niciun beneficiu nici programului, nici economiei, nici antreprenorilor și nici angajaților acestora.

Referitor la acest subiect, dl Florin Jianu a precizat următoarele: „Acea competiție de creare de locuri de muncă a fost o competiție falsă, pentru că defapt s-au mutat locuri de muncă de pe o firmă deja existentă pe o altă firmă și nu au adus o valoare adăugată în economie și nici nu a atins obiectivele pentru care acest program a fost creat.”

8. Acordarea de punctaj suplimentar asociaților/acționarilor care nu au mai avut calitatea de asociat/acționar în altă întreprindere până la înființarea societății cu care aplică

„Nu sunt excluși cei care au mai avut o firmă, au întâlnit foarte mulți falimentul, un eșec, ci doar se acordă un punctaj suplimentar pentru că în economia noastră un program de această natură este destinat celor care încep afacerile. Asta ne dorim în principal!”, a declarat dl Florin Jianu.

Atenție! Nu înseamnă eliminarea celor care în acest moment au o firmă, ci doar acordarea unui punctaj suplimentar pentru cei care nu au mai avut o firmă.

9. Eligibilitatea societăților înființate începând cu data de 1.ianuarie 2018

Acest element este unul de noutate, întrucât până la acest moment, era cunoscut faptul că orice societate înființată începând cu 31 ianuarie 2017 putea aplica pentru finanțare prin programul Start Up Nation.

10. Locurile de muncă create prin program vor putea fi ocupate de angajați care nu au avut raporturi de muncă în ultimele 6 luni

Apare de asemenea un element de noutate în ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă de către angajați, care să limiteze mutarea de pe o firmă pe alta a acestora:

„Locurile de muncă create prin program să fie ocupate de angajați care nu au mai avut acorduri de muncă în ultimele 6 luni cu angajatorul, adică să nu mai poți să muți locuri de muncă de pe o firmă pe alta”, a declarat dl Florin Jianu.

11. Introducerea restricției de înstrăinare a mai mult de 49% din părțile sociale/acțiuni pentru perioada de implementare și monitorizare a programului

„Să nu mai vedem firme vândute pe OLX. Acest lucru l-am văzut în propunerea legislativă a dlui Oprea… Nu cred ca l-a împiedicat nimic să fi făcut un simplu ordin de ministru în perioada de implementare a programului și să împiedice chiar el acest lucru.”, a declarat dl Florin Jianu.

Totodată dl Florin Jianu a făcut referire la un element din propunerea legislativă a dlui Ștefan Oprea referitor la realizarea unei diferențieri între cei care au studii superioare și cei care nu au studii superioare și care doresc să aplice pentru obținerea unei finanțări prin programul Start Up Nation în 2020:

„Dacă doar s-ar fi făcut trimitere la cercetarea pe care noi am făcut-o pe profilul programului și al antreprenorului Start Up, s-ar fi văzut că 35% din firmele din Start Up Nation au acționari care nu au studii superioare. Arată ca antreprenoriatul este pentru toți, nu trebuie să facem o diferențiere între cei care au studii și care nu au studii, ci o diferențiere între calitatea afacerilor pe care le fac.

Bill Gates și alții asemenea lui nu ar fi reușit să facă firme în România pentru că ei nu au terminat studii superioare și atunci cu siguranță ar fi fost excluși de către dl Oprea de la a face afaceri în România”

Propunerile CNIPMMR „au fost discutate și cu Ministerul Economiei într-o primă fază, trebuie să vedem și dânșii când vor ieși public cum arată lucrurilor, noi ne dorim ca în ianuarie să înceapă ediţia 2020 așa cum este normal de altfel, să fie deschisă aplicația așa încât implementarea efectivă a planurilor de afaceri, cheltuirea banilor și rambursarea să se realizeze în 2020, nu să împingem cu încă un an termenul”, conform declarațiilor dlui Florin Jianu.

IMPORTANT! ALOCAREA BUGETARĂ PENTRU PROGRAMUL
START UP TECH NATION ÎN 2020

În cadrul discuțiilor purtate de dl Florin Jianu cu dl Ministru Virgil – Daniel Popescu, s-a abordat și subiectul creditelor bugetare pentru acoperirea proiectelor în implementare pentru sesiunea din 2018 și creditele de angajament pentru a face posibilă demararea sesiunii a III-a a programului Start Up Tech Nation 2020.

Referitor la alocarea pe care ar putea să o aibă programul în 2020, dl. Florin Jianu a menționat: „Dacă vorbim de bugetul de stat, ar trebuie să se asigure Ministerul în două direcții:
1. Că sunt bani pentru plata programului 2019 pentru că la începutul anului viitor va fi un vârf de sarcină pentru plățile programului 2019, plățile se vor încheia dacă nu mă înșel înainte de rectificarea bugetară a anului viitor, deci practic acum trebuie să ai creditele bugetare, pentru că nu vei mai avea timp să faci o rectificare ca să pui banii…deci mare atenție…și am spus acest lucru și domnului Ministru;
2. Să pună creditele de angajament, pentru că nu au nevoie de credite bugetare în acest moment pentru deschiderea programului 2020, deci practic după aceea, în a doua perioadă a anului, să te asiguri de credite bugetare.”

Referitor la dimensiunea programului în 2020, dacă va putea fi la fel de mare, dacă va putea fi susținut, având în vedere faptul că a crescut deficitul bugetar, dl Florin Jianu a declarat următoarele:
„Această întrebare vă rog să o adresați dlui Ministru direct, Ministrului de Finanțe. Noi ne dorim să fie la fel, pentru că este un program care și-a dovedit eficacitatea, un program de care România mai are nevoie câțiva ani de zile. Încă odată, nu trebuie să se înțeleagă că aceste tipuri de programe trebuie să dureze la nesfârșit, ele trebuiesc adaptate, transformate, eficientizate, însă eu cred că cel puțin un an, doi ani de zile, un ciclu complet de 5 ani de zile, România mai are nevoie de acest program, așa cum de anul viitor, mi-aș dori să vedem și programe de scalare, de dezvoltare, pentru că deja ai o masă critică și pentru care nu sunt instrumente adecvate mai departe. Unii dintre ei, și am văzut și statistici din programele Start Up Nation 2018 chiar și 2019 au cifre de afaceri bune, zeci de angajați și cu siguranță au nevoie de altceva, iar dacă ne uităm în acest moment, nu avem nimic altceva”.

În ceea ce privește termenul de ianuarie 2019, dacă acesta este unul realist, dl Florin Jianu a menționat că acesta este un termen pe care CNIPMMR și-l dorește, însă nu se știe dacă va fi unul final, însă dacă luăm în calcul faptul că am putea avea dezbatere publică timp de 20 de zile, iar în paralel să se facă achiziția și implementarea modificărilor platformei astfel încât, la finalul lunii ianuarie, să se poată depune proiectele, consideră că este un termen fezabil. 

De ce s-a luat în calcul luna Ianuarie? Pentru că programele de acest gen nu trebuie să fie deschise la sfârșitul anului, pentru că ele nu mai au nicio eficiență pentru anul în curs ci rămân doar cu denumirea pentru acest an, ori implementarea se face în anul imediat următor.

Același lucru s-a discutat și referitor la mărirea salariului minim pe economie, care trebuie făcut la începutul anului curent pentru anul următor, astfel încât antreprenorii să-și poată planifica eficient activitatea și să nu fie luați prin surprindere de schimbări care pot avea un impact major asupra activității acestora.

Rămâi la curent cu noutățile. Abonează-te la newsletter

PS: Vă invităm să interacționați cu chatbot-ul nostru care vă oferă informații utile precum:
👉 sfaturi privind alegerea unei idei de afacere
👉 peste 40 idei de afaceri din care să alegi
👉 acțiuni de întreprins până când începi afacerea
👉 11 pași de urmat pe durata derulării proiectului 
👉 oportunitate de afacere să-ți testezi abilitățile antreprenoriale

DESCOPERĂ AICI INFORMAȚIILE

Sperăm ca acestea să vă fie utile și la solicitarea dvs., aceste informații pot fi completate. Așteptăm feedback cu interes în comentarii!