Foarte multi dintre aspirantii la programul de finantare Start-UP Nation Romania 2018 sunt in procesul de validare a ideii lor de afaceri prin scrierea planului de afaceri pentru a face o proiectie pe 4 ani (1 an implementare + 3 ani de monitorizare) a business-ului.

Exista totusi si un segment de antreprenori care doresc sa aplice pentru finantarea Start-UP Nation 2018 insa nu au identificat pana acum o idee viabila sau sunt indecisi privind sansele de reusita.

In cadrul uneia dintre intalnirile organizate la Bucuresti in 2017 privind programul de sprijin IMM, secretarul de stat de la acea vreme, Ilan Laufer, din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, a anuntat o idee de afacere care a fost analizata si validata pentru a se inscrie in topul tipurilor de afaceri finantate prin programul Start-UP Nation Romania 2018 ale caror cheltuieli sunt eligibile si care se poate incadra in cei 200.000 lei nerambursabili pentru investitii astfel incat sa obtineti o afacere profitabila.

Pentru a veni in sprijinul antreprenorilor, echipa Antreprenor in Romania va prezinta mai jos pe de o parte aspectele centrale vehiculate in cadrul intalnirii cu privire la acest tip de business, precum si sfaturi si idei de extindere a acestui tip de afacere astfel incat sa obtineti profitabilitate si sa exploatati la maxim echipamentele in care realizati investitia.

Bineinteles, apelam la creativitatea si spiritul antreprenorial al cititorilor pentru a transpune aceste idei in setup-urile proprii de business astfel incat sa isi creasca sansele de a obtine finantarea si de a porni o afacere pe un trend crescator de dezvoltare.

Studio foto-video – o afacere ideala
pentru a fi finantata prin programul Start-UP Nation Romania 2018


INTRA IN CONTACT TELEFONIC: 0766.580.704

Scurt rezumat al informatiilor furnizate in cadrul evenimentului

Infiintara unui studio foto-video reprezinta una dintre ideile de afaceri ale caror cheltuieli sunt eligibile, se potrivesc in schema de finantare cu domeniul de activitate al firmei si iti permite facturezi pe acelasi cod CAEN cu care ai aplicat si poate fi pusa in aplicare cu cei 200.000 RON nerambursabili.

De asemenea, un astfel de studio ar beneficia din start de un punctaj bun, obtinand 35 de puncte la “industrii creative” si 10 puncte pentru faptul ca in planul de afaceri figureaza echipamente tehnologice si software-uri necesare desfasurarii activitatii in pondere mai mare sau egala cu 50% din valoarea planului de afaceri.

Provocarile specifice mentionate de catre coordonatorul programului Start-UP Nation Romania 2018 au fost urmatoarele:

 • aparatura noua poate fi mult mai scumpa decat cea second hand (Pe de alta parte, avand in vedere ca prin program se va deconta integral costul echipamentului, faptul ca aparatura este mai scumpa nu ar trebui sa fie o grija atat de mare pentru un beneficiar care nu va plati din capital propriu aparatura)
 • in programul Start-UP Nation Romania se accepta doar echipament nou ca si cheltuiala eligibila (Echipamentele noi au avantajul ca sunt mai eficiente, performante si pot asigura un avantaj competitiv, prin urmare este in interesul unui antreprenor sa isi poata achizitiona tehnologie de ultima generatie)
 • echipamentele achizitionate in program trebuie asigurate timp de 4 ani (Exista in piata o atitudine destul de negativa fata de asigurarea afacerilor, echipamentelor, sediului de business. Cu toate acestea, ce va face un antreprenor daca aparatura se defecteaza in urma unui accident/eveniment neacoperit de garantie, sau intra in contact cu lichide, este furat, se strica? Ce se intampla daca aceasta aparatura este esentiala pentru activitatea firmei? Isi permite antreprenorul o noua investitie de 25000 euro in echipamente?)
 • polita de asigurare trebuie platita de firma beneficiara, nefiind cheltuiala eligibila in program (Avand in vedere ca beneficiarul nu mai este cel care suporta costul echipamentului o investitie in asigurarea echipamentului este destul de rezonabila si poate avea beneficii intr-o situatie nefericita in care aparatura se defecteaza din varii motive sau este furata.)


INTRA IN CONTACT TELEFONIC: 0766.580.704

Elementul laudativ vehiculat in cadrul intalnirii consta in faptul ca numarul de echipamente de acelasi fel care vor putea fi achizitionate prin programul Start-UP Nation Romania nu va mai fi limitat de numarul angajatilor din firma conform declaratiilor de la acea vreme, care s-au pastrat si in 2018:

Era o limitare inainte, daca erati doi oameni in firma, puteati sa luati doar doua laptopuri. Si am scos asta. Sunt oameni care lucreaza la cate doua calculatoare in paralel, cu cinci ecrane, pentru ca fac design, sau sunt arhitecti, softisti, fac video-foto„.

VEZI SI ARTICOLUL: Start-up Nation 2018: 9 pași pe care îi poți realiza în vederea pregătirii unui proiect câștigător chiar înainte de lansarea programului

De asemenea, desi asigurarea mentionata este o provocare in sine, trebuie sa avem in vedere totusi ca vorbim despre dezvoltarea unei afaceri profitabile, prin urmare o cheltuiala de acest gen chiar daca nu este suportata prin programul de finantare, avand productie, nu va fi un impediment foarte mare.

Pe langa asigurarea in cauza vor fi mult mai multe cheltuieli pe care le veti identifica pe parcurs, unele dintre acestea fiind mentionate in cadrul dezbaterilor publice intre consultanti si antreprenori, care insa nu trebuie sa va sperie.

CITEȘTE ȘI:  Start-up Nation 2017 – Beneficiari si idei de afaceri care au reusit: BTP TRADUCERI SRL

Transpuneti toate cheltuielile care nu sunt eligibile pentru finantare in cadrul planului dvs. de afaceri si construiti un plan de mitigare a riscurilor in jurul acestora impreuna cu firma de consultanta, astfel incat prin activitatea desfasurata prin intermediul elementelor acoperite de finantare sa dezvoltati un business sustenabil.


INTRA IN CONTACT TELEFONIC: 0766.580.704

Codurile CAEN eligibile pentru acest tip de afacere sunt:

 • 7420 Activităţi fotografice
 • 5911 Activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune
 • 5912 Activitati post-productie cinematografica, video si de programe de televiziune

Provocarile specifice identificate de catre echipa Antreprenor in Romania privind programul Start-UP Nation Romania au fost urmatoarele:

 • decontarea cheltuielilor pe programul Start-up Nation pentru studioul foto-video se poate face doar pentru activitatile foto, pe codul CAEN 7420 sau doar pentru activitatile video pe codurile 5911, 5912 (nefiind foarte clare informatiile privind posibilitatea desfasurarii ambelor activitati pe perioada de implementare si monitorizare a proiectului de catre beneficiar, si daca pot fi folosite echipamentele achizitionate in proiect si pentru activitatea complementara, dar avand un alt cod CAEN).
 • concurenta in piata este destul de ridicata, prin urmare recomandam sa studiati foarte bine domeniul de activitate, sa va definiti o strategie solida iar serviciile pe care le puteti oferi pe codul CAEN ales sa fie de calitate superioara;
 • angajarea unor specialisti in companie care sa asigure un nivel crescut de profesionalism al serviciilor oferite se poate dovedi destul de dificila, avand in vedere ca foarte multi dintre acestia lucreaza pe cont propriu sau isi deschid propriile afaceri, prin urmare ganditi-va prin ce metode ii puteti atrage in echipa voastra;
 • migrarea oamenilor deja formati reprezinta o dificultate cu care se confrunta majoritatea studiourilor care investesc in angajati si dupa ce capata putina experienta se apuca singuri sa-si faca o afacere, prin urmare aveti in vedere ca acordurile de colaborare pe care le realizati sa va asigure continuitatea serviciilor si nu apelati doar la salariul minim pe economice daca doriti sa va motivati echipa;
 • stabilirea preturilor poate fi tentanta pentru unii sa fie facuta pe ideea de dumping, avand in vedere ca dispun de sprijin pentru echipamente si software pe care cei din piata la momentul actual nu l-au avut, insa va recomandam sa nu o faceti pentru ca va produce un dezechilibru in piata iar dvs. va poate dauna pe termen lung la imagine pentru ca oamenii vor ramane cu ideea ca oferiti servicii ieftine primordial, nu cu faptul ca oferiti calitate si profesionalism. Ce puteti face este sa folositi acest avantaj de profitabilitate al serviciilor oferite pentru a va concentra pe cresterea calitatii serviciilor in piata si investirea in specialisti pe care sa-I angajati in companie, precum si in crearea unui brand si portofoliu de clienti multumiti care sa va recomande mai departe

VEZI SI ARTICOLUL: START-UP NATION 2018 Mecanismele prin care se acordă cei 200.000 lei


INTRA IN CONTACT TELEFONIC: 0766.580.704

Idei pentru a transforma un studio foto-video intr-un business profitabil
prin finantarea obtinuta cu ajutorul programului Start-UP Nation 2018

Fotografierea bebelusilor

Pozele din perioada copilariei ne emotioneaza pe fiecare dintre noi cand le privim, iar bebelusii sunt poate cei mai fotogenici subiecti pentru un fotograf. Orice mamica si tatic isi doreste o amintire frumoasa cu bebelusul lor transpusa intr-o poza de calitate realizata de un fotograf profesionist. Iar daca ne dorim oferirea unui serviciu pe termen lung, putem crea un pachet special pentru pozatul celor mici de la fotografia in studio din primele zile, pana la fotografia la botez, taierea motului si zilele onomastice.

Fotografia in scoli

Fie ca vorbim de gradinite, scoli primare, licee sau universitati, trebuie sa ne amintim ca fiecare dintre noi am avut parte de momentele “standard” in care un fotograf a fost prezent in peisaj: prima zi de scoala, 8 Martie, serbarea de sfarsit de an, fotografiile de promotie, petrecerea de Craciun, balurile si lista poate continua. Adaugam aici chiar si fotografiile pentru legitimatia de acces si evenimentele ce tin strict de activitatea institutiei de invatamant. Prin urmare, este un segment pe care puteti pune accent si crea un pachet atractiv care sa va permita incheierea unor contracte pe termen lung.

Fotografia de nunta (cununia religioasa, civila si petrecerea) si de botez

Poate un domeniu in care concurenta este cea mai acerba, insa unde profesionalismul si relatia cu clientul isi poate spune cuvantul extrem de mult incat serviciile oferite sa va recomande de la sine. Recomandam aici sa investiti inteligent intr-un website atractiv, cu prezentarea portofoliului alaturi de testimoniale de la clienti, promovarea serviciilor prin canalele existente si asocierea cu furnizorii de servicii adiacente care va pot asigura un aflux de clienti. Vorbim aici de: DJ, formatii de muzica usoara si populara, furnizorii de aranjamente florale, firmele care inchiriaza limuzine, restaurantele, producatorii de invitatii de nunta, furnizorii de catering si asa mai departe. Realizarea unor pachete comune atractive poate aduce plus valoare ambelor companii care incheie un astfel de parteneriat.

CITEȘTE ȘI:  Accesează până la 250.000 LEI pentru afacerea ta, prin Programul Servicii şi Comerţ

Fotografii de evenimente

Atat in Bucuresti cat si in tara sunt organizate aproape in fiecare zi evenimente pe diverse domenii de interes. Incepem cu evenimentele din sfera antreprenoriatului, al carui numar este in continua crestere, evenimente de networking, evenimente de promovare, evenimente de lansare a unui nou business sau a unui produs, evenimente ale comunitatilor, evenimente muzicale, evenimente auto, evenimente culturale, venimente pentru copii, evenimente sportive, evenimente de intr-ajutorare si sociale, workshop-uri, seminarii, evenimente cu circuit inchis, dinee pana la petreceri in cluburi. Va recomandam sa incepeti cu identificarea evenimentelor ce au loc cu o anumita periodicitate, sa analizati cand au avut loc in anii trecuti, sa contactati organizatorii de evenimente si sa va pregatiti prezentarile si ofertele de servicii din timp pentru a avea succes in contractarea acestora.

Fotografia de produs

Numarul magazinelor online este in continua crestere in Romania. Iar vanzarea s-a dovedit sa fie in legatura directa cu calitatea imaginilor produsului pus la vanzare. Oferirea serviciilor de fotografie de produs poate creste vanzarile considerabil pentru companii iar daca vorbim de magazinele de haine, incaltaminte si accesorii (mai ales cele hand made), fotografia de produs este un “must”. Prin urmare, analizati piata, avanzati propuneri proprietarilor de magazine si asigurati dezvoltarea constanta a afacerii.


INTRA IN CONTACT TELEFONIC: 0766.580.704

Fotografii pentru profile de business

Tot mai multi profesionisti au realizat ca trebuie sa investeasca in brand. Este un prim pas pe care il salutam si speram ca urmatorul sa fie cel prin care companiile sa inteleaga ca marketing-ul nu este total egal cu vanzarile, iar investitiile in marketing inseamna cu totul altceva. Cum investirea intr-o fotografie de business ca profesionist pentru profilul de LinkedIn, pentru CV sau pentru cartea de vizita, semnatura din email, Facebook si alte medii de genul acesta nu inseamna vanzare directa, dar contribuie la crearea unui brand, a unei imagini care sa inspire incredere si profesionalism. Prin urmare puteti targeta profesionistii, mentorii, trainerii, coacherii, directorii generali, purtatorii de cuvant din diverse institutii, spekerii si altii pe care suntem siguri ca ii veti identifica plecand de la aceste exemple minimale.

Fotografiile corporate

Poate una dintre cele mai cu potential zone spre care va puteti orienta eforturile, intrucat puteti atinge foarte multe zone in care sa oferiti serviciile si enumeram aici: petrecerile aniversare ale companiei, petrecerile de craciun, team building-urile, cursurile interne, realizarea legitimatiilor de acces, realizarea pozelor pentru profilul intern din companie, fotografia de produs, crearea de landscape-uri si fotografii artistice care sa fie utilizate in prezentarile comerciale ale companiei, fotografierea board-ului si top management-ului pentru website-ul companiei, fotografii in cadrul evenimentelor de castigare a unor proiecte sau de predare cu succes a acestora catre clientii, fotografierea clientilor pentru realizarea de testimoniale, fotografierea sediilor de companie pentru brosuri iar lista poate continua. Prin urmare, semnarea unui contract de colaborare cu o companie va poate aduce beneficii maximale si o cerere permanenta atat timp cat veti reusi sa va pozitionati corect in relatia cu clientul si sa il atrageti spre o coloborare pe termen lung.

VEZI SI ARTICOLUL: START-UP NATION 2018 Cum sa iti alegi consultantul pentru Start-up Nation 2018?

Vanzarea de imagini

Romania are peisaje extrem de frumoase, cladiri cu o arhitectura demna pentru folosirea acestora in materiale de prezentare in intreaga lume sau pentru printarea acestora pentru peisaje de decor in casele oamenilor sau in birouri. Un fotograf profesionist poate realiza cadre care sa se vanda de la 10 euro pana la mii de euro, astfel incat “timpii morti” din afacerea voastra sa poata fi exploatati productiv.

O alta idee profitabila consta in incheierea unui contract cu companiile care investesc in marketing si publicitate astfel incat sa le furnizati cadre care sa reprezinte portofoliul de imagini pentru designerii acestora. Chiar daca exista site-uri cu imagini gratuite sau cu preturi plecand de la 1 dolar, nu totdeauna acestea satisfac nevoile de transpunere a unei campanii in imagini.

Comunitatea scriitorilor de la noi din tara dar mai ales din strainatate se confrunta cu o nevoie de imagini sugestive pentru realizarea copertei cartilor sau ebook-urilor si a continutului acestora astfel incat sa devina un material atractiv pentru cititori si care sa reflecte “povestea” cartii in imagini. Este o activitate customizata care poate produce venituri mult mai mari.

Fotografierea de tip medieval

Acest tip de fotografie poate fi oferit si in timpul anului, nu doar pe litoral la mare. Inchirierea unor tinute pentru sesiuni foto artistice poate fi atractiv atat pentru persoanele private, cat si pentru actorii teatrelor de la noi din tara pentru piesele promovate. Fiecare dintre noi ne vedem la un moment dat printi si printese, regi si regine, cum ar fi sa avem posibilitatea sa vedem cum am fi aratat in “straiele” acelor timpuri.

Fotografii pentru pensiuni, hoteluri, cabane si locatii de inchiriat

Majoritatea au auzit de Booking.com, AIRBNB si alte platforme folosite pentru inchirierea de locatii pentru diverse scopuri. Antreprenorii din zona Horeca isi dezvolta continuu imaginea pe online, fiind mediul cel mai vizitat de potentialii lor clienti. Asadar, furnizarea de servicii foto pentru hoteluri, apartamente de lux de inchiriat, pensiuni, cabane, birouri de lucru si spatii comerciale de inchiriat reprezinta segmentele de piata spre care va puteti orienta atentia pentru oferirea punctuala de servicii foto.

CITEȘTE ȘI:  TeCOMM 2018: Cum crești rata de conversie cu 20% în eCommerce

Fotografierea lucrarilor de design interior si exterior

Serviciile customizate de design interior pentru case, birouri, cladiri si spatiile exterioare sunt destul de banoase si o activitate desfasurata de regula de oameni profesionisti care pun accent pe calitate, calitate in care clientul este pregatit sa investeasca. Prin urmare, abordarea furnizorilor de astfel de servicii pentru a incheia un contract de colaborare prin care sa va prezentati la locatia lucrarii si sa construiti progresiv albumul foto cu portofoliul companiei poate fi o optiune banoasa. Sa nu mai vorbim ca orice client al companiei respective este si clientul dvs., luna de luna chiar pentru ca pozele se vor face la finalizarea lucrarii, fiind mai greu sa revina ulterior la client.

VEZI SI ARTICOLUL: 10 motive pentru care să îți pregătești din timp proiectul pentru Start-up Nation 2018

Hub de practica pentru tinerii fotografi

Cursurilor foto sunt la mare cautare, acoperind toata paleta de nevoi: de la incepator pana la avansat. Fiecare curs contine workshop-uri sau activitati practice prin care se verifica cat de mult s-a avansat in cunostintele de utilizare a echipamentelor foto si aplicarea metodelor de captare a cadrelor. Punerea la dispozitie a studioului si echipamentelor pentru studentii acelor cursuri, care isi pot invita prietenii si familia in studio pentru a face practica, va poate aduce un castig substantial. Castigati pe de o parte o incasare directa prin serviciul mentionat, dar de asemenea un viitor client pentru serviciile de prelucrare foto (sa nu uitam, fotograful invata in primul rand sa fotografieze, nu sa prelucreze pozele) iar prietenii si familia care ajung in studio vor afla despre serviciile oferite si cel mai probabil vor apela la voi pentru evenimentele personale si nu numai.

Prelucrarea fotografiilor

Este adevarat ca exista foarte multi fotografi profesionisti in piata, care se pricep extrem de bine la realizarea unor cadre de vis in timpul sedintelor foto in studio sau la evenimente. Insa, trebuie sa avem in vedere si faptul ca pasiunea lor este fotografia, actul in sine de “shooting” nu neaparat orele de prelucrare a imaginilor. Sunt tipuri de fotografi, ca in orice alt business, care se simt in largul lor “pe teren”, nu la birou. Pentru acestia, puteti veni in sprijinul lor cu servicii de procesare imagine si crearea de albume profesionale. Asa cum spuneam mai sus, este dificil sa atragi un fotograf profesionist in echipa, insa in piata sunt foarte multi specialisti in prelucrare de imagine care isi cauta un loc de munca bine platit. Si la fel de multi fotografi care au nevoie de serviciile de acest gen pentru a micsora timpul de livrare a pozelor catre clienti (media de livrare a pozelor de nunta spre exemplu se ridica undeva la 2 luni – cum ar fi ca dvs. sa marketati acest lucru prin faptul ca puteti oferi tinarului cuplu pozele mai repede impreuna cu fotograful contractat?)


INTRA IN CONTACT TELEFONIC: 0766.580.704

Pentru serviciile video, situatiile de mai sus pot fi usor transpuse avand ca public tinta un segment similar de clienti, la care adaugam urmatoarele:

 • servicii video de prezentare companie
 • servicii video de prezentare proiect (ex. proiect imobiliar)
 • servicii video prezentare de produs
 • servicii video prezentare de concepte
 • servicii video webinarii
 • servicii video pentru vlogeri
 • servicii de prelucrare video

Acestea sunt doar cateva idei de grupuri tinta pentru acest tip de afacere, lista lor poate fi extinsa. Foarte important va fi si faptul cum va planificati strategia de promovare si strategia de vanzare a serviciilor oferite si crearea unui plan de business care sa va permita dezvoltarea pe termen lung, fiind un serviciu foarte cautat in piata.

Pe langa sfaturile de business pe care echipa noastra vi le ofera, va oferim sprijin si printr-un pachet special de servicii specializate de consultanta furnizate prin intermediul echipei proprii de consultanti cu experienta in programul de finantare Start-UP Nation Romania pentru a asigura succesul afacerii pe care doriti sa o deschideti.


INTRA IN CONTACT TELEFONIC: 0766.580.704

VEZI SI ARTICOLUL: START-UP NATION 2018 – CUM ÎȚI AUTOEVALUEZI ȘANSELE DE A OBȚINE FINANȚAREA?

Newsletter portal afaceriConsideri informatia utila? Te rugam sa dai Like si Share pentru ca si alti antreprenori sa afle despre portalul nostru si te invitam sa te inscrii la newsletter pentru primirea ultimelor noutati din mediul afacerilor.

Fondator si Director General al www.AntreprenorInRomania.ro, expert in dezvoltarea afacerilor in plan national, international si managementul inovatiei, implicat proactiv in identificarea celor mai bune solutii, practici si unelte pentru dezvoltarea sustenabila si eficienta a companiilor, fie ca vorbim despre cele mai bune abordari de management, strategii de dezvoltare sau de instrumente si strategii de comunicare, marketing si vanzari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here